Omregning av oppskrift i Brewfather osv

Hei! Prøver mitt første brygg som er et allgrain-sett ipa. Men når jeg legger inn bryggeutstyret(Grainfather), og råvarene fra oppskriften i Brewfather-appen og appen omregner så kommer OG,FG,ABV osv lavere ut enn i oppskriften. F.eks er OG målt til 1.045(1.048 i oppskrift), FG kommer ut som 1.008 (1.011 i oppskrift, og ABV er 0,4% lavere. Er dette innenfor, eller gjør jeg noe feil.

står til gjæring nå, og det putrer og går. Rehydrerte gjæra. OG målt etter kok kom på 1.045 som stemmer med det appen omregnet.

Og til sist, effektivitet er satt til 75% i oppskriften. Er det brygghuseffektivitet, eller meskeeffektivitet?

Skal inn med et juleøl snart, så her må lærdommen inn med rekordfart

Takker for all hjelp.
 
Sist redigert:
Både oppskrift og Brewfatherinstillingene er estimerte verdier. Oppskrift er gjerne basert på BIAB. Du må måle OG basert på din bryggepraksis for å få "fasit" på hva som blir rett for deg. Din måte å gjøre byggingen på bestemmer. En av mange ting som gjør BF bra er mulighetene for å sette opp din egen utstyrsprofil. Mål OG, kokevolum, avkom per time etc og juster utstyrsprofilen din deretter. F.x får jeg høyere meskeeffekt enn standard GF30 profil, jeg får også lavere trubtap og lavere avkok per time. Etter noen brygg nærmer jeg meg min bryggemetode, slik at jeg kan stole på profilen min. Da er jeg istand til å forutse et antakelig resultat, både OG, volum og utgjæringsgrad.
Juleøl har ofte høyere maltmengde enn standardøl, noe som utfordrer min GF30. Utbytte av ca 5 kg malt er ofte opp mot 90% med ca 21 liter til gjæring. Det synker til ca 80% når jeg bruker 7 kg malt til samme volum.
Det ser jo ut til at du har havna rett i forhold til BF. 75% bryggerhuseffekt, så sant du fikk rett mengde til gjæring. Meskeeffekt= hvor mye av maltet du klarer å konvertere til sukker, bryggerhuseffekt tar hensyn til hvor mye vørter du taper underveis. For GF betyr det hvor mye som ligger igjen i koker og motstrømskjøler.

Du har lyktes godt med det første brygget i Brewfather. Juleølet ditt kommer sikkert til å bli bra og sterkt nok. Det var en viktig faktor fra vikingtid og framover!
 
Hva FG blir har mesking og gjær mest å si, tror jeg. Ender du høyt kan det være at du har mesket på en høyere temp enn oppskrifta beregna, eller at gjæren ikke trivdes. Ender du lavere kan meskinga gitt større andel lettspist sukker. +/- 0,5% merkes minimalt i smak.
Kan være lurt å måle temp I mesken. GF termometeret behøver ikke være rett.
Lykke til videre. Alt blir bra, og det er alltid mer å erfare og lære!
 
Både oppskrift og Brewfatherinstillingene er estimerte verdier. Oppskrift er gjerne basert på BIAB. Du må måle OG basert på din bryggepraksis for å få "fasit" på hva som blir rett for deg. Din måte å gjøre byggingen på bestemmer. En av mange ting som gjør BF bra er mulighetene for å sette opp din egen utstyrsprofil. Mål OG, kokevolum, avkom per time etc og juster utstyrsprofilen din deretter. F.x får jeg høyere meskeeffekt enn standard GF30 profil, jeg får også lavere trubtap og lavere avkok per time. Etter noen brygg nærmer jeg meg min bryggemetode, slik at jeg kan stole på profilen min. Da er jeg istand til å forutse et antakelig resultat, både OG, volum og utgjæringsgrad.
Juleøl har ofte høyere maltmengde enn standardøl, noe som utfordrer min GF30. Utbytte av ca 5 kg malt er ofte opp mot 90% med ca 21 liter til gjæring. Det synker til ca 80% når jeg bruker 7 kg malt til samme volum.
Det ser jo ut til at du har havna rett i forhold til BF. 75% bryggerhuseffekt, så sant du fikk rett mengde til gjæring. Meskeeffekt= hvor mye av maltet du klarer å konvertere til sukker, bryggerhuseffekt tar hensyn til hvor mye vørter du taper underveis. For GF betyr det hvor mye som ligger igjen i koker og motstrømskjøler.

Du har lyktes godt med det første brygget i Brewfather. Juleølet ditt kommer sikkert til å bli bra og sterkt nok. Det var en viktig faktor fra vikingtid og framover!
Takk for et utfyllende svar
 
Tilbake
Topp