Siste øl eg brygga delte eg vørteren i 2 delar etter koking. Den eine delen brukte eg US-05 og den andre delen brukte eg S-04.
Etter stormgjæringa tørrhumla eg og eg brukte forskjellig humler i dei to brygga. (Dette er ikkje forsking så eg endra altså på fleire parametrar - både gjær og tørrhumling). (og tørrhumlinga vart også gjort i full fart innimellom andre oppgåver og eg vart nok avbroten slik at eg ikkje fekk dokumentert kva humle som for i kva gjæringskar (inngåande telefon? noko anna som fanga interessa der og då? - kven veit - det eg spelte meg med var sikkert Cascade, Mandarine Bavaria og kanskje Amarillo/Simcoe?)).
Det eg observerar i smak i etterkant er at det eine ølet er vesentleg bitrare enn det andre ølet! Her stemmer ikkje observasjonane med det eg hittil har oppfatta som "lova om bittert øl" : det bitre i ølet kjem frå kokinga i lang tid - aroma kjem frå humlinga på slutten av koketida og tørrhumling.
Noko anna er at BeerSmith programmet - det forstår heller ikkje dette... Ikkje eit einaste bitter-poeng om eg aukar frå 10 gram til 200 gram under tørrhumling med f.eks. Simcoe...
Så - er "lova om bittert øl" feil eller har eg (Og han BeerSmith) misforstått noko?
Etter stormgjæringa tørrhumla eg og eg brukte forskjellig humler i dei to brygga. (Dette er ikkje forsking så eg endra altså på fleire parametrar - både gjær og tørrhumling). (og tørrhumlinga vart også gjort i full fart innimellom andre oppgåver og eg vart nok avbroten slik at eg ikkje fekk dokumentert kva humle som for i kva gjæringskar (inngåande telefon? noko anna som fanga interessa der og då? - kven veit - det eg spelte meg med var sikkert Cascade, Mandarine Bavaria og kanskje Amarillo/Simcoe?)).
Det eg observerar i smak i etterkant er at det eine ølet er vesentleg bitrare enn det andre ølet! Her stemmer ikkje observasjonane med det eg hittil har oppfatta som "lova om bittert øl" : det bitre i ølet kjem frå kokinga i lang tid - aroma kjem frå humlinga på slutten av koketida og tørrhumling.
Noko anna er at BeerSmith programmet - det forstår heller ikkje dette... Ikkje eit einaste bitter-poeng om eg aukar frå 10 gram til 200 gram under tørrhumling med f.eks. Simcoe...
Så - er "lova om bittert øl" feil eller har eg (Og han BeerSmith) misforstått noko?