Jeg har siden september lest alle 320 innleggene i tråden. Har ikke mye pondus å ta med meg inn i diskusjonen - har kun levert et øl en gang. Det som slår meg er noen faktorer som bør vurderes opp mot hverandre:
* Det er vanskelig å få nok dommere.
* Antallet øl stiger. Det ligger en betydelig...
Jeg bruker også tilt. Jeg lar den stå noen dager lenger enn det du skriver. Både for å få klarere øl, men også for at gjæren skal rydde opp etter seg noe mer. Den spiser endel urmaker på slutten som ikke gir mer alkohol (endrer ikke tilten), men smaken endres til det bedre. Og som det skrives...
Enig med eg, Finn. Nesten helt enig. Jeg tror ikke bryggemaskiner trenger å være vanskeligere. Du må bare lære din å kjenne. Som det meste annet i livet. Meskeeffekten er rimelig lik uansett utstyr; hvor mye sukker du får dannet under mesking er et resultat av malttypene du bruker...
Jeg får ganske lik meskeeffekt om jeg mesker like lenge. Maler likt hver gang. Mesker oftest ca 80 min og har et 20 min stopp på 72 grader for kaffepause. Ender da opp rundt 88% +/- 2%. Som Finn får jeg høyest utbytte med pilsmalt. Siste forsøk med byggesett endte rundt 80%. Det var tydelig...
Som førstegangsmatros tenker jeg det er viktig å få ordentlig tilbakemelding, selv om bidraget mitt sikkert ikke var noen høydare. Derfor viktig at alle øl blir vurdert ordentlig, at ikke noen raskt lukes ut som håpløse. Det er demotiverende.
En vei å gå er å kreve litt selvevaluering av oss...
Bedre med mye meskevann og mindre til skylling enn motsatt. Har du lite skyllevann - skyll langsomt. Skal du ha 30 liter til kok trenger du 30 liter vann + 0,9 liter vann per kilo malt (sånn omtrent) fordi maltet tar til sev vann som det like slipper igjen når du skyller.
Jeg tror ikke du kan regne ut det. Regner med at du i dag ønsker 1.060 som før- kok SG, slik at du når 1.066 etter koking.
Jeg pleier å ikke tilsette alt skyllevannet, flytter over meskerøret til et sted der jeg kan samle opp videre avrenning. Så rører jeg godt i vørteren for å sikre jevn SG...
Tror ikke det er noe problem om du brygger to brygg samme dag og setter det til gjæring sammen. Jeg ville ikke tilsatt co2, snarere tvert imot. Når du er ferdig med brygg en ville jeg tilsatt all gjæren, så starter den litt på det brygget mens du brygger neste. Ha det oppi når det er ferdig. Det...
Jeg har makan. Slik gjør jeg:
1. Lar det stå i romtemperatur.
2. Har litt vann stående sammen med det slik at det får samme temp. Bruker det til å kalibrere med.
3. Prøven kjøler jeg ned mot romtemp. Det går kjemperaskt siden det ikke er mange dråpene.
4. Drypper på noen dråper og måler.
Ser...
Er du sikker på at den ikke gjærer? Ta en hydrometertest.
Hvis du ikke har gjæring i det hele tatt kan du sikkert tilsette ny gjær. Jeg ville nok da laget en starter med den nye gjæren og tilsatt når den har veldig god gang.
... sier jeg som aldri vil finne på å bruke MJ gjær :cool:
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.