Nylig innhold av Børre Aursnes

  1. Børre Aursnes

    Bryggertabber

    Den største er i hvert fall min. 2 tommer! ...diameter på krana alstå,. tulling!! Krana som pumpet fersk vørter rettet ut i Oslofjorden. Og nå er nesten alt liv i fjorden dødd ut!
  2. Børre Aursnes

    Vekt endring på starteren

    Etter 2 døgn på røreren med rent vann er fasiten klar. Eller not. Vekttapet er 19 gram. Det kan tyde på at vekttapet fra gjæringen er 79-19 = 60g. Men som nevnt tidligere, var kaffefilteret på toppen nå veldig vått i hele kolbeåpningens flate. Det har aldri skjedd ved normal starter, hvorfor...
  3. Børre Aursnes

    Vekt endring på starteren

    Var nok tøffere gjær for noen 10-år siden. Da kunne det titt og ofte kjennes ut som om en kjernefysisk reaksjon hadde gått av i skallen... Men uansett, energi er da ikke i intet? Omtalt tidligere, og min antagelse er at DMS og andre stoffer som forsvinner, motvirker omtrent vekten av oksygen...
  4. Børre Aursnes

    Diacetyl i Ale

    Jeg gjorde det før, men syntes at jeg mistet mye luft ved til og fra kobling. Og så hendte det at jeg glemte å skru den fra hverandre etter bruk og da var den tømt på et døgn. Jeg byttet taktikk og bruker en liten rørtang. Bortsett fra de gangene jeg har glemt å stramme den etter bruk, har det...
  5. Børre Aursnes

    Vekt endring på starteren

    Bang og Bang, fru blom. Du ville neppe hørt noe.
  6. Børre Aursnes

    Diacetyl i Ale

    Ja, jeg gjør det på alt øl. Desverre er ventilen min litt klein, så det hender flaska er tom. Da det skjedde sist, ble resultatet et heller dårlig øl med dårlig utgjæring.
  7. Børre Aursnes

    Vekt endring på starteren

    En interessant observasjon som kan ha betydning for for de vitenskapelige målingene. Jeg bruker kaffefilter på kolben. Nå som den snurrer med vann er filteret blitt fuktig. Det har aldri skjedd med vørter og gjær. Kan skummet holde igjen avdamping? Kan CO2 bidra til å holde filteret tørt?
  8. Børre Aursnes

    Diacetyl i Ale

    Jeg tror ale gjær også "rydder opp etter seg" slik lager gjær gjør. Så når den får stå noen dager etter endt synlig gjæring på 20⁰, tror jeg den ordner det selv. I den grad den kan. Noen gjær lager kanskje så mye DMS at den ikke klarer å rydde opp i alt. Akkurat som en tenåringsønns soverom. Du...
  9. Børre Aursnes

    Vekt endring på starteren

    Røreren er startet med nøyaktig samme oppsett som starteren var satt med, men nå med 2L vann. Vekt er målt og skal måles igjen etter 2 døgn for å konstatere eventuelt tap av vann. DMS etc. som @Finn Berger never også forsvinner ut, stemmer nok, men det er små mengder. Samtidig tas jo også O2...
  10. Børre Aursnes

    Sjiktning i fat?

    Du kan si "Akkurat. Jeg hadde rett fra begynnelsen" og på den måte opprettholde stoltheten ;)
  11. Børre Aursnes

    Vekt endring på starteren

    Ingenting kan lages av intet. Kun omdannes til en annen substans.
  12. Børre Aursnes

    Vekt endring på starteren

    Iflg brewfather skal FG bli 1.008 med 79% utgjæring, så tallene ser ikke ut til å være i samme skala - hvis alle mål har vært nøyaktige. Og det er de neppe, for jeg kom på at jeg skulle måle ettter at vann var fyllt i kjelen og malt var målt opp.
  13. Børre Aursnes

    Sjiktning i fat?

    Usmaken, enten den skyldes oksygering eller infeksjon eller noe annet, er neppe lagdelt. Bare en dag så ble det så mye av det at det smakte vondt. Tenk på melk. Drikkbar den ene dagen og sir den neste.
  14. Børre Aursnes

    Vekt endring på starteren

    Gjærmassen er jo laget av ting i vørten. Den kan i seg selv ikke medføre vektøkning. Den bare omdanner ting som allerede er i blandingen til gjærmasse.
  15. Børre Aursnes

    Vekt endring på starteren

    Litt oppdatering. Vekten nå i ettermiddag hadde falt til 3315g. Altså ytterligere 11g og nå totalt 79g. FG var da 1.010. Første konklusjon fra @MortenSickel var altså i hvert fall riktig. Ved et vekttap på 68g var ikke starten ferdig. Jeg har nå altså omsatt 79x2 = 158g sukker fra...
Tilbake
Topp