magne1972 skrev:Spiralkjøler: fordeler... Enkel i bruk og rengjøring. Ulemper... Mindre effekt enn motstrømskjøler.
Motstrømskjøler: fordeler større effekt ulemper... Trenger pumpe, vanskeligere rengjøring.
Ved sirkulering kan motstrømskjøleren fungere på samme måte ved humling og whirlpooling som spiralkjøleren.
Etter min mening er spiralkjøleren klart å foretrekke, men motstrømskjøleren har gode argumenter i et mer kompleks system.
Er man i tvil velger man spiralkjøler
Sverre K skrev:Men ved bruk av motstrømskjøler blir vel mesteparten av trub med over i gjæringskaret?
Hvordan går det med cold-breaken når man fører den tilbake i varm gryte ?Gahr skrev:Sverre K skrev:Men ved bruk av motstrømskjøler blir vel mesteparten av trub med over i gjæringskaret?
Som det blir sagt, kan man sirkulere vørteren gjennom plate- eller motstrømskjøleren og tilbake i gryta under kjøling. Da bli trub liggende igjen i gryta ved avtapping.
bjønn skrev:Hvordan går det med cold-breaken når man fører den tilbake i varm gryte ?Gahr skrev:Som det blir sagt, kan man sirkulere vørteren gjennom plate- eller motstrømskjøleren og tilbake i gryta under kjøling. Da bli trub liggende igjen i gryta ved avtapping.Sverre K skrev:Men ved bruk av motstrømskjøler blir vel mesteparten av trub med over i gjæringskaret?
Jeg mener: Det dannes først cold-break når vørteren passerer motstrømskjøleren. Man går den i oppløsning igjen når det kommer oppi varm vørter ?Gahr skrev:bjønn skrev:Hvordan går det med cold-breaken når man fører den tilbake i varm gryte ?Gahr skrev:Som det blir sagt, kan man sirkulere vørteren gjennom plate- eller motstrømskjøleren og tilbake i gryta under kjøling. Da bli trub liggende igjen i gryta ved avtapping.Sverre K skrev:Men ved bruk av motstrømskjøler blir vel mesteparten av trub med over i gjæringskaret?
Hva mener du? Cold break formes, og jo raskere kjølingen foregår, jo mer felles ut.