Analyseresultater av Kveikprøve..

Kveik er en gjærtype eller en gjærblanding som ble brukt under tradisjonell fremstilling av øl. Den ble oppbevart ved at en smurte bunnfallet i fra bryggingen på en stokk som var full av hull sånn at gjæren satte seg i de. Denne ble så hengt til tørk, som regel under mønet. Jeg fikk tak i litt og sendte til England for analyse..

re.jpg


re2.jpg


resultat1.jpg


resultat2.jpg


Analysen er utført ved : http://www.ncyc.co.uk/index.html

Vis det er noen som vet om uvanlige og historiske gjærtyper, så kontakt Cris Bond via email da de er interesse for å få tak i og katalogisere samt å bevare gjærtyper for fremtiden.
Vis han er interisert i en prøve, så pakk prøva godt og send den til:

Chris Bond,Collection Manager
National Collection of Yeast Cultures,
Institute of Food Research,
Norwich Research Park,
Colney,Norwich,
United Kingdom,
NR47UA.

Email:
ncyc@ncyc.co.uk

De NCYC nummerne som er nevnt i rapporten kommer til å dukke opp på NCYC sin hjemmeside ettervært.


Se forøvrig:
http://norbrygg.no/forum/index.php?topic=880.0

kommentarer ?
 
Hei Haaken! Jeg synes at det er interessante data! Spennende å se at det er små forskjeller mellom de ulike strainsene, uten at de er så store. Da vil det nok si at den måten de vedlikeholdt kveiken på nok ikke var så dårlig :). Det hadde forøvrig vært artig å få prøvd å brygge øl med denne kveiken, selv om man kanskje burde isolere gjærkulturen fra evt andre mikroorganismer slik at ikke ølet blir infisert.
 
Veldig interessant at ei kveikprøve er analysert. Jeg synes det er overraskende at det er såpass mange unike kulturer i blandinga.

Det hadde vært interessant å vite mer om enkeltkulturene: Hvilke egenskaper har de, er noen av dem like kommersielle gjærtyper som har blandet seg i kveiken, kan de skilles og brukes separat osv.
 
Da har de kommet ut på nett :

http://www.ncyc.co.uk/yeast-ncyc-3545.html
http://www.ncyc.co.uk/yeast-ncyc-3546.html
http://www.ncyc.co.uk/yeast-ncyc-3547.html
http://www.ncyc.co.uk/yeast-ncyc-3548.html
http://www.ncyc.co.uk/yeast-ncyc-3549.html
http://www.ncyc.co.uk/yeast-ncyc-3550.html
http://www.ncyc.co.uk/yeast-ncyc-3551.html
http://www.ncyc.co.uk/yeast-ncyc-3552.html
sitat NCYC:
It will take probably 3 - 4 months to complete all the work with the fermentation, assimilation and morphological tests etc. This is a considerable amount of work and we have other cultures which have to be examined first.



Chris Bond
Collection Manager
National Collection of Yeast Cultures
 
Ah, dette siste innlegget fikk jeg ikke med meg! Jeg ser at de også tilbyr gjæren til salg per strain, til og med 'freeze dried' dersom ønsket! Da må man nok punge ut med en del hundrelapper, men men. Vel, Håken, du har ihvertfall reddet en kveikstamme til fremtiden, og jeg må si at det var interessant å følge med på resultatene. Bra innsats!  :skitbra:
 
Tilbake
Topp