Et lite apropos til mengdediskusjonen:
Jeg satte en tynn starter på en liter til ei pakke Lallemand Abbaye i går. Ingen risting eller røring, jeg var bare interessert i å få den i gang for å bygge en solid mengde ny gjær videre på den. Så den har neppe formert seg noe særlig, men det ligger likevel et rimelig solid lag med gjær på bunnen av kolben. Så jeg lurer på hvor mye gjær det egentlig er i ei sånn pakke. Jeg har vondt for å tru at det ikke er minst 200 milliarder celler i det jeg har i kolben. Noe sier meg at 3 pakker burde være rikelig til en batch på 22 liter.
God tørrgjær skal jo være gjær som er i toppform. Jeg testa i fjor ut å sette 25 liter pils på en pose Imperial L25 Hygge. Den var temmelig fersk, og hadde antakelig opp mot 200 milliarder veldig spenstige celler. Noen vil kalle det der underpitching, men det fungerte helt utmerka.
(Å telle celler er egentlig meningsløst, sida det er stor forskjell på cellestørrelsen. Det er vekta som teller. EI stor celle trenger mer energi enn ei lita, og vil ete mer sukker. At tørrgjær måles i vekt, er altså veldig fornuftig. Jeg trur vi skal tenke på celletallene som oppgis for ferskgjær mer som ei vektenhet enn som faktisk celletall.)