Presis oppskrift til Erdinger Weissbier-kopi ønskes

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Morten Kielland, 10 August 2008.

 1. Morten Kielland

  Morten Kielland Registrert bruker

  Jeg har en god venn som er hekta på Erdinger Weissbier. Jeg tenkte derfor det kunne være moro å overraske ham med et hjemmebrygg så likt som mulig hans originale favorittøl. Han er nokså skeptisk til hjemmebrygging, så da blir jeg jo litt full av f.... .  ;D
  Selv synes jeg Erdingers weissbier er nokså kjedelig og industripreget i forhold til hva som kommer ut av krana her i huset, men, men ... 8)

  Jeg mener dette bør kunne la seg gjøre?

  Helst vil jeg brygge med ekstrakt, men hvis jeg absolutt må bruke malt for å få til noe som imponerer, så gjør jeg jo selvsagt det.

  Så: Er det noen her som har peiling og kan hjelpe meg?
  Eduard? joques? Lars? Gahr? Richard? Andre ... ?

  Jeg har foreløpig funnet en mulig oppskrift, men har alt for liten erfaring med drikking og brygging av hveteøl til å ha noen større formening om hvor nær originalen man kommer med denne:

  Erdinger
  Brewer: Trinity Brewery
  Beer: Erdinger Style: Weizen/Weissbier
  Type: Extract w/grain Size: 5 gallons
  Color: 5 HCU (~4 SRM)
  Bitterness: 12 IBU
  OG: 1.046 FG: -
  Alcohol: -
  Grain:
  1 lb. German Pilsner
  1 lb. German Vienna
  1 lb. German Munich
  Boil: ? minutes SG 1.077 3 gallons
  5 lb. Wheat extract
  Hops: 1 oz. Hallertauer (4.25% AA, 60 min.)

  Oppskriften virker litt upresis. Gjærstamme feks, er ikke angitt. Dessuten er Wienermalt (hittil) ukjent for meg. Og "Hallertauer" kan jo være så mangt. Alfasyreinnholdet står imidlertid angitt, det hjelper jo noe - kan tyde på Mittelfrüh?

  Og så kommer det jo an på hva som lar seg oppdrive av råvarer nå for tiden ... dårlig med Hallertauer generelt, virker det som. Kanskje et dårlig valgt tidspunkt å prøve dette på?

  Likevel, det hadde vært moro.

  Noen som kan hjelpe?

  :help:
 2. Eduard

  Eduard Registrert bruker

  Det er litt vanskelig å komme med en 'presis oppskrift', men jeg tror man rett og slett må rette seg mot å lage en hveteøl som har lignende egenskaper.

  OG: 12,4 °P (ca 1.050) (www.erdinger.de)
  alk: 5,3 % (www.erdinger.de)

  Ifølge www.beercalc.dk bør man nå en attenuation på 80%, altså en FG på 1.010.

  Hvis du brygger med maltekstrakt så må man kun bruke maltekstrakt som er betegnet som wheat malt extract, siden denne ekstrakten allerede er en blanding av bygg- og hvetemalt. Det går nemlig ikke an å lage ekstrakt av bare hvetemalt fordi det ikke lar seg skylle. Petit Agentur selger både flytende og tørr maltekstrakt fra Muntons. Jeg ville satset på tørr pga fraktkostnader. Siden Erdinger i seg selv er ganske lys og fordi koking av maltekstrakt alltid tilfører litt farge, så er det ingen vits å bruke spesialmalt i tillegg.

  Brygger du med malt, så ville jeg tatt en blanding av 60% hvetemalt og 40 % pils/pale malt. Hvis du bare bruker pils så kan en håndful münchenermalt nok ikke skade.

  Som humle er Hallertauer godt brukbart, men siden man bare bruker bitterhumle så vil man nok kunne avvike derfra og bruke en annen bitterhumle istedenfor. Bare bruk en annen tysk humle, dersom tilgjengelig. 12 IBU er safe å satse på.

  Hvis du ønsker at ølet ikke blir krystallklart etter en stund, så kan det være lurt å tilsette 2 spiseskjeer med hvetemel under kokingen.

  Gjærvalg: 3068 Wyeast Weihenstephan, men prøv gjerne en annen wheat strain. Ikke bruk for mye gjær (én pose holder) og start gjæring ved 16-17 °C i et rom som holder litt under 20 °C.

  Lager du dette så kommer han garantert til å like det!  :brygging:
 3. Morten Kielland

  Morten Kielland Registrert bruker

  Takk for kjapt og kvalifisert svar, Eduard!
  :clap:
  Imponert! Ser bra ut.

  Jeg har noen småspørsmål, men dem kommer jeg tilbake med da jeg i øyeblikket står "midt oppi" produksjon av en forkultur  ;D
  Må løpe!

  MK
 4. Gahr

  Gahr Registrert bruker

  Jeg ville brukt en større mengde gjær enn bare én pakke. Til 20-25 liter med OG på 1050, ville jeg har brukt en mengde tilsvarende ca. to pakker. Jeg er ikke tilhenger av å "stresse" gjæren ved produksjon av tysk hveteøl, da man ikke har like god kontroll under slike omstendigheter. Gjæren produserer nok fruktighet uansett. Kjølig gjæring er også fint. Under 20 °C er å foretrekke, 17 °C sies av flere å være ideelt.

  Vin & Bar har har Mittelfrüh-pellets inne, og både Petit og Vin & Bar har Tettnanger, som er en fin erstatning. Hed så lav bitterhet er likevel ikke humlen det viktigste.
  Per Christian Bach liker dette.
 5. Sigmund

  Sigmund Norbrygg-medlem

  Nedenfor følger oppskriften på en fullmeskings-"kopi" av Erdinger Hefe Weissbier, fra boka "Brew Classic European Beers At Home", av Graham Wheeler og Roger Protz. For andre oppskrifter i boka nevner de også alternativer med maltekstrakt, men ikke for denne. Skal vi tolke det slik at fullmesking er sterkt å anbefale for denne øltypen?
  De nevner ikke gjærtypen, men det er helt opplagt at spesialgjæren "Weihenstephan" er et definitivt "must" for denne øltypen. Bryggelaget Medgang var uheldige og fikk ikke rette gjærtypen levert i tide til bryggingsdagen - i stedet for å avlyse/utsette bryggingen valgte vår "sjefsbrygger" å gjennomføre bryggingen med vanlig Nottingham alegjær - det ble selvsagt drikkelig øl av det også, men det var da svært kjedelig, og manglet det fine "hefeweizen"-preget av "kryddernellik" og "banan" (som altså ikke er faktiske ingredienser, men duft- og smakselementer som den rette gjærtypen frambringer).

  "Original gravity" skal være 1051, 12,6 grader Plato.
  "Racking gravity" (ved tapping på fat eller flaske) skal være 1011, 2,8 grader Plato.
  "Single infusion" mesking ved 66 grader C i 90 minutter. Bryggeriet bruker riktignok "double decoction" mesking, men for hjemmebryggeren burde ikke det være nødvendig. Alternativt anbefaler de stegmesking, 30 minutter ved 50 grader C og 60 minutter ved 66 grader C.
  Koketid 90 minutter.
  Mengdeangivelsene for 25 liter brygg er:
  Hvetemalt 3,21 kg
  Palemalt 2,63 kg
  Humle fra starten av kokinga: Tettnang 20 gram + Perle 15 gram
  Halvveis gjennom kokinga (etter 45 minutter): Tettnang 10 gram
  Siste 15 minutter av kokinga: Tettnang 10 gram

  Gjæringstemperatur 18-22 grader C, anbefalt videre "kondisjonering" ved 15 grader C i 2-4 uker.
  Alkoholstyrken bør da ligge på ca. 5,3%. Bitterheten på slike hveteøl skal være lav, bare 18 EBU.
 6. Morten Kielland

  Morten Kielland Registrert bruker

  Mange takk til alle tre så langt!

  Tror jeg prøver med ekstrakt i første omgang, til et brygg på ca 20 liter totalt.

  Har følgende råvarer innen rekkevidde:

  3 kg flytende hvetemaltekstrakt (Brewferm) 8 EBC
  2 kg tørket hvetemaltekstrakt (spraymalt)
  250g Hallertauer Mittelfrüh 4% pellets (har også rikelig med Tettnanger blomst 3.8%)
  Wyeast 3068 Weihenstephan
  (Jeg lager vanligvis 0.5-1 liter forkultur - blir ikke det det samme som å bruke flere pakker, eller er det noe jeg ikke har fått med meg her, Gahr?) ???

  Har ikke så mye øvelse med Beercalc, men fikk omtrent riktige data med følgende oppskrift:

  3.0 kg flytende hvetemaltekstrakt
  0.8 kg tørket hvetemaltekstrakt
  20 g Hallertauer Mittelfrüh som kokes med i ca en time
  0.75 liter forkultur av Wyeast 3068 Weihenstephan
  Gjæres på ca 18 grader (som er kjellertemp her i øyeblikket)

  Eller hva?

  Kommentarer mottas med takk!
  :amen:
 7. Eduard

  Eduard Registrert bruker

  Sånn på sparket så virker det som en fornuftig oppskrift. Bra kjellertemperatur også, men helst sørg for å kjøle ned vørteren til 17 °C. Temperaturen i brygget vil stige automatisk som følge av gjæringen.
 8. Morten Kielland

  Morten Kielland Registrert bruker

  OK, mange takk, Eduard. Du er en knupp. Det med temperaturstigning i forbindelse med gjæring kjenner jeg jo godt til fra før. Jeg bruker kaldt vann i balje og senere noen fuktige tepper den første tiden, det går som regel bra.

  Kom gjerne tilbake med ettertanker om du går inn på Beercalc med oppskriften min. Jeg har jo ikke helt snøring der. Vet ikke helt hvor nøyaktig Beercalc egentlig er heller, men ...

  Jeg pleier jo gjerne å ta det på "gefühlen" ... !  ;D

  MK
 9. Gahr

  Gahr Registrert bruker

  En starter på en liter vil gi ca. 50 % mer gjærceller enn det er i en Activator-pakke eller et rør fra White Labs, altså ca, 150 mrd. celler. En halv liter er såpass lite at du ikke får noe særlig formering fordi gjærcellene må konkurrere om føden. Det vil "vekke dem til live", men gir ikke mer gjær. Det lønner seg å pitche en så liten forkultur raskt, så unngår man at gjæren blir sliten. I dette tilfellet ville jeg ha gått for en liter. Med den mengden maltekstrakt du skal bruke, ser jeg for meg en OG på rundt 1060, så da ville en litt større starter vært ideelt, men det går sikkert bra uansett.

  Lykke til og prost!
 10. Morten Kielland

  Morten Kielland Registrert bruker

  OK Gahr, mange takk for meget opplysende info!
  Kan godt lage en større starter, helt fint.
  :)
  MK
 11. Bjorf

  Bjorf Registrert bruker

  Har brygget noen weissbierbatcher og ikke helt fornøyd enda. Har på dette forumet blitt anbefalt lavere gjæringstemperatur, 17ºC. Har ikke forsøkt enda, men traff tilfeldigvis en proff brygger i sommer. Han tipset meg om at gjæringstemp på weissbier burde være 15ºC og det samme med kondisjoneringen. Alternativt f.eks 17ºC og kondisjonering 13ºC (Han benyttet gjæringstemp + kondisjoneringstemp = 30).

  Bjorf
 12. Tor Henning

  Tor Henning Registrert bruker

  Æ har tenkt å lege detta ølet som neste brygg og sett her å ska bestille gjær. Ska bestille denna Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat (xl 125 ml) men lure på kor mange pakka æ treng på ca 50 liter. Bi vell 2 donka me 23 - 25 liter i hver. E inne på petit-agentur å ser, og ser etter maltmølle. E den de har bra? Eller finnes d bedre og billigare andre plassa?
 13. Morten Kielland

  Morten Kielland Registrert bruker

  Tror også fullmesking er klart best for denne typen.
  Mitt ekstrakt-forsøk ble aldri særlig godt.
  Jeg gjør et nytt forsøk med bare malt jeg også.
  Følger Sigmunds oppskrift fra boka.

  Skulle jeg kjøpt maltkvern i dag ville jeg helt klart valgt en valse-kvern, ikke en sånn de har hos Petit.

  MK
 14. Jan Morten

  Jan Morten Guest

  Hvordan gikk dette Morten? Fikk du en bra "klon" av Erdinger av allgrain?
  Synes Erdinger er et behagelig hveteøll selv, dog noe spruddlende ifg min smak, men en kan jo "redigere" karboneringen noe :)
  Altså; klarte du å komponere noe som ble snax, eller gikk du for Sigmunds oppskrift?
 15. Dag

  Dag Norbrygg-medlem

  Jeg har en Corona-mølle,slik som Petit har. Den fungerer helt fint den, selv om en valsemølle antagelig er best. Tror at en valsemølle vil gi mer lik knusing, min Coronaknuste malt spenner fra halvgrovt mel til hele korn. Som sgt min funker, og den koster omtrent halvparten til en tredjedel av prisen for den billigste valsemølla.
 16. Lars

  Lars Registrert bruker

  Har den rimeligste valsemølla fra Humlegården, og er godt fornøyd med den.
  (Artikkel: 8372 - Valsverk Monster Mill MM-2 till maltkross, 1595 SEK)

  Festet nettdreven drill på selve mølla, da batteridrillen ikke klarte bragden.

  Lagde deretter trakt/maltmater av søppelbøtte med kryssfiner og gaffatape, skrudde på 2 stk 30cm "totomfire" under, slik at mølla kan stilles oppå f.eks et gjæringskar.
  Etter å fått nok maltstøv i verkstedet, klippet vi et passende hull i en maltsekk, og la over gjæringskaret som støvdeksel rundt kverna.
  Altså kun søppelbøtta i ekstra kostnader, selv om denne også kunne vært unngått om ønskelig.  ;)
  Uhm, si ifra hvis bruksanvisningen ble for tåkete. :)

  Går ihvertfall fort å kverne ønsket maltmengde, og lett å eventuelt justere kverna (når den er tom) om ønskelig.
 17. Jan Morten

  Jan Morten Guest

  Coronamøllen fungerer FB så lenge den er riktig justert :)
  God trimm er det også ;) Ellers selges det jo ferdig knust malt i pose og sekk, så jeg maler kun spesial malt for smak/aroma/farge for tiden  :brygging:
 18. Dag

  Dag Norbrygg-medlem

  Problemet med Coronamølla mi (hvis det er et problem), er at når jeg setter sammen mølla så står den roterende skiva lit skjevt på den faste. Det er altså ikke lik avstand mellom de to rundt hele kanten. Det medfører at noe malt blir knust til mel (det som tyter ut der hvor platene er tettest), mens noe kommer ut som hele korn (der hvor det er størst avstand). jeg må justere mølla slik at det kommer ut minst mulig hele korn, og da blir det også mye mel. Skal det være slik, eller kan jeg reklamere hos Petit. Fikk mølla i julepresang (historiens særeste julegaveønske, ifølge resten av familien) ;D
 19. Jan Morten

  Jan Morten Guest

  Hadde samme problemet selv, men det lot seg løse ved å benytte et par stoppskiver på sperreboltene på hver side.
  Slik får du rett avstand og kan stramme vingmuttrene til ordentlig og dermed blir avstand lik rundt hele hjulet  ;)
 20. Eduard

  Eduard Registrert bruker

  Har selv en annen skivemølle, lik den som selges hos Brouwland. Er egentlig godt fornøyd med den, den gir jevn maltknusing, i motsetning til det jeg nå leser om Coronamøllen. Foreløpig så blir det nok ingen valsemølle, men så brygger jeg jo ikke alle mine brygg med dette utstyret heller.

Del denne siden