Forventet SG-tap under skylling

Dette har jo med effektivitet å gjøre, og du får et mye bedre utgangsspunkt for å finne ut av problemet om du finner konversjonseffektiviteten (effektiviteten i mesken) og meskeeffektiviteten (som er den kombinerte effekten av konversjonseffektivitet og hvor effektivt du klarer å skylle ut det sukkeret som blir produsert) . Når du har gjort det, kan du si noe om både hvor problemet ligger, og om hvor stort problemet er - i forhold til hva du burde kunne forvente.
Litt usikker på om jeg bruker den riktig.

Om jeg bruker kalkulatoren for å regne effektivitet før skylling, gir det meg en effektivitet på 34%. 56,3 liter meskevann minus 22 liter i malten minus 3,4 liter i bunn = ca 31 liter. 11,22 kg hvetemalt og 9,18 kg pilsmalt, og SG på 1.070. Kalkulatoren mener den skulle vært 1.155 ved 75 % effektivitet.
 
Litt usikker på om jeg bruker den riktig.

Om jeg bruker kalkulatoren for å regne effektivitet før skylling, gir det meg en effektivitet på 34%. 56,3 liter meskevann minus 22 liter i malten minus 3,4 liter i bunn = ca 31 liter. 11,22 kg hvetemalt og 9,18 kg pilsmalt, og SG på 1.070. Kalkulatoren mener den skulle vært 1.155 ved 75 % effektivitet.
34% virker helt meningsløst. Denne tabellen forteller hva 100% konversjonseffektivitet er - og du bør ikke ligge så langt unna den:

1689444455094.png
Table 1 - Extract content or gravity of the first wort based on the mash thickness. 100% mash efficiency, 80% fine grind extract and 4% moisture content of the malt were assumed for the grist

Her skal du ikke blande inn skyllevannet, bare meskevannsvolumet i forhold til maltmengden (l/kg). Da skulle, om jeg ikke surrer, 100% være 1.090, basert på at forholdet du har mellom volum og malt er ca. 2,8. Du har 1.070, og det burde vært en god del høyere. Så det kan se ut som om du har dårlig konversjonseffektivtet - med forbehold om at jeg roter med tallene. (Jeg er god på å gjøre det:).)
 
Litt usikker på om jeg bruker den riktig.

Om jeg bruker kalkulatoren for å regne effektivitet før skylling, gir det meg en effektivitet på 34%. 56,3 liter meskevann minus 22 liter i malten minus 3,4 liter i bunn = ca 31 liter. 11,22 kg hvetemalt og 9,18 kg pilsmalt, og SG på 1.070. Kalkulatoren mener den skulle vært 1.155 ved 75 % effektivitet.
Sorry, glemte kilden. Tabellen er henta herfra: http://braukaiser.com/wiki/index.php/Understanding_Efficiency
 
34% virker helt meningsløst. Denne tabellen forteller hva 100% konversjonseffektivitet er - og du bør ikke ligge så langt unna den:

Vis vedlegget 63262
Table 1 - Extract content or gravity of the first wort based on the mash thickness. 100% mash efficiency, 80% fine grind extract and 4% moisture content of the malt were assumed for the grist

Her skal du ikke blande inn skyllevannet, bare meskevannsvolumet i forhold til maltmengden (l/kg). Da skulle, om jeg ikke surrer, 100% være 1.090, basert på at forholdet du har mellom volum og malt er ca. 2,8. Du har 1.070, og det burde vært en god del høyere. Så det kan se ut som om du har dårlig konversjonseffektivtet - med forbehold om at jeg roter med tallene. (Jeg er god på å gjøre det:).)
Takk.

Det ante meg at jeg ikke skulle trekke fra vannet i maltpipa og i bunnen, men det var slik jeg tolket "dont count grain absorption" etc. Når jeg bare legger inn meskevann uten fradrag får jeg 61,6 % effektivitet med 1.070. Kan virke som om problemet da ikke ligger i skyllingen, men i meskingen (som for øvrig går tett ganske konstant uten røring). Jeg får prøve finere maling og mer røring.
 
Takk.

Det ante meg at jeg ikke skulle trekke fra vannet i maltpipa og i bunnen, men det var slik jeg tolket "dont count grain absorption" etc. Når jeg bare legger inn meskevann uten fradrag får jeg 61,6 % effektivitet med 1.070. Kan virke som om problemet da ikke ligger i skyllingen, men i meskingen (som for øvrig går tett ganske konstant uten røring). Jeg får prøve finere maling og mer røring.
Det høres ut som et rimelig tall for meg, ja.

Jeg har null erfaring med bryggemaskiner, så hva som er effektive tiltak, må erfarne maskinbrukere uttale seg om:).
 
Når jeg bare legger inn meskevann uten fradrag får jeg 61,6 % effektivitet med 1.070. Kan virke som om problemet da ikke ligger i skyllingen, men i meskingen (som for øvrig går tett ganske konstant uten røring). Jeg får prøve finere maling og mer røring.
Nå er ikke jeg noen ekspert på Brewtools enda.. men jeg har siden påske brygget to batcher med weissbier med samme prosentfordeling som du bruker på min B40.. om enn bare ca 25 liter batcher.. men første gangen fikk jeg meskeeffektivitet på 88% (i følge Brewfather), da kvernet jeg hvetemalten på 1.5mm og pilnermalten på 1.1mm, den andre gangen husket jeg ikke hva jeg kvernet pilsnermalten på så den ble kvernet på 1.3mm, mens hveten ble kvernet på 1.5mm, da ble meskeeffektiviteten beregnet til 81% (igjen i følge Brewfather).. Ingen av gangene har jeg hatt tett mash.. og ikke har jeg rørt heller, men jeg kjører pumpa på full styrke og justerer bare mengden vann opp i maltrøret så vannnivået holder seg stabilt.. rett under meskehatten. Resten av meskevannet sirkulerer bare rundt maltkaret på full speed for å holde temperaturen… Hva gjør du? Jeg har forøvrig Electric Grainfather Mill som jeg kverner med .. og brukte de anbefalte innstillingene som David Heath ga på sin Review av den på YouTube.. Jeg har foreløpig ikke hatt risskall i mesken… enda.. Men så har jeg heller ikke presset maskinen til det ytterste vannmengder heller… det endrer kanskje bilde?
 
Nå er ikke jeg noen ekspert på Brewtools enda.. men jeg har siden påske brygget to batcher med weissbier med samme prosentfordeling som du bruker på min B40.. om enn bare ca 25 liter batcher.. men første gangen fikk jeg meskeeffektivitet på 88% (i følge Brewfather), da kvernet jeg hvetemalten på 1.5mm og pilnermalten på 1.1mm, den andre gangen husket jeg ikke hva jeg kvernet pilsnermalten på så den ble kvernet på 1.3mm, mens hveten ble kvernet på 1.5mm, da ble meskeeffektiviteten beregnet til 81% (igjen i følge Brewfather).. Ingen av gangene har jeg hatt tett mash.. og ikke har jeg rørt heller, men jeg kjører pumpa på full styrke og justerer bare mengden vann opp i maltrøret så vannnivået holder seg stabilt.. rett under meskehatten. Resten av meskevannet sirkulerer bare rundt maltkaret på full speed for å holde temperaturen… Hva gjør du? Jeg har forøvrig Electric Grainfather Mill som jeg kverner med .. og brukte de anbefalte innstillingene som David Heath ga på sin Review av den på YouTube.. Jeg har foreløpig ikke hatt risskall i mesken… enda.. Men så har jeg heller ikke presset maskinen til det ytterste vannmengder heller… det endrer kanskje bilde?
Jeg fyller maskinen til maks. Hadde ikke noe problem med dette når jeg brygget 50 liters batcher, men det dukket opp når jeg begynte å brygge 80 liters (jeg må kjøre top up for å ende opp med 80 liter, så det er enda mer malt i pipa enn meskevann og skyllevannsmengden tilsier)
 
Sist redigert:
Jeg fyller maskinen til maks. Hadde ikke noe problem med dette når jeg brygget 50 liters batcher, men det dukket opp når jeg begynte å brygge 80 liters (jeg må kjøre top up for å ende opp med 80 liter, så det er enda mer malt i pipa enn meskevann og skyllevannsmengden tilsier)
Holder temperaturen seg like stabil i meskekaret under mesking med full maskin som ved 50?
 
Nå er ikke jeg noen ekspert på Brewtools enda.. men jeg har siden påske brygget to batcher med weissbier med samme prosentfordeling som du bruker på min B40.. om enn bare ca 25 liter batcher.. men første gangen fikk jeg meskeeffektivitet på 88% (i følge Brewfather), da kvernet jeg hvetemalten på 1.5mm og pilnermalten på 1.1mm, den andre gangen husket jeg ikke hva jeg kvernet pilsnermalten på så den ble kvernet på 1.3mm, mens hveten ble kvernet på 1.5mm, da ble meskeeffektiviteten beregnet til 81% (igjen i følge Brewfather).. Ingen av gangene har jeg hatt tett mash.. og ikke har jeg rørt heller, men jeg kjører pumpa på full styrke og justerer bare mengden vann opp i maltrøret så vannnivået holder seg stabilt.. rett under meskehatten. Resten av meskevannet sirkulerer bare rundt maltkaret på full speed for å holde temperaturen… Hva gjør du? Jeg har forøvrig Electric Grainfather Mill som jeg kverner med .. og brukte de anbefalte innstillingene som David Heath ga på sin Review av den på YouTube.. Jeg har foreløpig ikke hatt risskall i mesken… enda.. Men så har jeg heller ikke presset maskinen til det ytterste vannmengder heller… det endrer kanskje bilde?
Møller kan være ulike, og den du har, er muligens litt spesiell. Har den ikke stor diameter på valsene? Jeg ville sagt at å kverne hvete på 1,5 mm vil føre til dårlig utbytte fordi en hel del korn rett og slett vil gå hele gjennom. Men det skjer altså ikke med din?

Jeg hadde i mange år ei MM3-mølle, og opplevde i alle fall at jeg fikk veldig dårlig utbytte av hvete de første par gangene jeg brygga weissbier, men at det bedra seg betraktelig da jeg fikk stilt kverna trangere. (Dette er lenge sida, så jeg husker ikke nøyaktig, men kverna var stilt på 1,5 i utgangspunktet, så jeg trur det var det den sto på.) Med ei vanlig mølle mener jeg at du minst bør ned på 1,1 når du kverner hvete. (Jeg kverner alt på 0,9, også rug og havre, som jeg nok egentlig burde gå ned enda noen tideler med, men det ser ut til å funke.)

Hvetekorna er mindre enn byggkorn, så du skulle vel stille den trangere når du kverner hvete? (Vær forresten obs på at Maris Otter har mindre korn enn vanlig bygg.)
 
Møller kan være ulike, og den du har, er muligens litt spesiell. Har den ikke stor diameter på valsene? Jeg ville sagt at å kverne hvete på 1,5 mm vil føre til dårlig utbytte fordi en hel del korn rett og slett vil gå hele gjennom. Men det skjer altså ikke med din?

Jeg hadde i mange år ei MM3-mølle, og opplevde i alle fall at jeg fikk veldig dårlig utbytte av hvete de første par gangene jeg brygga weissbier, men at det bedra seg betraktelig da jeg fikk stilt kverna trangere. (Dette er lenge sida, så jeg husker ikke nøyaktig, men kverna var stilt på 1,5 i utgangspunktet, så jeg trur det var det den sto på.) Med ei vanlig mølle mener jeg at du minst bør ned på 1,1 når du kverner hvete. (Jeg kverner alt på 0,9, også rug og havre, som jeg nok egentlig burde gå ned enda noen tideler med, men det ser ut til å funke.)

Hvetekorna er mindre enn byggkorn, så du skulle vel stille den trangere når du kverner hvete? (Vær forresten obs på at Maris Otter har mindre korn enn vanlig bygg.)
Jeg har ikke målt avstanden selv.. men ut fra bruksanvisningen så beskriver de «Mill gap sizes» i mm som nevnt... Og det er innstillingene som jeg nevnte til. Men det er mulig jeg har misforstått noe..

Min mølle er den elektriske møllen til Grainfather.
Instrukser: https://help.grainfather.com/hc/en-us/articles/360020758657-Instructions-Electric-Grain-Mill

Og en video av David Heath ved olbrygging.no :

Jeg er relativt nær SG og OG i mine brygg så langt.. Faktisk mer stabilt etter at jeg begynte å kverne med de innstillingene til forskjell fra da jeg fikk maltet kvernet i settene fra BS Asker.. Da var verdiene «all over the place» … Men det var de første 5 batchene mine.. så det er mange mulige årsaker til at jeg ikke traff der jeg skulle der…

Men jeg prøver gjerne andre innstillinger for å se og lære! :)
 
Jeg har ikke målt avstanden selv.. men ut fra bruksanvisningen så beskriver de «Mill gap sizes» i mm som nevnt... Og det er innstillingene som jeg nevnte til. Men det er mulig jeg har misforstått noe..

Min mølle er den elektriske møllen til Grainfather.
Instrukser: https://help.grainfather.com/hc/en-us/articles/360020758657-Instructions-Electric-Grain-Mill

Og en video av David Heath ved olbrygging.no :

Jeg er relativt nær SG og OG i mine brygg så langt.. Faktisk mer stabilt etter at jeg begynte å kverne med de innstillingene til forskjell fra da jeg fikk maltet kvernet i settene fra BS Asker.. Da var verdiene «all over the place» … Men det var de første 5 batchene mine.. så det er mange mulige årsaker til at jeg ikke traff der jeg skulle der…

Men jeg prøver gjerne andre innstillinger for å se og lære! :)
Vi får vel regne med at tallene på skalaen på mølla svarer til de mm-verdiene som oppgis i tabellen.

Knusinga ser bra ut, om jeg skal dømme ut fra videoen. Jeg vil tru at det er den store diameteren på valsene som er forklaringa på at det funker med større avstand mellom dem enn på ei vanlig mølle. Og så lenge det funker bra med de innstillingene du bruker, må det være greit å bruke dem.

På den annen side skader det ikke å eksperimentere litt, heller. Generelt vil finere kverning gi litt høyere utbytte - eller du vil trenge kortere tid på å oppnå full konversjon. Dette ikke vil gjøre noen stor forskjell når du allerede får greit utbytte, men sida det ikke er vanskeligere å male på f.eks. 9 mm enn på 1,3 mm, kan en jo like gjerne gjøre det.

Anbefalinga om å kverne mørkt malt ekstra fint, har jeg ikke sett før, bortsett fra ei anbefaling fra Jamil Zainasheff om å pulverisere rista bygg når du brygger dry stout.
 
Tilbake
Topp