Nylig innhold av Finn Berger

  1. Finn Berger

    NM 2024 - den store diskusjonstråden

    Jeg liker det bedre enn dommerne, i alle fall:). Neida, jeg fikk veldig fair kommentarer på det ølet, og ikke så gal poengsum, heller. Skylder på NØ (God Påske), jeg, og ikke gjæren. Men min favoritt er nok Westmalle-gjæren. Det henger vel på hvilket bryggeris øl du er mest fan av, Chimay...
  2. Finn Berger

    NM 2024 - den store diskusjonstråden

    Tørrgjær eliminerer jo en del muligheter til å starte gjæringa med dårlig gjær. Du får stadig mer å velge mellom, og sjøl om tørrgjæren ikke er veldig billig lenger, er den vesentlig billigere enn ferskgjær, hvis du ikke vil jobbe med startere og gjenbruk av gjær. Er du henvist til netthandling...
  3. Finn Berger

    Bryggertabber

    Rekk opp hånda alle som har glemt å stenge ei kran mer enn én gang;).
  4. Finn Berger

    Vekt endring på starteren

    DMS-konsentrasjonen måles i ppb, så sjøl om alt forsvant, skulle du ha ei rimelig ekstrem vekt for å måle utslaget av det:). Det samme gjelder vel for alle de andre stoffene som det forsvinner deler av fordi de er volatile. Det er rett og slett så lite av dem at det ikke kan spille noen rolle...
  5. Finn Berger

    NM 2024 - den store diskusjonstråden

    Det er en "seasonal" gjær fra Imperial. Du får ikke tak i den nå. Men den dukker sikkert opp igjen:).
  6. Finn Berger

    NM 2024 - den store diskusjonstråden

    1. Det er ikke utmesk, det er et langt "dextrinasjonssteg". Poenget med det er å produsere glucoproteiner, som er bra for skumfasthet og munnfølelse - i følge Kunze (eller var det Narziss?); tysk superbryggeprofessor. 2. Nei 3. Nei, men det begrenser oksygenpåvirkning under meskinga. Det er...
  7. Finn Berger

    Vekt endring på starteren

    Strengt tatt er det vel bare innafor matematikken at noe kan bevises;)? Men aksiomene som matematikken hviler på, kan i sin tur ikke bevises, heller, så ... akk ja. Jeg brygger, ergo er jeg;). Det får holde. Hvor skulle ellers alt dette ølet komme fra?
  8. Finn Berger

    Sosial ølsmakekveld i Oslo tirsdag 21. mai 2024

    Premieølene trur jeg det er tynt igjen av, men jeg har nyere versjoner - enda bedre;). Jeg pleier å si at pilsene mine blir veldig like. Kanskje jeg kan mekke til en triangeltest av Brülosophy-typen for å teste det:). Tør ikke love det ennå, men det hadde vært litt artig.
  9. Finn Berger

    NM 2024 - den store diskusjonstråden

    Den hemmelige magiske ingrediensen - eller trikset, mener du;)? Nei. Prosessen min er veldig standardisert, og ølene blir nokså like, som sagt over. Oppskrifta på så å si alt jeg brygger, ligger jo i brygge-i-idag-tåden her på forumet, og hvis noen skulle ha fulgt med på pilsoppskriftene mine...
  10. Finn Berger

    NM 2024 - den store diskusjonstråden

    Veldig lite sannsynlig. For meg smaker pilsnerne mine nokså likt - så lenge jeg ikke har gjort noe direkte merkelig med oppskrift eller prosess . Jeg sitter jo og finsmaker så godt jeg kan, og prøver å vurdere hvilke som er best - og ikke minst best egna i de forskjellige underklassene. Og...
  11. Finn Berger

    Diacetyl i Ale

    Det har jeg også kommet fram til at er nødvendig. Vær bare obs på at godset i gjengene er ganske bløtt, og er lett å ødelegge, så man skal være forsiktig når man skrur sammen flaske og ventil. Pass på at det går lett; ikke bruk kraft. Og ikke skru til for hardt. Pakningen er også ømfintlig...
  12. Finn Berger

    Diacetyl i Ale

    Det tør jeg ikke svare på. Kveik er snåle greier, og jeg har aldri brukt det. Men det er folk her som har rikelig med erfaring:).
  13. Finn Berger

    Diacetyl i Ale

    OBS!OBS! Nå er du på full fart ned i et bunnløst kaninhull:)! Aha - så det var ei tilbakemelding om diacetyl, ikke din egen opplevelse. Da ville jeg ta høyde for at det kan ha vært noe annet dommerne kjente. Har du brukt en grei mengde tørrgjær, og gitt gjæren nok tid til å rydde opp, bør den...
  14. Finn Berger

    Diacetyl i Ale

    Å sørge for at gjæren starter med fulle sterollagere er en av grunnreglene i brygginga. Men som sagt over: Bruker du tørrgjær, og nok av den, trenger du ikke tenke på dette. Men hvis du gjenbruker gjær, bør du sørge for oksygenering.
  15. Finn Berger

    Diacetyl i Ale

    Jeg vil anbefale deg å jobbe deg gjennom denne: https://forum.norbrygg.no/threads/litt-om-gjaerkvalitet-vitalitet-for-nybegynnere.45493/ Kortversjon: Gjæren trenger oksygen fordi den bruker det til lage membranråstoff, steroler. Uten en sterk og elastisk membran kan ikke gjæren gjøre jobben. De...
Tilbake
Topp