Pors

Er det noen her som har benyttet pors i bryggingen? Pors er en av urtene/plantene som ble brukt før humlen spredte seg, og det finnes noen få kommersielle øl som bruker pors. Thisted Bryghus fra Danmark har vel kanskje det mest kjente av dem, Porse Guld. Dette er en gulløl på 5,8% der man bruker pors for bitterhet. Husker ikke nå om de også bruker humle. En gang i året arrangerer bryggeriet en utflukt for sine ansatte, der man plukker porsblader, spiser mat og drikker øl, og siden bruker man porsen i produksjonen.

Jeg var en lang tur i skogen i dag, egentlig for å fordrive tida, men kom hjem med en del blåbær, og underveis gikk jeg over et par områder med masse pors. Det var da jeg fikk ideen om at en eller annen hjemmebrygger i KRS måtte kunne bruke pors i bryggingen.

Brukes bladene hele, ferske, tørkede, snittede, lagrede eller hva? Når jeg tidligere smakssatte sprit, brukte jeg ferske, hele blader. De er forresten fine å tygge på også, for å fjerne vond smak i munnen eller bare for å få en annen smak. (Som Monica Lewinsky sa; I'm voting republic, the democrats left a bad taste in my mouth.)
 
Pors står også omskrevet i [iurl=http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1161.0.html]denne artikkelen om bruk av krydder i øl[/iurl] (før i tiden og nå). Det er dette krydderet (myrica gale) som også omskrives som 'gagel', og det brukes bl a i noen nederlandske historisk rekonstruerte øl (Jopen).
 
Takk Eduard, var sikker på jeg hadde sett den artikkelen her inne.

Noen som har forsøkt seg med pors?
 
Hei Yngvar og Eduard

Fin artikkel om krydder det der, om enn litt konservativ(verken Ryllik eller Malurt er giftige i doser som vi kan klare å få i oss ;)).

Jeg har veldig lyst til å prøve et brygg med Pors. Jeg har Røsslyng og Ryllik.Det er de andre to urtene som var vanlige i Gruit oppskrifter.Det var sikkert mange flere også. Ryllik er en nokså bitter urt .Pors er visstnok også full av garvestoffer mens Røsslyng ,som jeg har prøvd, gir en aroma som er en mellomting mellom oregano og barnåler.
Jeg har dessverre ikke fått tid til å plukke noen urter i år ,så du må vel ut i skogen en tur til. :yes:

Lenker:
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/myric_gal.htm
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/call_vul.htm
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/achi_mil.htm
http://www.gruitale.com/intro_en.htm

Geir :biersmile:
 
Noen som har prøvd lykken med Pors? På heia her i området er det mye pors, og det hadde være artig å forsøkt et øl. Vil vel anta at det kan lønne seg å tørke porsen først.
 
Jeg plukket en bærepose i fjor sommer, men det ble liksom aldri noe av det.

Er det noen som bor i/nær Mandal så kan vi gå sammen å plukke neste år da det var ekstremt mye av det oppi heia her ved et vann i Holum. Bare å si ifra  ;)
 
Her står det litt om ulike plantar si rolle i ølbrygging gjennom åra...

http://www.forn.no/maltol/index.htm
 
Jeg vet at Borrebrygg hadde et forsøksprosjekt med pors-øl for Borre Vikinglag (Horten).
 
Ser ut som det anbefales å plukke etter 29.juli. Altså på sensommeren, får vel la det ligge i bero til da. Jeg vil anta at det ikke skal store mengdene til for å gi litt smak og aroma. Det er jo en forholdsvis aromatisk plante.
 
Hei Yngvar og Eduard

Fin artikkel om krydder det der, om enn litt konservativ(verken Ryllik eller Malurt er giftige i doser som vi kan klare å få i oss ;)).

Jeg har veldig lyst til å prøve et brygg med Pors. Jeg har Røsslyng og Ryllik.Det er de andre to urtene som var vanlige i Gruit oppskrifter.Det var sikkert mange flere også. Ryllik er en nokså bitter urt .Pors er visstnok også full av garvestoffer mens Røsslyng ,som jeg har prøvd, gir en aroma som er en mellomting mellom oregano og barnåler.
Jeg har dessverre ikke fått tid til å plukke noen urter i år ,så du må vel ut i skogen en tur til. :yes:

Lenker:
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/myric_gal.htm
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/call_vul.htm
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/achi_mil.htm
http://www.gruitale.com/intro_en.htm

Geir :biersmile:

Synonym til Pors er i en lenke her beskrevet som Rosmarin. Rosmarin fant jeg som krydder i skuffen på kjøkkenet.
Kan dette brukes? Planten ser anderledes ut på bildene enn Pors, men ser den har samme egenskapene. Smaker sikkert mye likt eller?
Rosmarin Øl klinger bra.
 
Takk Storemy.
Ja planten ligner ikke så mye heller. Rart at flere steder er Rosmarin referert til Som et annet navn for Pors.
Så da er spørsmålet: Har noen tips om hvor jeg kan Plukke Pors i Hordaland?
Planten vokser på myr å gjerne i jord med lite næring, mulig i molte landskap.
Denne linken var grei men funnene er fra 1900 til 1960 så plantene kan være borte no: http://artskart.artsdatabanken.no/FaneKart.aspx
 
Jeg vet om en plass her i Holum det kryr av pors, så om noen i Mandalsdistriktet ønsker pors kan jeg vise den "hemmelige" plassen :)

Der jeg finner mest av planten er rundt og nær innlandsvann. Tenkte å bruke dette i fjor men det ble aldri noe av det. Vurderte å la det trekke i noen liter vann et par timer for deretter å koke vannet ned til en sirup.
 
Loddefjord må sjekkes ut :) Er det ikke best å koke bladene sammen med Bitterhumlen?
Eller tenkte du å lagre det som sirup fram til bryggedag?
 
Fant disse på Kvarven ved Nutek i Bergen. Ser ut som de rette plantene. Tok med ca 4 busker men det ble bare 120 gram.
Kokte bladene i 1 time å presset ut vannet.
Brukte en Løiten flaske til bevaring.DSC_1802_lite.jpg DSC_1811_lite.jpg DSC_1814_lite.jpg
Noen her som vil tippe hvor mange liter vørter jeg kan lage for å få litt porssmak?
 
Har fått svar fra bryggeriet i Danmark hvor mye Pors de bruker.
Svar:
Hej Per.

Vi laver et ekstrakt trukket i ren sprit, og tilsætter hvad der svarer til 0,2g porse pr liter Porse guld. I vores porse extra tilsætter vi ca. 1 g porse pr liter øl. Held og lykke.

Med venlig hilsen

Brygmester

Thisted Bryghus A/S
 
Har fått svar fra bryggeriet i Danmark hvor mye Pors de bruker.
Svar:
Hej Per.

Vi laver et ekstrakt trukket i ren sprit, og tilsætter hvad der svarer til 0,2g porse pr liter Porse guld. I vores porse extra tilsætter vi ca. 1 g porse pr liter øl. Held og lykke.

Med venlig hilsen

Brygmester

Thisted Bryghus A/S
@Per_Inge
Gammel post, men svært nyttig.
Jeg har lett etter info om dette. Takk for deling for 7 år siden

Har du brygget med pors?
Hvor mye pors brukte du og hvordan?
Hvordan ble bitterheten?
Brukte du humle i tillegg?
 
Tilbake
Topp