Har et ciderprosjekt på si på gang. Har lagd et par cidere før på billig-eplejuice og vært misfornøyd med den totale mangelen av eplesmak/aroma i resultatet. Driver nå med et lite prosjekt der jeg lager minibatcher av forskjellige sorter eplejuice for å prøve å finne ut hvilken som egner seg best. Er jo utrolig hvor mye enklere man kan produsere cider enn øl når man får "vørtern" ferdigprodusert og pasteurisert på kartong. Kjører heftig gjennbruk av gjær og, er jo ikke SÅ farlig om det går gærnt en gang med 3,5 liters batcher som ikke er lagt så mye jobb i heller. Koker opp gjærnæring med litt vann og lactosesukker på "bryggedagen," gjennbruker gjær fra forrige batch og skyller bare lett ut av spannet med starsan.
batch1: Tropicana cloudy apple
batch2: Sunniva Pink Lady
batch3: Sunniva, sesongens Hardangerepler
batch4: Sunniva Sydtyrol
batch5: Graff, Tropicana med IBA vørter
batch6: Rema's eplejuice "ikke fra konsentrat"
batch7: Tropicana cloudy apple, tilsatt tannin ment for hvitvin og litt laktosesyre, håpet var at tannin skulle tilføre feelingen av litt mer ferskt eple/epleskall, og så har jeg jo lest at engelske cidere ofte bruker "bittersweets" og syrlige epler i tillegg til vanlige spiseepler.
Foreløpig har jeg observert at det, ikke overraskende, blir mer eplesmak hvis man bruker juice som faktisk smaker en del av eple
Tropicana gir en del eplesmak, ikke sånn bite-i-et-ferskt-eple, men noe eplesmak, kanskje litt lite syre. De mer syrlige juicene synes jeg gir mindre eplesmak, kanskje det er syrligheten som døyver det litt. Kanskje jeg skal prøve mer på en blend av tropicana med rema eller sesongens hardanger.
Jeg ser noen i utlandet tilsetter "epleessens" etter stormgjæringa er over, hadde vært interessant å teste, men har ikke funnet noen i oslo/norge som har dette, finnes visst både kunstig aroma, type til baking, og naturlig aroma som jeg går ut fra er fordampingen fra kok når de konsentrer juice? Noen som har erfaringer med dette?
Er visst også noen som tilsetter ferske eplebiter/båter til sekundær, omentrent som man gjør med bær/frukt i Belgiske øl, noen som har tanker/erfaring med dette?
batch1: Tropicana cloudy apple
batch2: Sunniva Pink Lady
batch3: Sunniva, sesongens Hardangerepler
batch4: Sunniva Sydtyrol
batch5: Graff, Tropicana med IBA vørter
batch6: Rema's eplejuice "ikke fra konsentrat"
batch7: Tropicana cloudy apple, tilsatt tannin ment for hvitvin og litt laktosesyre, håpet var at tannin skulle tilføre feelingen av litt mer ferskt eple/epleskall, og så har jeg jo lest at engelske cidere ofte bruker "bittersweets" og syrlige epler i tillegg til vanlige spiseepler.
Foreløpig har jeg observert at det, ikke overraskende, blir mer eplesmak hvis man bruker juice som faktisk smaker en del av eple
Tropicana gir en del eplesmak, ikke sånn bite-i-et-ferskt-eple, men noe eplesmak, kanskje litt lite syre. De mer syrlige juicene synes jeg gir mindre eplesmak, kanskje det er syrligheten som døyver det litt. Kanskje jeg skal prøve mer på en blend av tropicana med rema eller sesongens hardanger.
Jeg ser noen i utlandet tilsetter "epleessens" etter stormgjæringa er over, hadde vært interessant å teste, men har ikke funnet noen i oslo/norge som har dette, finnes visst både kunstig aroma, type til baking, og naturlig aroma som jeg går ut fra er fordampingen fra kok når de konsentrer juice? Noen som har erfaringer med dette?
Er visst også noen som tilsetter ferske eplebiter/båter til sekundær, omentrent som man gjør med bær/frukt i Belgiske øl, noen som har tanker/erfaring med dette?