Nylig innhold av MortenSickel

  1. MortenSickel

    Vekt endring på starteren

    Jeg mener fortsatt det jeg sa tidligere, alt annet enn "tapt" CO2 og eventuell fordamping av vann er neglisjerbart, da kan du fra vekt si sikkert at starteren (eller ølet) ikke er ferdig, men du må bruke hydrometer for å bekrefte at det er ferdig.
  2. MortenSickel

    Vekt endring på starteren

    Og jo forresten, masse dannes av energi, men om man begynner å få kjernefysisk pardannelse i brygget lurer jeg på hva slags gjær man har brukt...
  3. MortenSickel

    Vekt endring på starteren

    Men det er ikke sikkert du har veid den substansen... siden gjærstarteren er oksygenert, vil gjæren bruke oksygenet fra luften sammen med ting i vannet til å lage ting gjæren trenger. Så om du korrigerer for "tapt" CO2 og fordampet vann, vil vekten etterpå være høyere enn vekten før, men det er...
  4. MortenSickel

    Vekt endring på starteren

    Hjelp, ute av trening her og klarer ikke å balansere en enkel reaksjon :-( - takk for rettelse!
  5. MortenSickel

    Vekt endring på starteren

    Slik jeg oppfatter Børres spørsmål er "Kan jeg veie kolben med starteren for å anslå om starteren har gått ferdig" - selvfølgelig kan man sjekke det med å ta ut en prøve og måle tetthet, men det er definitivt enklere å flytte kolben over på en passe nøyaktig vekt. Jeg mener at svaret er: Med å...
  6. MortenSickel

    Vekt endring på starteren

    Jo, det dannes (ca) like mye. TLDR Det som skjer når gjæren lager alkohol av sukker, alle atomer som var i bruk før er også i bruk etter: C6O6H12 -> 2 C2H5OH + 2CO2 (I tillegg kommer det energi ut, det er det gjæren er på jakt etter) Hvis man går inn i periodesystemet og ser på atomvekter...
  7. MortenSickel

    Vekt endring på starteren

    Godt poeng, men hvor mye og hvor kommer det fra? Hvis man tenker at man begynner med 5 gr tørrmasse gjær (ca en halv pose tørrgjær) og ender opp med 20 gram tørrmasse (to poser), hvor mye av disse 15 grammene kommer fra sukkeret og hvor mye fra gjærnæringen? Dersom alt som stakk av fra Børres...
  8. MortenSickel

    Vekt endring på starteren

    Regner med at vekten er med kolbe og røremagnet begge gangene? Du har "mistet" 68 gram. Sannsynligvis er vanntapet neglisjerbart, i hvert fall om du har hatt en alufolie over halsen på kolben. Når gjær tygger sukker blir ca halvparten til CO2, ca halvparten til etanol, så du har fått omsatt ca...
  9. MortenSickel

    Tråden for dumme spørsmål.

    Har ikke erfaring med å sende øl, men har sendt vin i innskjekket bagasje mange ganger uten problemer. Tenker spesielt på to ting: Flaskene skal ikke ligge så de kan få slag fra utsiden og de skal ikke ligge så de kan slå mot hverandre. I de fleste moderne fly er det visst ca samme trykk og...
  10. MortenSickel

    Gis Bort Kjøkkenbenktopp i Drøbak

    Gir bort en gammel kjøkkenbenktopp som kanskje kan passe i et bryggeriprosjekt? Ser ikke bra ut nå, men er av rustfritt stål, så bør kunne rengøres greit https://www.finn.no/351078701
  11. MortenSickel

    Tråden for dumme spørsmål.

    Som Terje sier, nei, problemet er at du ikke vet hvor mye sukker du får med. -- TLDR -- Hvis du ikke hadde fått med noe sukker, ville du endt med (62*55)/(55+13) = 50, så OG, eller egentlig PBG (pre boil gravity) ville vært 1.050 (og skyllingen ville vært rimelig bortkastet...) Sannsynligvis...
  12. MortenSickel

    Bryggertabber

    Det der hørtes nesten like mye ut som "Lykkelige opplevelser i en bryggers liv" :)
  13. MortenSickel

    Dypfrysing av øl

    Når øl fryser, vil jo vannet fryse ut, så man sitter igjen med en løsning som etterhvert blir det meste av det i ølet som ikke er van... så du vil ha en relativt alkoholsterk løsning med det meste av humleoljer og andre stoffer i. Mulig at det er noe morsom kjemi som skjer der. - men de fleste...
  14. MortenSickel

    Birger Eriksen-dagen

    Mye av våpenene på Oscarsborg i 1940 var, etter det jeg vet, tyskprodusert, så det er helt innafor!
  15. MortenSickel

    Kundebehandlingen hos Brewshop?

    Mener de var vakumpakket, men kanskje bare forseglet med lite luft i, regner med at fasiten kommer etterhvert ;-)
Tilbake
Topp