Noen som har erfaring med Solerabrygging?
(Kjapt fortalt: Du brygger en batch øl og lagrer den over lengre tid, og med jevne mellomrom tar man ut en mengde øl og flasker, og fyller opp med ny øl/vørter. Ølene blir så progressive blandinger av mange eldre batcher, første flaska er 100% batch#1, andre flasking er f.eks. 50% batch#1 og 50% batch#2, tredje flasking kan være 50% batch #3, 25%batch#2 25%batch#3, etc. Navnet kommer fra sherryproduksjon)
For surøl: Jeg vurderer å kjøpe en kultur og bruke en glassballong. Hvor viktig er oksygentilgangen? Jeg orker ikke å gå igang med eikefat, men kanskje vil oksygenet som tilføres ved hver tapping (ca 1 gang/år) være nok? Kanskje særlig om jeg ikke fyller ballongen 100% full, men lar det være igjen litt "headspace".
Er for mye "headspace" en dårlig ting, også om jeg ikke har acetobacter?
Jeg tenkte å gjøre følgende: Brygge ca 20 liter øl, gjære det ut med ølgjær, ha det på ballongen og tilsette en kultur fra Wyeast/Whitelabs. (Kanskje også vurdere noe bunnslam fra flasker med Orval/Duchesse de Bourgogne etc.?) La det stå i ett år.
Etter et år brygger jeg nye 20 liter og gjærer ut. 10 av disse blander jeg med 10 liter fra glassballongen og tapper på flasker. De andre 10 literne har jeg på ballongen og lar stå i et nytt år før jeg gjentar prosessen.
Er det dumt/farlig å blande inn 10 liter "reingjæra" øl ved flasking? Blir det for mye mat for villgjæren, og kan det føre til flaskebomber? Er det bedre å bare tappe 10 liter rett fra dunken og flaske det uten blanding med fersk øl, og kun brygge nok nytt øl til å erstatte det som fjernes?
En av grunnene til å bruke fersk øl var at jeg tenkte at da har man noe aktiv ølgjær i suspensjon som fikser karbonering. Etter et (eller etterhvert, flere) år på glassballong, vil det være nok futt i villgjæren til å kunne karbonere flaskene dersom jeg ikke tilsetter noe ferskt øl? Kunne jeg f.eks. tilsette champagnegjær i sukkerlaken ved flasking?
Uansett så tenker jeg at det beste må være å gjære alt øl som tilsettes med en ølgjær på separat dunk først, for å unngå at det bygger seg opp FOR store mengder bunnfall i ballongen over tid..
På hva slags temperaturer kan en sånn ballong stå mens villgjæren jobber?
Jeg er interessert i alle erfaringer folk måtte ha gjort seg. Jeg har hørt en podcast eller to fra Basic Brewing, og lest litt på bloggen til Mike Tonsmeier, men tips om andre artikler mottas også med takk!
(Kjapt fortalt: Du brygger en batch øl og lagrer den over lengre tid, og med jevne mellomrom tar man ut en mengde øl og flasker, og fyller opp med ny øl/vørter. Ølene blir så progressive blandinger av mange eldre batcher, første flaska er 100% batch#1, andre flasking er f.eks. 50% batch#1 og 50% batch#2, tredje flasking kan være 50% batch #3, 25%batch#2 25%batch#3, etc. Navnet kommer fra sherryproduksjon)
For surøl: Jeg vurderer å kjøpe en kultur og bruke en glassballong. Hvor viktig er oksygentilgangen? Jeg orker ikke å gå igang med eikefat, men kanskje vil oksygenet som tilføres ved hver tapping (ca 1 gang/år) være nok? Kanskje særlig om jeg ikke fyller ballongen 100% full, men lar det være igjen litt "headspace".
Er for mye "headspace" en dårlig ting, også om jeg ikke har acetobacter?
Jeg tenkte å gjøre følgende: Brygge ca 20 liter øl, gjære det ut med ølgjær, ha det på ballongen og tilsette en kultur fra Wyeast/Whitelabs. (Kanskje også vurdere noe bunnslam fra flasker med Orval/Duchesse de Bourgogne etc.?) La det stå i ett år.
Etter et år brygger jeg nye 20 liter og gjærer ut. 10 av disse blander jeg med 10 liter fra glassballongen og tapper på flasker. De andre 10 literne har jeg på ballongen og lar stå i et nytt år før jeg gjentar prosessen.
Er det dumt/farlig å blande inn 10 liter "reingjæra" øl ved flasking? Blir det for mye mat for villgjæren, og kan det føre til flaskebomber? Er det bedre å bare tappe 10 liter rett fra dunken og flaske det uten blanding med fersk øl, og kun brygge nok nytt øl til å erstatte det som fjernes?
En av grunnene til å bruke fersk øl var at jeg tenkte at da har man noe aktiv ølgjær i suspensjon som fikser karbonering. Etter et (eller etterhvert, flere) år på glassballong, vil det være nok futt i villgjæren til å kunne karbonere flaskene dersom jeg ikke tilsetter noe ferskt øl? Kunne jeg f.eks. tilsette champagnegjær i sukkerlaken ved flasking?
Uansett så tenker jeg at det beste må være å gjære alt øl som tilsettes med en ølgjær på separat dunk først, for å unngå at det bygger seg opp FOR store mengder bunnfall i ballongen over tid..
På hva slags temperaturer kan en sånn ballong stå mens villgjæren jobber?
Jeg er interessert i alle erfaringer folk måtte ha gjort seg. Jeg har hørt en podcast eller to fra Basic Brewing, og lest litt på bloggen til Mike Tonsmeier, men tips om andre artikler mottas også med takk!