American stout

Tenkte å ta utgangspunkt i denne nå neste gang, bare bytte ut humla med Columbus. Også har jeg bare tid til å bruke tørrgjær , burde jeg da bruke us-05 eller us-04?

Andrimne American Stout

22,5 liter (21 liter ferdig øl)
OG: 1.062
FG: 1014
IBU: 65
4,2 kg pale malt, 5,6 EBC
500 g carapils, 5 EBC
250 g crystal malt, 120 EBC
400 g chocolate malt, 1175 EBC
400 g roasted barley, 1500 EBC
60 g Cascade, blomst, 7,6 % aa, 60 min.
30 g Cascade, blomst, 7,6 % aa, 15 min.
30 g Cascade, blomst, 7,6 % aa, 2 min.
5 g Klar Urt, 15 min.
½ ts Wyeast gjærnæring, 15 min.
White Labs WLP001/Wyeast 1056 gjærstarter
 
Jeg har også prøvd meg på en Stout for første gang. Jeg startet ut med Andrimne American, men måtte modifisere den en del avhengig av hva jeg hadde av malt, humle og gjær. Her er hva jeg endte opp med:
Volume: 26 liters
OG: 1065
FG:
Alcohol: 6.4 % by vol.
Colour: 107 EBC (Black)
Bitterness: 70 IBU
BU/GU: 1.07

Fermentables
Pale Malt 7 EBC 7 EBC 4600 g
Wheat Malt 3 EBC 250 g
Biscuit Malt 50 EBC 50 EBC 250 g
Chocolate Malt 1200 EBC 400 g
Roasted Barley 1500 EBC 400 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 250 g

Mash schedule: 65 degrees for 90 minutes, sparging 76 degrees for 45 minutes.

Hops
Northdown 8.4% alpha 17 g 60 minutes
Target 10% alpha 38 g 60 minutes
Styrian Golding 4.0% alpha 32 g 30 minutes
East Kent Golding 4.4% alpha 38 g 5 minutes

Fermentation
Yeast: Danstar Nottingham
-----
I Beercalc så må jeg sette inn en effektivitet på 89 % for at beregningene der skal stemme med mitt resultat.
Vørteren har en fin og interessant smak, men den har blitt veldig sur. Så sur at jeg har blitt bekymret for om dette kan bli bra.
Den har nå stått til gjæring i ett døgn, og har kommet godt i gang.
Det er vel ingen ting å gjøre med surheten nå? Kan det bli bra, eller?
 
Jens Kristian skrev:
Jeg har også prøvd meg på en Stout for første gang. Jeg startet ut med Andrimne American, men måtte modifisere den en del avhengig av hva jeg hadde av malt, humle og gjær. Her er hva jeg endte opp med:
Volume: 26 liters
OG: 1065
FG:
Alcohol: 6.4 % by vol.
Colour: 107 EBC (Black)
Bitterness: 70 IBU
BU/GU: 1.07

Fermentables
Pale Malt 7 EBC 7 EBC 4600 g
Wheat Malt 3 EBC 250 g
Biscuit Malt 50 EBC 50 EBC 250 g
Chocolate Malt 1200 EBC 400 g
Roasted Barley 1500 EBC 400 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 250 g

Mash schedule: 65 degrees for 90 minutes, sparging 76 degrees for 45 minutes.

Hops
Northdown 8.4% alpha 17 g 60 minutes
Target 10% alpha 38 g 60 minutes
Styrian Golding 4.0% alpha 32 g 30 minutes
East Kent Goldings 4.4% alpha 38 g 5 minutes

Fermentation
Yeast: Danstar Nottingham
-----
etter at dI Beercalc så må jeg sette inn en effektivitet på 89 % for at beregningene der skal stemme med mitt resultat.
Vørteren har en fin og interessant smak, men den har blitt veldig sur. Så sur at jeg har blitt bekymret for om dette kan bli bra.
Den har nå stått til gjæring i ett døgn, og har kommet godt i gang.
Det er vel ingen ting å gjøre med surheten nå? Kan det bli bra, eller?
a

Det er for tidleg å konkludere med om dette blir bra eller dårleg allereie no. Gjæra brukar lage ein del usmaker og avgi ubehageleg aroma under gjæring. Så la stouten få seg rundt 14 dagar i gjæringsspannet før du begynner å konkludere. Då får gjæra også høve til å "rydde litt opp etter seg". Men ølet vil utvikle seg også etter at det har kome på flaske.
 
Er det slik å forstå at i en american stout er det malt og (sitrus)humle som er fokus - derfor bruker man en nøytral gjær (US-05), mens i en britisk stout er fokuset primært på malt og gjær (ester etc) - derfor bruker man en typeriktig britisk gjær i en britisk stout? Kan man si det så kjekt og greit?
 
Tilbake
Topp