Nylig innhold av Finn Berger

  1. Finn Berger

    Sosial ølsmakekveld i Oslo tirsdag 21. mai 2024

    Mortens ide med å servere restopplaget fra finalerunden synes jeg er glitrende. Jeg gleder meg. Tar med den siste flaska av P25, så alle får smake. Og sjølsagt skal jeg fortelle om alle de hemmelige triksene bak pilsene mine - forutsatt at alle deltakerne sverger å holde kjeft;). I det siste...
  2. Finn Berger

    Beregne bitterhet etter kokestopp og nedkjøling er startet

    Utnyttelsesgraden synker med synkende temperatur. Jeg fant en tabell hos Grainfather: Temperature Utilisation Factor (U) 90°C (194 F) 49% 80°C (176 F) 23% 70°C (158 F) 10% 60°C (140 F) 4.3% 50°C (122 F) 1.75% Om jeg ikke misforsto, er 100% det du får ut ved koking. Så om du...
  3. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Janet's Brown ale er forresten ikke bryggosofenes. Den er henta fra Zainasheffs Brewing Classic Styles (s.143), og han hadde den fra nå avdøde Mike "Tasty" McDole. Janet var Tastys avdøde kone, og denne brown ale'n hadde vært hennes favorittøl. So the story goes.
  4. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Jeg skriver under på det der:). Dette gjelder vel nokså generelt innafor produksjonslivet. Ledelsen kan gjøre mye rart, men så lenge gutta og jentene på gølvet veit hva de holder på med, så blir det varer av det. Og våre ansatte har jo drevet i denne bransjen noen år:).
  5. Finn Berger

    Nyhetsbrev fra Norbrygg Oslo 21. mars 2024

    hehe - bra:). Jeg har lurt på det samme.
  6. Finn Berger

    NM 2024 - den store diskusjonstråden

    Hvilken? Men jeg trur ikke nøkkelen til tittelen ligger der;).
  7. Finn Berger

    NM 2024 - den store diskusjonstråden

    Og om det er noen som fortjener den tittelen, er det HC - og Hilde, for de to er et team. Fra første gangen jeg smakte ølet deres, har jeg skjønt at disse folka har noe spesielt på gang. Og så er det jo litt stas, da, å få så rett:). Jeg har sagt at noe av gleden ved å drive ølmottaket til NM...
  8. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Skal legge grunnlag for biotransformasjoner, om jeg ikke tar feil. Men det forutsetter at du bruker en gjær som er god på det. Er usikker på om Notty hører til blant dem - men det er "usikker" på alvor, altså:).
  9. Finn Berger

    NM 2024 - den store diskusjonstråden

    Det der ser da ut som referanseølene til norsk pils. Jeg er ikke så sikker på at de representerte noen nedtur i går:(.
  10. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Jeg er enig med @Kold Brygg , jeg trur ikke du trenger noen ekstra tiltak. En vitalitetsstarter - du tenker antakelig på en SNS, som Conn og Beechum er forkjempere for? - ville uansett ikke hjulpet, så vidt jeg kan forstå. Tørrgjæren skal jo være maksimalt vital, og i en vitalitetsstarter gror...
  11. Finn Berger

    Maltmølle

    Jeg har nettopp brygga et par batcher weissbier, og fikk veldig godt utbytte med 8 mm mellom valsene på min RC, og bare en gangs kverning. Jeg kondisjonerer riktignok maltet, men det fører jo ikke til finere crush, tvert i mot - i den grad det betyr noe for det, da. Så jeg ser ikke behovet for...
  12. Finn Berger

    Spørsmål ang Munich versjoner til en Leffe Blonde

    Jeg gjorde det der en gang. Jeg batch sparger, så jeg tok hele den første delen, som da har ganske høy sukkerkonsentrasjon, og kokte inn til sirup. Så vanna jeg ut igjen. Ølet blei litt mørkere enn det ellers ville blitt, men var egentlig ikke særlig spesielt. Det hadde i alle fall ikke fått...
  13. Finn Berger

    Spørsmål ang Munich versjoner til en Leffe Blonde

    Det skulle vel gå omtrent like rundt, det der, trur jeg. Forøvrig mener jeg det har lite for seg å koke 90 minutter - i alle fall hvis en trur det påvirker mengden DMS en får i ølet. Men det kan kanskje påvirke smaken noe, sida du får utvikla mer av noen smaksstoffer (pga. maillerdreaksjoner)...
  14. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Jeg prøvde å se for meg hvordan dette ville funke for meg, men kommer på et par-tre gode argumenter mot å gjøre det. For det første så trur jeg ikke at gjæren er på topp uten å ha vært brukt en gang eller to. Det er sikkert tynt med empirisk grunnlag av den solide sorten for å tru det, men jeg...
  15. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Absolutt. Hvor mye styr du skal gjøre ut av det, avhenger vel mye av hvor lenge du trur du vil trenge å oppbevare gjæren. "Offisielle" råd sier 3 måneder i kjøleskap og 4 måneder i fryser etter at du har åpna pakka, mens det er mange rundt omkring på nettet som sier de har oppbevart gjæren mye...
Tilbake
Topp