Gir klar vørter bedre øl? Er RIMS/HERMS verdt det?

Tollefsen skrev:
Begge har rett!

Jakten på klar vørter koster penger og tid. Klarheten i det ferdige produktet trenger nødvendigvis ikke avvike mellom de to filosofiene. Jeg har drukket mange BIAB-flasker av forskjellige bryggere og de har ikke vært mindre klar eller mer astringent en mine som er brygget med tre kjeler og whirlpooling osv. Teoriene tilsier jo at klar vørter gir bedre resultat, jeg har bare ikke merket dette i noen stor grad i praksis.
Mindre øl å flaske kan dere kompansere for med å meske mer malt, slik at dere koker mer vørter.
Høy bryggerieffektivitet har jeg jo, der sparer jeg flere kroner for hvert brygg... helt sikkert ti-kroninger også... Tror nok at investeringene mine i økt effektivitet vil betale seg over bare 10-20 år ;D

Den viktigste grunnen til at jeg valgte som jeg gjorde var at jeg hadde lyst >:D! I tillegg gir det meg muligheten til å lage blytung vørter, uten bruk av ekstrakt, og det er jo et praktisk/økonomisk argument.

Man trenger ikke bruke mye penger for å få klar vørter. Resirkulering av vørteren kan man gjøre helt fint uten pumpe og RIMS/HERMS.

Tar det mer tid? Tja. Noen minutter, kanskje. Men hvis man resirkulerer manuelt en liten stund før tappingi kokekar er det ikke spesielt mye som skal til.
 
Miguel skrev:
Har også lest et sted at "for" klar vørter gir dårlig skum, tror jeg det var?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Høres ikke helt rett ut... Hva er "for klar" vørter? Man klarer neppe å fjerne nok proteiner til å ødelegge skummet kun med resirkulering. Derimot kan for mye lipider (som en følge av altfor store mengder trub) være med på å forstyrre skummet... Men dette er strengt tatt mest teoretisk. I praksis vil det helst gå godt.
 
Jeg resirkulerte lenge for hånd. Det funka omtrent like godt som pumpe. Tok noe mer tid og var mer hands on. Merker ikke allverden forskjell i klarhet etter pumpe.
 
Gahr skrev:
Miguel skrev:
Har også lest et sted at "for" klar vørter gir dårlig skum, tror jeg det var?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Høres ikke helt rett ut... Hva er "for klar" vørter? Man klarer neppe å fjerne nok proteiner til å ødelegge skummet kun med resirkulering. Derimot kan for mye lipider (som en følge av altfor store mengder trub) være med på å forstyrre skummet... Men dette er strengt tatt mest teoretisk. I praksis vil det helst gå godt.

Hehe. Jeg bare siterte noe jeg hadde lest i en artikkel. Jeg finner den ikke igjen.

Og jeg håper da virkelig at det ikke stemmer.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Det første inlegget mitt ikke var ordlagt helt optialt.
Det jeg hovedsaklig lurte på var om klar vørter i det hele tatt har noe for seg, da vi gutta er uenige om nettop dette.

Resirkulering er altså nødvendig, mens HERMS/RIMS er en luksus som ikke nødvendigvis gir bedre øl, men mer presis kontroll på mesketemperatur, og dermed bedre forutsigbarhet på pre boil gravity og FG. Saken er oppklart, takk for hjelpa! :)
 
Gahr skrev:
Tollefsen skrev:
Begge har rett!

Jakten på klar vørter koster penger og tid. Klarheten i det ferdige produktet trenger nødvendigvis ikke avvike mellom de to filosofiene. Jeg har drukket mange BIAB-flasker av forskjellige bryggere og de har ikke vært mindre klar eller mer astringent en mine som er brygget med tre kjeler og whirlpooling osv. Teoriene tilsier jo at klar vørter gir bedre resultat, jeg har bare ikke merket dette i noen stor grad i praksis.
Mindre øl å flaske kan dere kompansere for med å meske mer malt, slik at dere koker mer vørter.
Høy bryggerieffektivitet har jeg jo, der sparer jeg flere kroner for hvert brygg... helt sikkert ti-kroninger også... Tror nok at investeringene mine i økt effektivitet vil betale seg over bare 10-20 år ;D

Den viktigste grunnen til at jeg valgte som jeg gjorde var at jeg hadde lyst >:D! I tillegg gir det meg muligheten til å lage blytung vørter, uten bruk av ekstrakt, og det er jo et praktisk/økonomisk argument.

Man trenger ikke bruke mye penger for å få klar vørter. Resirkulering av vørteren kan man gjøre helt fint uten pumpe og RIMS/HERMS.

Tar det mer tid? Tja. Noen minutter, kanskje. Men hvis man resirkulerer manuelt en liten stund før tappingi kokekar er det ikke spesielt mye som skal til.

Ikke mye, men penger og/eller tid går det med. Poenget er at jeg ikke kan forsvare min innsats og mine investeringer i et bedre resultat en de som benytter enklest mulig utstyr. Jeg kjenner en del teorier, men har tilgode å erfare dem i praksis. For meg er dette en hobby og jeg benyttet disse teknikkene fordi jeg liker prosessene :). Jeg tror alikevell at andre som har ølbrygging som hobby kan få øl av god kvalitet selv om de ikke er like opptatt av de samme prosessene som meg. Som hobbybryggere trenger vi ikke å forsvare virksomheten vår, hverken med tanke på inntjening eller kvalitet. (Begge deler er selvfølgelig meget hyggelige biprodukter av all den kosen denne hobbyen bringer)
Dersom trådstarteren har lyst på en HERMS-løsning så sier jeg simpelten bare at jeg ikke støtter alle elitiske utbedringer man kan gjøre i et hjemmebryggeri med begrunnelse i ølkvalitet, det er en hobby og dersom han har lyst å pusle med HERMS så synes jeg det er grunn nok. Hvordan han overtaler sine medbryggere, det vet jeg ikke.  :jaha:
 
Ah, tror du misforstår hva jeg mente. Poenget mitt er at det ikke tar særlig mer tid å resirkulere for hånd enn ikke å gjøre det, og også at man ikke trenger fancy utstyr for å resirkulere. Jeg brygget lenge uten RIMS, hadde en kjølebag til kr. 149,- og en hjemmesnekret kobbermanifold i bunnen, men resirkulerte alltid vørteren før tapping over i gryta. Brukte kun noen få minutter ekstra for å gjøre dette, vørteren var klar etter fem minutter og resirk av kanskje tre liter. Klar vørter og resirkulering trenger ikke bety at man må bruke mer penger eller mer tid.

Jeg er helt enig i at man ikke trenger noen annen grunn til å skaffe seg HERMS/RIMS-anlegg enn at man har lyst på det. Jeg har aldri regnet på hvor mye penger jeg har brukt på utstyr, men kan nok kun forsvare pengebruken med at det er en investering i psykisk helse, ikke i kroner og øre spart på effektiv brygging (hadde forøvrig nøyaktig samme utbytte før jeg begynte med RIMS...).

Men trådstarters spørsmal var i utgangspunktet om klar vørter var nødvendig eller ikke. Det er ikke nødvendig, men om man vil OPTIMALISERE smak og utbytte er det en fordel. Det hele koker ned til en avveining av hva som er viktigst. Enklest mulig brygging og bryggeoppsett eller LITT mer innsats og et POTENSIELT bedre resultat. Gjæringen av ølet er uansett langt viktigere enn alt som har med meskingen å gjøre...
 
Gahr skrev:
Ah, tror du misforstår hva jeg mente. Poenget mitt er at det ikke tar særlig mer tid å resirkulere for hånd enn ikke å gjøre det, og også at man ikke trenger fancy utstyr for å resirkulere. Jeg brygget lenge uten RIMS, hadde en kjølebag til kr. 149,- og en hjemmesnekret kobbermanifold i bunnen, men resirkulerte alltid vørteren før tapping over i gryta. Brukte kun noen få minutter ekstra for å gjøre dette, vørteren var klar etter fem minutter og resirk av kanskje tre liter. Klar vørter og resirkulering trenger ikke bety at man må bruke mer penger eller mer tid.

Jeg er helt enig i at man ikke trenger noen annen grunn til å skaffe seg HERMS/RIMS-anlegg enn at man har lyst på det. Jeg har aldri regnet på hvor mye penger jeg har brukt på utstyr, men kan nok kun forsvare pengebruken med at det er en investering i psykisk helse, ikke i kroner og øre spart på effektiv brygging (hadde forøvrig nøyaktig samme utbytte før jeg begynte med RIMS...).

Men trådstarters spørsmal var i utgangspunktet om klar vørter var nødvendig eller ikke. Det er ikke nødvendig, men om man vil OPTIMALISERE smak og utbytte er det en fordel. Det hele koker ned til en avveining av hva som er viktigst. Enklest mulig brygging og bryggeoppsett eller LITT mer innsats og et POTENSIELT bedre resultat. Gjæringen av ølet er uansett langt viktigere enn alt som har med meskingen å gjøre...

Got it, vi er igrunn enige! :ilike:
 
Tilbake
Topp