I går brygget vi vår første ekstreme Imperial Stout med kodenavn Deepwater Horizon. Oppskriften har tidligere blitt diskutert her. I denne tråden kommer det etterhvert noen erfaringer.
Oppskriften vi til slutt endte opp med og bruke, er som følger
Kristianiastudentenes Haandbryggerlaugs batch #50
DEEPWATER HORIZON
Extreme Imperial Stout
Statistics
Volum: 50 liters
OG: 1145
FG: Forhåpentligvis 1.030
Pre-boil gravity: Ca 1.090
Alcohol: 15.2 % by vol.
Colour: 162 EBC (Black)
Bitterness: 100 IBU
BU/GU: 0.69
Fermentables
21 kg Maris Otter Pale Malt
5 kg Munich Malt 20 EBC
1 kg Roasted Barley
500g Black Malt 1200 EBC
750g Chocolate Malt
750g Pale Chocolate Malt
500g crystal malt
250 dark crystal malt
250 g pale crystal malt
1 kg Amber malt
500 g brown malt
1 kg havregryn
500 g Billingtons melassesukker
SEKUNDÆR:
3 kg demerarasukker
0,5 kg farin
Meskeskjema:
Mesket to ganger på 63 grader i 75 min. Brukte andre avrenning av første mesk som meskevann i andre mesk.
Hops
86g Columbus 15,6% , 90 min
48g Bramling 8,8%, 15 min
48g Crystal 2,8%, 15 min
38g Bramling 8,8%, 5 min
38g Crystal 2,8%, 5 min
38g Bramling 8,8%, 1 min
38g Crystal 2,8%, 1 min
38g Bramling 8,8%, dry hop
38g Crystal 2,8%, dry hop
Gjæringsforløp
Yeast: WLP007 Dry English Ale
Ca 1 000 mrd celler, 1 rør i fire liter starter to ganger.
Oksygenerte med ren O₂ ved pitching, etter 12 timer og etter 20 timer.
---
Selve bryggingen gikk veldig bra. Vi hadde beregnet et lavt utbytte - 60% - fordi vi ikke kunne skylle så lenge. Vi tappet av ca 40-45 liter av den første mesken, og satte dette til koking mens vi mesket andre runde. Dette kokte ned til ca 30 liter, deretter tappet vi av ca 30 liter til fra den andre mesken og kokte alt sammen ned til ca 45 liter ferdig vørter på OG 1.122. Dette var med kun 500g tilsatt sukker (Billingtons melasse), og det er vi egentlig veldig fornøyd med.
Brygget ble satt til gjæring mellom 19,5 og 20 grader, tilsatt WLP007. Før det oksygenerte vi i 1,5 minutter med ren oksygen, men hadde dessverre ikke flowmeter til å måle den eksakte tilsetningen. I dag morges ble det oksygenert igjen, og i kveld skal den få en siste runde.
Planen videre er å tilsette sukker om ca 5-6 dager, når stormgjæringen begynner å avta. Jeg tenker meg ca 3 kg sukker, slik at total OG økes med 24 (iflg beercalc) til 1.146. Da vil det være totalt 28 av 146 gravity points som kommer fra sukker - altså 19,2%. Av dette tenker jeg at mellom 500 og 1000 g skal være mørkt muscovadosukker og resten demerarasukker. Innspill til dette mottas med takk.
Om ca 2 uker planlegger vi å tilsette en stor gjærstarter av Wyeast 4767 Port Wine. Det var heftig debatt i lauget om det skulle være denne eller burgundergjær, men portvinsgjæren vant den knappe avstemningen. Dersom ikke dette fører til den ønskede utgjæringa (håper på 1.030), vurderer vi å avslutte med champagnegjær. Jeg ble litt overrasket over at 4767 iflg Wyeasts nettsider bare har alkoholtoleranse på 14%, ettersom de fleste portvin er sterkere enn dette...
Om ca 6-8 uker antar vi at ølen kan tappes på fat, karboneres i omtrent en uke og deretter tappes på flasker.
Flere erfaringer, særlig fra gjæringsforløpet, blir postet her etterhvert. Innspill mottas med takk, særlig i forhold til:
Oppskriften vi til slutt endte opp med og bruke, er som følger
Kristianiastudentenes Haandbryggerlaugs batch #50
DEEPWATER HORIZON
Extreme Imperial Stout
Statistics
Volum: 50 liters
OG: 1145
FG: Forhåpentligvis 1.030
Pre-boil gravity: Ca 1.090
Alcohol: 15.2 % by vol.
Colour: 162 EBC (Black)
Bitterness: 100 IBU
BU/GU: 0.69
Fermentables
21 kg Maris Otter Pale Malt
5 kg Munich Malt 20 EBC
1 kg Roasted Barley
500g Black Malt 1200 EBC
750g Chocolate Malt
750g Pale Chocolate Malt
500g crystal malt
250 dark crystal malt
250 g pale crystal malt
1 kg Amber malt
500 g brown malt
1 kg havregryn
500 g Billingtons melassesukker
SEKUNDÆR:
3 kg demerarasukker
0,5 kg farin
Meskeskjema:
Mesket to ganger på 63 grader i 75 min. Brukte andre avrenning av første mesk som meskevann i andre mesk.
Hops
86g Columbus 15,6% , 90 min
48g Bramling 8,8%, 15 min
48g Crystal 2,8%, 15 min
38g Bramling 8,8%, 5 min
38g Crystal 2,8%, 5 min
38g Bramling 8,8%, 1 min
38g Crystal 2,8%, 1 min
38g Bramling 8,8%, dry hop
38g Crystal 2,8%, dry hop
Gjæringsforløp
Yeast: WLP007 Dry English Ale
Ca 1 000 mrd celler, 1 rør i fire liter starter to ganger.
Oksygenerte med ren O₂ ved pitching, etter 12 timer og etter 20 timer.
---
Selve bryggingen gikk veldig bra. Vi hadde beregnet et lavt utbytte - 60% - fordi vi ikke kunne skylle så lenge. Vi tappet av ca 40-45 liter av den første mesken, og satte dette til koking mens vi mesket andre runde. Dette kokte ned til ca 30 liter, deretter tappet vi av ca 30 liter til fra den andre mesken og kokte alt sammen ned til ca 45 liter ferdig vørter på OG 1.122. Dette var med kun 500g tilsatt sukker (Billingtons melasse), og det er vi egentlig veldig fornøyd med.
Brygget ble satt til gjæring mellom 19,5 og 20 grader, tilsatt WLP007. Før det oksygenerte vi i 1,5 minutter med ren oksygen, men hadde dessverre ikke flowmeter til å måle den eksakte tilsetningen. I dag morges ble det oksygenert igjen, og i kveld skal den få en siste runde.
Planen videre er å tilsette sukker om ca 5-6 dager, når stormgjæringen begynner å avta. Jeg tenker meg ca 3 kg sukker, slik at total OG økes med 24 (iflg beercalc) til 1.146. Da vil det være totalt 28 av 146 gravity points som kommer fra sukker - altså 19,2%. Av dette tenker jeg at mellom 500 og 1000 g skal være mørkt muscovadosukker og resten demerarasukker. Innspill til dette mottas med takk.
Om ca 2 uker planlegger vi å tilsette en stor gjærstarter av Wyeast 4767 Port Wine. Det var heftig debatt i lauget om det skulle være denne eller burgundergjær, men portvinsgjæren vant den knappe avstemningen. Dersom ikke dette fører til den ønskede utgjæringa (håper på 1.030), vurderer vi å avslutte med champagnegjær. Jeg ble litt overrasket over at 4767 iflg Wyeasts nettsider bare har alkoholtoleranse på 14%, ettersom de fleste portvin er sterkere enn dette...
Om ca 6-8 uker antar vi at ølen kan tappes på fat, karboneres i omtrent en uke og deretter tappes på flasker.
Flere erfaringer, særlig fra gjæringsforløpet, blir postet her etterhvert. Innspill mottas med takk, særlig i forhold til:
- Gjærvalg
- Sukketilsetning - muscovado eller demerara?