Har jeg tatt meg øl over hodet?
Har jeg stukket hånden inn i et humlebol?
Gjærer og syder det hos fotfolket?
Saken er at noen har fått det feilaktige inntrykket at jeg, som kun har tre ekstraktbrygg bak meg (dog ett med spesialmalt!), har solid kunnskap innenfor den edle kunst det er å brygge øl. Derfor har de utnevnt meg som konsulent. Og ikke innenfor en mindre oppgave enn det å komme med tips til forbedring av en tradisjonsrik sak som er brygging av råøl i Nordfjord.
Ut fra kontakt med kun en av de involverte, har det vært diskusjoner om hvordan ivareta det tradisjonelle, samtidig som man unngår risiko med infeksjon mm. Forholdet til hvilke råvarer man skal bruke er så ymse, og noen nedarvet gjær har man ikke.
Så derfor henvender jeg meg til den kunnskapsbank og orakel som forumet representerer og ber om råd om følgende:
- Det skal brygges et lyst øl uten tilsetting av spesialmalt. Hvilken malt bør brukes, tysk eller engelsk, og hvilken type?
- Det er helt klart en overgjær som har vært brukt, men uten nærmere vurdering. Hvilken gjær bør brukes, flytende eller tørrgjær, og hvilken type?
- Det er ulik smak mhp humling, men siden einerlåg brukes og man ikke koker vørteren, så er det ikke nødvendigvis alle humletyper som er like anvendelige. Jeg har luftet bruk av Saaz, men hva synes forumet om det?
mvh
Helge
Har jeg stukket hånden inn i et humlebol?
Gjærer og syder det hos fotfolket?
Saken er at noen har fått det feilaktige inntrykket at jeg, som kun har tre ekstraktbrygg bak meg (dog ett med spesialmalt!), har solid kunnskap innenfor den edle kunst det er å brygge øl. Derfor har de utnevnt meg som konsulent. Og ikke innenfor en mindre oppgave enn det å komme med tips til forbedring av en tradisjonsrik sak som er brygging av råøl i Nordfjord.
Ut fra kontakt med kun en av de involverte, har det vært diskusjoner om hvordan ivareta det tradisjonelle, samtidig som man unngår risiko med infeksjon mm. Forholdet til hvilke råvarer man skal bruke er så ymse, og noen nedarvet gjær har man ikke.
Så derfor henvender jeg meg til den kunnskapsbank og orakel som forumet representerer og ber om råd om følgende:
- Det skal brygges et lyst øl uten tilsetting av spesialmalt. Hvilken malt bør brukes, tysk eller engelsk, og hvilken type?
- Det er helt klart en overgjær som har vært brukt, men uten nærmere vurdering. Hvilken gjær bør brukes, flytende eller tørrgjær, og hvilken type?
- Det er ulik smak mhp humling, men siden einerlåg brukes og man ikke koker vørteren, så er det ikke nødvendigvis alle humletyper som er like anvendelige. Jeg har luftet bruk av Saaz, men hva synes forumet om det?
mvh
Helge