Grande
Norbrygg-medlem
Etter å ha vært hjemmebryggernovise og brygget veldig tradisjonelle øl i et drøyt år har jeg lyst til å prøve meg på noe litt mindre konvensjonelt, nærmere bestemt en baltisk porter (litt oppjustert hva gjelder OG og farge) med lakris og sort pepper.
Jeg er veldig usikker på mengdene av både pepper og lakris. Larisen jeg har tenkt å bruke, er et konsentrat av kalabresisk vill-lakris i pastillform. Formodentlig er dette omtrent det samme som amerikanerne kaller "brewer's licorice". Jeg har søkt litt på amerikanske fora og blitt litt klokere, men ikke så veldig disse amerikanerne ser ut til å være enige om at lakris er vondt utenfor øl, og vil derfor bare ha et lite hint av smaken. Dessuten snakker de hele tiden om antall tommer lakris, aldri vekt.
Når det gjelder pepper, ser jeg at Randy Mosher i Radical Brewing skriver at man aldri bør bruke mer enn en teskje i en standard-batch, men jeg synes sånn umiddelbart det høres veldig lite ut. Vil en så liten mengde faktisk ha noen merkbar effekt på smaken i et øl som dette? Både for pepperet og lakrisen er jeg ute etter en smak som er tydelig tilstede, men ikke så kraftig at den overtar hele ølet og blir en gimmick.
Innspill på denne foreløpige oppskriften, både om smakstilsetningene og alt det andre, mottas med takk.
Recipe Specifications:
Batch Size: 19.00 L
Boil Size: 15.00 L
Estimated OG: 1.094 SG
Estimated Color: 62.6 EBC
Estimated IBU: 33.4 IBU
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
3000.00 gm Light Dry Extract 50.42 %
2000.00 gm Munich Malt 33.61 %
250.00 gm Special B Malt 4.20 %
150.00 gm Carafa I 2.52 %
150.00 gm Caramunich Malt 2.52 %
100.00 gm Black (Patent) Malt 1.68 %
30.00 gm Northdown [8.50 %] (60 min)
25.00 gm Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] (15 min)
1.00 tsp Black pepper (Boil 5.0 min)
7.00 gm Licorice (Boil 5.0 min)
300.00 gm Dememera Sugar 5.04 %
3 Pkgs Saflager West European Lager
Jeg er veldig usikker på mengdene av både pepper og lakris. Larisen jeg har tenkt å bruke, er et konsentrat av kalabresisk vill-lakris i pastillform. Formodentlig er dette omtrent det samme som amerikanerne kaller "brewer's licorice". Jeg har søkt litt på amerikanske fora og blitt litt klokere, men ikke så veldig disse amerikanerne ser ut til å være enige om at lakris er vondt utenfor øl, og vil derfor bare ha et lite hint av smaken. Dessuten snakker de hele tiden om antall tommer lakris, aldri vekt.
Når det gjelder pepper, ser jeg at Randy Mosher i Radical Brewing skriver at man aldri bør bruke mer enn en teskje i en standard-batch, men jeg synes sånn umiddelbart det høres veldig lite ut. Vil en så liten mengde faktisk ha noen merkbar effekt på smaken i et øl som dette? Både for pepperet og lakrisen er jeg ute etter en smak som er tydelig tilstede, men ikke så kraftig at den overtar hele ølet og blir en gimmick.
Innspill på denne foreløpige oppskriften, både om smakstilsetningene og alt det andre, mottas med takk.
Recipe Specifications:
Batch Size: 19.00 L
Boil Size: 15.00 L
Estimated OG: 1.094 SG
Estimated Color: 62.6 EBC
Estimated IBU: 33.4 IBU
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
3000.00 gm Light Dry Extract 50.42 %
2000.00 gm Munich Malt 33.61 %
250.00 gm Special B Malt 4.20 %
150.00 gm Carafa I 2.52 %
150.00 gm Caramunich Malt 2.52 %
100.00 gm Black (Patent) Malt 1.68 %
30.00 gm Northdown [8.50 %] (60 min)
25.00 gm Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] (15 min)
1.00 tsp Black pepper (Boil 5.0 min)
7.00 gm Licorice (Boil 5.0 min)
300.00 gm Dememera Sugar 5.04 %
3 Pkgs Saflager West European Lager