Jeg mener fortsatt det jeg sa tidligere, alt annet enn "tapt" CO2 og eventuell fordamping av vann er neglisjerbart, da kan du fra vekt si sikkert at starteren (eller ølet) ikke er ferdig, men du må bruke hydrometer for å bekrefte at det er ferdig.
Men det er ikke sikkert du har veid den substansen... siden gjærstarteren er oksygenert, vil gjæren bruke oksygenet fra luften sammen med ting i vannet til å lage ting gjæren trenger. Så om du korrigerer for "tapt" CO2 og fordampet vann, vil vekten etterpå være høyere enn vekten før, men det er...
Slik jeg oppfatter Børres spørsmål er "Kan jeg veie kolben med starteren for å anslå om starteren har gått ferdig" - selvfølgelig kan man sjekke det med å ta ut en prøve og måle tetthet, men det er definitivt enklere å flytte kolben over på en passe nøyaktig vekt.
Jeg mener at svaret er: Med å...
Jo, det dannes (ca) like mye.
TLDR
Det som skjer når gjæren lager alkohol av sukker, alle atomer som var i bruk før er også i bruk etter:
C6O6H12 -> 2 C2H5OH + 2CO2
(I tillegg kommer det energi ut, det er det gjæren er på jakt etter)
Hvis man går inn i periodesystemet og ser på atomvekter...
Godt poeng, men hvor mye og hvor kommer det fra? Hvis man tenker at man begynner med 5 gr tørrmasse gjær (ca en halv pose tørrgjær) og ender opp med 20 gram tørrmasse (to poser), hvor mye av disse 15 grammene kommer fra sukkeret og hvor mye fra gjærnæringen? Dersom alt som stakk av fra Børres...
Regner med at vekten er med kolbe og røremagnet begge gangene? Du har "mistet" 68 gram. Sannsynligvis er vanntapet neglisjerbart, i hvert fall om du har hatt en alufolie over halsen på kolben. Når gjær tygger sukker blir ca halvparten til CO2, ca halvparten til etanol, så du har fått omsatt ca...
Har ikke erfaring med å sende øl, men har sendt vin i innskjekket bagasje mange ganger uten problemer. Tenker spesielt på to ting: Flaskene skal ikke ligge så de kan få slag fra utsiden og de skal ikke ligge så de kan slå mot hverandre. I de fleste moderne fly er det visst ca samme trykk og...
Gir bort en gammel kjøkkenbenktopp som kanskje kan passe i et bryggeriprosjekt? Ser ikke bra ut nå, men er av rustfritt stål, så bør kunne rengøres greit
https://www.finn.no/351078701
Som Terje sier, nei, problemet er at du ikke vet hvor mye sukker du får med.
-- TLDR --
Hvis du ikke hadde fått med noe sukker, ville du endt med (62*55)/(55+13) = 50, så OG, eller egentlig PBG (pre boil gravity) ville vært 1.050 (og skyllingen ville vært rimelig bortkastet...) Sannsynligvis...
Når øl fryser, vil jo vannet fryse ut, så man sitter igjen med en løsning som etterhvert blir det meste av det i ølet som ikke er van... så du vil ha en relativt alkoholsterk løsning med det meste av humleoljer og andre stoffer i. Mulig at det er noe morsom kjemi som skjer der. - men de fleste...
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.