Komplett PID-løsning til en Beer Brew/Maker 30?

Vurderer å oppgradere bryggeri-løsningen ( Beer Maker 30 ) min for å få kontroll på mesketemperatur. Tenker da på en PID-løsning som er diskutert opp og i mente her inne. Har lest til jeg blir trøtt og lei i forumet og ser nå etter en slags total oppskrift på modifiskasjoner for denne type bryggeløsninger, men i første omgang noe for å få kontroll over mesketemp altså.

Vil denne fungere:

http://www.ebay.com/itm/20-OFF-Digi...tDomain_0&hash=item336e01fa33#ht_5516wt_1163
Hva trengs evt ekstra ( bortsett fra ledninger mellom komponentene og et kabinett å ha det i )? Finnes det enklere løsninger? Hva med UT-200 som bryggselv.no f.eks. selger?

Takk på forhånd.
 
Du kan absolutt bruke det kitet. Det einaste er at sensoren er litt ugrei. Den er ikkje meint for veske, og er ikkje tett. Men det er kurrant å kjøpe ekstra sensor via ebay. Skal du likevel gjere det ville eg gått for ein PT-100 type i staden for K-type som er standard.
Etter det eg forstår har Sestos PID'en støtte for begge deler, og ein kan sette i programmet kva type ein vil bruke.

Eg vi anbefale å tenke litt gjennom korleis du vil montere sensoren, og som tips kan eg vise til tråden min der eg har modifisert ein Weck/Rommelsbacker el-panne. Det bryggeriet liknar litt på BB30 i prinsippet med innerkjele til mesking.

Her: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,3308.msg78176.html#msg78176 Bryggebilder her: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,3308.msg83668.html#msg83668
Det eg har gjort er å ribbe ut alt av termostatar og dill og kobla alt på nytt med PID, SSR og PT-100. Og så satt eg i ein stikkontakt i sida til pumpa med brytar i fronten. Samt ein brytar til å isolera frå varmeelementet.
 
Jo, det finnes enklere løsninger. Det finnes ferdige "plug and play" PID bokser ferdig med allt, de koster kanskje 5-10 $ mer enn å kjøpe i løse deler. Søk på Sous vide controller

Eksempel:  http://www.auberins.com/index.php?main_page=index&cPath=8&zenid=0d7cfecd2f5537729803dc129ca48c62
 
oeng skrev:
Jo, det finnes enklere løsninger. Det finnes ferdige "plug and play" PID bokser ferdig med alt, de koster kanskje 5-10 $ mer enn å kjøpe i løse deler. Søk på Sous vide controller

Eksempel:  http://www.auberins.com/index.php?main_page=index&cPath=8&zenid=0d7cfecd2f5537729803dc129ca48c62

Hmmm ... den billigste boksen jeg så der kosta vel borti $125 og det er ganske mye mer enn ca $40 for den løsningen over. Klart jeg må ha en boks å ha morroa i, ledninger, et par kontakter etc så totalprisen er kanskje ikke så ulik.
 
Weholt skrev:
Og når jeg ser på hva disse tingene koster og hva det innebærer av bygging etc hva blir da motargumentene til en http://www.bryggselv.no/search_result?search_in_description=1&keywords=ut-200&x=0&y=0 ? Er den ikke nøyaktig nok? Tåler den ikke vann? Har noen erfaringer å dele med denne?

Det er ein termostat og ikkje PID. Fin til temperaturkontroll på eit kjøleskap til gjæring for eksempel. Skal du ha nøyaktig mesketemperaturkontroll er det bedre med PID.
 
protto skrev:
Weholt skrev:
Og når jeg ser på hva disse tingene koster og hva det innebærer av bygging etc hva blir da motargumentene til en http://www.bryggselv.no/search_result?search_in_description=1&keywords=ut-200&x=0&y=0 ? Er den ikke nøyaktig nok? Tåler den ikke vann? Har noen erfaringer å dele med denne?

Det er ein termostat og ikkje PID. Fin til temperaturkontroll på eit kjøleskap til gjæring for eksempel. Skal du ha nøyaktig mesketemperaturkontroll er det bedre med PID.

Ok, da er vi tilbake på PID igjen. Men siden den greia som fulgte med ikke tåler vann, er denne ok?

http://www.ebay.com/itm/2m-Thermoco...ltDomain_0&hash=item27c4005086#ht_3352wt_905
Og hvordan montere den? MÅ den stå igjennom krana, i bunn av kjelen? Usikker på hvor lett det er å bytte ut krana på Beer Maker 30. Har noen gjort det før?
 
Den er OK, og det er samme type eg brukar. Den har 8mm gjenger så den går ikkje utan vidare å montere på deler med røyrgjenger. Eg laga eit "adapter" slik at eg fekk montert proba i ein 1/2" T.
Den kan derimot lett monterast i hol i kjelen. Tre ein liten O-ring (Biltema), stikk proba gjennom eit 8mm hol i kjelen og sett mutter på innsida.

Denne: http://www.ebay.com/itm/RTD-resista...65?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aaef614c9 har 1/4" NPT-gjenger og kan monterast via ein reduser, 1/4" til 1/2".

Eg ville absolutt hatt sensoren i vørterstraumen, eller inne i kjelen slik at tuppen på proba ligg så nerme utløpet til krana som mogeleg. Det finns mange forskjellige PT-100 og K-type sensorar, så kansje det finns ein som kan settast gjennom botnen i kjelen og stikk opp slik at tuppen står ved utløpet.

Om du ikkje tenker å sirkulere vørteren med pumpe under mesking spelar det mindre rolle kvar du monterar sensoren. Du vil ikkje like enkelt kunne styre mesketemperaturen med manuell resirkulering (tapping i mugge og helle over). Det går sjølvsagt det og men litt meit kludrete.
 
Weholt skrev:
oeng skrev:
Jo, det finnes enklere løsninger. Det finnes ferdige "plug and play" PID bokser ferdig med alt, de koster kanskje 5-10 $ mer enn å kjøpe i løse deler. Søk på Sous vide controller

Eksempel:  http://www.auberins.com/index.php?main_page=index&cPath=8&zenid=0d7cfecd2f5537729803dc129ca48c62

Hmmm ... den billigste boksen jeg så der kosta vel borti $125 og det er ganske mye mer enn ca $40 for den løsningen over. Klart jeg må ha en boks å ha morroa i, ledninger, et par kontakter etc så totalprisen er kanskje ikke så ulik.


Nå var vel ikke spørsmålet ditt egentlig om billigst mulig pris, men om det finnes en enklere løsning...

Hvis du sammenligner pris på komponentene i et PID oppsett mot en ferdig boks blir ikke prisforskjellen allverdens stor, for ca 250 kr ekstra får man for alt montert i en boks som ser proff ut og kan brukes rett ut av esken.
Men man mister gleden av å velge ut hvilke komponenter man vil ha, montere utstyret selv, programmere PID oppsettet, etc. For mange er dette en del av morroa, for andre er dette et ork.

Har satt opp en ca prisoversikt:
PID ca 25 - 40 $
SSR ca  15 $
Kjøleribbe 10$
Kjølepasta, ledninger, kontakter, strømledninger med støpsel/stikkontakt 5 - 25$
Vanntett Temp. probe Pt100 med 1/2" rørgjenger 30 - 35 $  (man kan lodde delene selv og få ned prisen)
Kabinett 10 - 30 $

Delepris for PID boks blir ca 95 - 155 $
Ferdig (sous vide) PID boks ca 140 - 190 $
 
oeng skrev:
Weholt skrev:
oeng skrev:
Jo, det finnes enklere løsninger. Det finnes ferdige "plug and play" PID bokser ferdig med alt, de koster kanskje 5-10 $ mer enn å kjøpe i løse deler. Søk på Sous vide controller

Eksempel:  http://www.auberins.com/index.php?main_page=index&cPath=8&zenid=0d7cfecd2f5537729803dc129ca48c62

Hmmm ... den billigste boksen jeg så der kosta vel borti $125 og det er ganske mye mer enn ca $40 for den løsningen over. Klart jeg må ha en boks å ha morroa i, ledninger, et par kontakter etc så totalprisen er kanskje ikke så ulik.

Nå var vel ikke spørsmålet ditt egentlig om billigst mulig pris, men om det finnes en enklere løsning...

Hvis du sammenligner pris på komponentene i et PID oppsett mot en ferdig boks blir ikke prisforskjellen allverdens stor, for ca 250 kr ekstra får man for alt montert i en boks som ser proff ut og kan brukes rett ut av esken.
Men man mister gleden av å velge ut hvilke komponenter man vil ha, montere utstyret selv, programmere PID oppsettet, etc. For mange er dette en del av morroa, for andre er dette et ork.

Har satt opp en ca prisoversikt:
PID ca 25 - 40 $
SSR ca  15 $
Kjøleribbe 10$
Kjølepasta, ledninger, kontakter, strømledninger med støpsel/stikkontakt 5 - 25$
Vanntett Temp. probe Pt100 med 1/2" rørgjenger 30 - 35 $  (man kan lodde delene selv og få ned prisen)
Kabinett 10 - 30 $

Delepris for PID boks blir ca 95 - 155 $
Ferdig (sous vide) PID boks ca 140 - 190 $


Må tenke på denne, men tusen takk for detaljert og nyttig innspill oeng :)
 
Ang. valg av pt100-probe, så tenkte jeg at det var lurt å ha en kort probe om man ville montere den i en t-kobling under sirkulasjon, og da syntes jeg denne så fin ut. http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320782978963&ssPageName=ADME:L:OC:GB:1123
Blir den for lang blir det fort knot. Denne passer perfekt i en 1/2" t-kobling med 1/4"-1/2" overgang til proben. Finnes kanskje andre korte prober med 1/4" eller 1/2"-gjenger, men var egentlig bare denne jeg kom over som utpekte seg da jeg leita rundt på ebay.
 
Bare en liten tanke.
Ser at denne proben har ledningene koblet permanent til proben. Når man skal flytte på utstyret eller pakke det vekk, er det greit å kunne koble ledningene enkelt fra proben (som er fastmontert), slik at ledningene ikke kommer i veien eller blir ødelagt.
Koster selvfølgelig noen dollar ekstra med en kontakt mellom probe og ledninger, men kan være en kjekk detalj....

Et eksempel på en probe med en kontakt mellom probe og ledningene:
http://www.auberins.com/index.php?main_page=product_info&cPath=20_15&products_id=249
 
oeng skrev:
Bare en liten tanke.
Ser at denne proben har ledningene koblet permanent til proben. Når man skal flytte på utstyret eller pakke det vekk, er det greit å kunne koble ledningene enkelt fra proben (som er fastmontert), slik at ledningene ikke kommer i veien eller blir ødelagt.
Koster selvfølgelig noen dollar ekstra med en kontakt mellom probe og ledninger, men kan være en kjekk detalj....

Et eksempel på en probe med en kontakt mellom probe og ledningene:
http://www.auberins.com/index.php?main_page=product_info&cPath=20_15&products_id=249

Dette er en av de bedre investeringer jeg har gjort på systemet. Veldig lett å koble vekk proben når man har behov.
 
Weholt skrev:
oeng skrev:
Weholt skrev:
oeng skrev:
Jo, det finnes enklere løsninger. Det finnes ferdige "plug and play" PID bokser ferdig med alt, de koster kanskje 5-10 $ mer enn å kjøpe i løse deler. Søk på Sous vide controller

Eksempel:  http://www.auberins.com/index.php?main_page=index&cPath=8&zenid=0d7cfecd2f5537729803dc129ca48c62

Hmmm ... den billigste boksen jeg så der kosta vel borti $125 og det er ganske mye mer enn ca $40 for den løsningen over. Klart jeg må ha en boks å ha morroa i, ledninger, et par kontakter etc så totalprisen er kanskje ikke så ulik.

Nå var vel ikke spørsmålet ditt egentlig om billigst mulig pris, men om det finnes en enklere løsning...

Hvis du sammenligner pris på komponentene i et PID oppsett mot en ferdig boks blir ikke prisforskjellen allverdens stor, for ca 250 kr ekstra får man for alt montert i en boks som ser proff ut og kan brukes rett ut av esken.
Men man mister gleden av å velge ut hvilke komponenter man vil ha, montere utstyret selv, programmere PID oppsettet, etc. For mange er dette en del av morroa, for andre er dette et ork.

Har satt opp en ca prisoversikt:
PID ca 25 - 40 $
SSR ca  15 $
Kjøleribbe 10$
Kjølepasta, ledninger, kontakter, strømledninger med støpsel/stikkontakt 5 - 25$
Vanntett Temp. probe Pt100 med 1/2" rørgjenger 30 - 35 $  (man kan lodde delene selv og få ned prisen)
Kabinett 10 - 30 $

Delepris for PID boks blir ca 95 - 155 $
Ferdig (sous vide) PID boks ca 140 - 190 $


Må tenke på denne, men tusen takk for detaljert og nyttig innspill oeng :)

Hvor skal kjøleribba og kjølepastaen brukes?

Og i eksemplet http://www.ebay.com/itm/20-OFF-Digi...tDomain_0&hash=item336e01fa33#ht_5516wt_1163 følger jo SSR med. Trenger ikke en annen SSR en det?

Og kan proben som følger med denne sous vide boksen brukes? Trenger ikke noe ekstra der?
 
Weholt skrev:
Hvor skal kjøleribba og kjølepastaen brukes?

Og i eksemplet http://www.ebay.com/itm/20-OFF-Digi...tDomain_0&hash=item336e01fa33#ht_5516wt_1163 følger jo SSR med. Trenger ikke en annen SSR en det?

Og kan proben som følger med denne sous vide boksen brukes? Trenger ikke noe ekstra der?

Du vil trenge en kjøleribbe og kjølepasta i tillegg til utstyret du linker til.
Jeg ville ha byttet ut proben, slik protto anbefaler

Kjølepastaen smøres på kjøleribba. Monterer så SSR på kjøleribba.
 
Er det noen i forumet som har brukt en slik ferdig løsning ala http://www.auberins.com/index.php?main_page=product_info&cPath=8&products_id=44 i hjemmebrygging? Proben ser litt puslete ut. Ser de har andre prober, men har lite lyst til å bestille feil så om noen har link til noe de vet virker hadde det vært flott, fra auberins.com altså. Litt usikker på hvilken av modellene de har tilgjengelig som passer for mitt bruk også. Det står et 2000W element i Beer Maker 30 som er aparatet som skal kobles til.

Rent bortsett fra til brygging er jo konseptet "Sous Vide Cooking" ganske interessant for amatørkokker som meg så det kan nok hende det blir bestilt en slik en ganske raskt uansett :) Takker for tipset!
 
Jeg har kjøpt mine pid, ssr og prober fra auberins. De satt ned verdien på pakka uten at jeg ba om det. Slapp toll og tull  :)
 
FrodeNor skrev:
Jeg har kjøpt mine pid, ssr og prober fra auberins. De satt ned verdien på pakka uten at jeg ba om det. Slapp toll og tull  :)

Kunne jeg spørre hvilken pid- og probe-model du kjøpte?
 
Weholt skrev:
Weholt skrev:
oeng skrev:
Weholt skrev:
oeng skrev:
Jo, det finnes enklere løsninger. Det finnes ferdige "plug and play" PID bokser ferdig med alt, de koster kanskje 5-10 $ mer enn å kjøpe i løse deler. Søk på Sous vide controller

Eksempel:  http://www.auberins.com/index.php?main_page=index&cPath=8&zenid=0d7cfecd2f5537729803dc129ca48c62

Hmmm ... den billigste boksen jeg så der kosta vel borti $125 og det er ganske mye mer enn ca $40 for den løsningen over. Klart jeg må ha en boks å ha morroa i, ledninger, et par kontakter etc så totalprisen er kanskje ikke så ulik.

Nå var vel ikke spørsmålet ditt egentlig om billigst mulig pris, men om det finnes en enklere løsning...

Hvis du sammenligner pris på komponentene i et PID oppsett mot en ferdig boks blir ikke prisforskjellen allverdens stor, for ca 250 kr ekstra får man for alt montert i en boks som ser proff ut og kan brukes rett ut av esken.
Men man mister gleden av å velge ut hvilke komponenter man vil ha, montere utstyret selv, programmere PID oppsettet, etc. For mange er dette en del av morroa, for andre er dette et ork.

Har satt opp en ca prisoversikt:
PID ca 25 - 40 $
SSR ca  15 $
Kjøleribbe 10$
Kjølepasta, ledninger, kontakter, strømledninger med støpsel/stikkontakt 5 - 25$
Vanntett Temp. probe Pt100 med 1/2" rørgjenger 30 - 35 $  (man kan lodde delene selv og få ned prisen)
Kabinett 10 - 30 $

Delepris for PID boks blir ca 95 - 155 $
Ferdig (sous vide) PID boks ca 140 - 190 $


Må tenke på denne, men tusen takk for detaljert og nyttig innspill oeng :)

Hvor skal kjøleribba og kjølepastaen brukes?

Og i eksemplet http://www.ebay.com/itm/20-OFF-Digi...tDomain_0&hash=item336e01fa33#ht_5516wt_1163 følger jo SSR med. Trenger ikke en annen SSR en det?

Og kan proben som følger med denne sous vide boksen brukes? Trenger ikke noe ekstra der?

Slik som kjele-i-kjelebryggeriet mitt framstår no kostar PID, SSR med heat sink og PT-100 ca 70 dollars pluss frakt (som ikkje var mykje, om noko i heile tatt). Alt er montert i sjølve saftkokaren slik at eg slepp ein ekstra boks. Minuset er at eg må vere litt forsiktig under vasking og slikt, men det gåt greit.
I tillegg er det ein del røyrdeler og pumpe og liknande, noko av det må ein ha uansett om ein bygger sjølv frå botnen av.

Kjølepasta er for bedre termisk kontakt mellom SSR og kjøleribbe. Som kjøleribbe kan du godt bruke kjøleribba fra ein PC-prosessor eller ein solid aluminiumsprofil. Kjølepasta er kansje ikkje strengt tatt nødvendig men du får det billig her: http://www.dealextreme.com/p/professional-thermal-heat-sink-compound-with-injection-tube-30g-22510 då har du livet ut og vel så det.

Om det er ingen som kan gi deg erfaringar med Sous Vide-ferdigløysningen så ville eg personleg valgt lause komponentar som ein veit virkar. Men det blir eit personleg valg.

Sjekk også denne tråden om du ikkje har gjort det: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,7842.0.html
 
Tilbake
Topp