Treg gjæring/gjæring som har stoppet

Tariq

Norbrygg-medlem
Har satt en pils som hadde OG på ca. 1.050. Det har ikke vært mye bobling, men tydelig gjærlukt i gjæringsskapet. Etter ca. 10 dager målte jeg SG til ca. 1.022, og den byrden strengt tatt vært lavere. FG skal ende på ca. 1.010. Tilsatte en pose gjær til i forbindelse med målingen, uten at jeg har sett så mye action i etterkant av det. Så tips mottas med stor takk!
 
Målt med Hydrometer/Refraktometer?

Du bør også oppgi mesketemp/tid, samt hvilken gjær og hvor mye, og gjæringstemp.

Hvis du f.eks har kokt gjæren (som et eks) så hjelper slik info med feilsøking og retting.
 
Ja det var kanskje litt lite info. Det er målt med hydrometer. Er det ikke slik at refraktometer ikke kan brukes under/etter gjæringsprosessen? Mesketemperaturen var 69 grader i 45 minutter, og 78 grader i fem minutter. Litt dårlig kontroll over mesketemperatur, så den ble rundt 85 på slutten istedenfor 78. Gjæren var Saflager W34/70. Tre pakker. Rehydrert. Har som nevnt tilsatt en pakke til etter 10 dager.
 
69 grader var temmelig høyt for en pils synes jeg. Og når du sier at du hadde litt dårlig kontrollr over mesketemperatur så kanskje du har mesket deler av mesken på over 69 og? Type hvis du gjør BIAB og målte i toppen så er det nok varmere i bunnen hvis du har tilført varme uten å resirkulere en god del.
 
Med fare for å være helt på bærtur her, men den heter askers tsjekkiske lager. Stod mesk på 69 grader i 45 minutter, og 78 grader i 5 minutter.
 
Tsjekkiske skal gjerne meskes litt høyt. FG bør ligge rundt 1014-1016. Derfor den litt høye mesketemperaturen i oppskriften. Du kan sikkert øke temperaturen litt (til 12-14 grader) for å tyne ut noen poeng til. Etter 10 dager er det neppe noe problem med fenol/esterproduksjon lenger. Klarer du å komme ned mot 1016 til slutt er du godt innafor for stilen.
 
Jeg har økt temperaturen, med SG er fortsatt 1.022. Har smakt på det, og det smaker ikke rart på noen måte. Sjekket loggen min, og OG var 1.054. Det betyr at den nå er på ca. 4,2%. FG skal etter oppskriften være på 1.011-15, så jeg ligger altså litt høyt. Tips?
 
Spørs vel om det ikke er kjørt for denne – 1022 er i høyeste laget, selv for tsjekkisk. Men jeg ville flasket den og testet. Kan godt hende den blir god. Legg mesketempereraturen litt lavere neste gang. Jeg pleier å legge meg på 67-ish grader ;)
 
Jeg har ved et par anledninger stoppet (altfor) høyt i FG. Jeg har prøvd å sette det varmere, tilsette mer gjær, røre forsiktig opp gjær som har lagt seg på bunnen osv, men generelt har ingen ting av det funket særlig bra. Som Homentoppen sier er det nok fort kjørt med tanke på å få SG ned dit du ønsker.

Det sagt har jeg opplevt at akkurat 34/70 er notorisk treg til å komme i gang og at den jobber veldig sent dersom gjæringstemperaturen er på den lave siden, så jeg ville forsøkt å øke temperaturen til 12-13-14 grader for å se hva som skjer. For en tid tilbake hadde jeg tre batcher lager i gjæringsskapet mitt samtidig, på grunn av ujevn temperatur var den øverste som stod med 34/70 altfor kald, etter en uke hadde den kun tatt seg fra 1.05ish til 1.04ish eller noe i den stilen, økte tempen noen grader (fra 7 til 12 eller så) og en uke senere var den nede i 1.011 eller hva det nå var. Det skal sies at jeg hadde betydelig lavere mesketemperatur enn hva du hadde.
 
1.022 indikerer at det er en del sukker igjen her, så hva er den kjemiske årsaken til at det ikke vil fortsette å gjære? Om jeg nå tapper denne på fat tilsatt sukker, vil den lage kullsyre? Eller bør jeg tvangskarbonere? Jeg gjør begge delere, litt fra gang til gang. Mener å oppleve at kullsyren blir litt mer "fyldig" med naturlig karbonering, men er svært åpen for at denne "fyldigheten" kun eksisterer inne i mitt eget hode;-)
 
Hei,

Har et spørsmål rundt gjæring som jeg håper noen har noen tanker om.
Jeg er helt ny i bryggeverden og har nettopp satt mitt første brygg. Jeg er noe usikker rundt dette med gjæringen som kan se ut til å ha stoppet, men jeg har ikke nok erfaring til å vite om jeg bør gjøre noe, eller avvente å se.

Jeg vil beskrive noen opplysninger under, men dette må tas som noe "usikkert", da dette som nevnt er første brygg.

Brygger på en Speidel BM20, og kjøpte et ølsett fra Amundsen, Smash mouth IPA, med tørrgjær AEB FormonAle New-E. Ser det har vært noen tråder om denne gjæren, og at det er andre som har opplevd den som treg? men har ikke kunne finne noe svar på hvordan ølet endte opp til slutt. Mesket på 67 grader i 1-1,5 time + 15 min skylling med 70 grader. Kok 1 time.

OG 1064 etter nedkjøling (skulle vært 1059) Skulle vært 25 liter etter kok, men endte nok opp med ca. 22 liter. Dette pga. at jeg ikke fikk lest av 29-30 liter i bryggeren etter skylling, så fikk litt for lite. Fikk heller ikke overført "mer enn" ca. 20 liter til gjæringskar.

Brygger på en brukt speidel som var godt rengjort, men tok selv en runde og demonterte kraner etc. og vasket med PBW før oppstart. Kjøpte et nytt gjæringskar, og desinfiserte dette, lokk, kraner, slager etc. med Starsan før overføring.

Rehydrerte gjær. Kokte opp vann, nedkjølte, og var nøye med desinfisering av gjærpakke, saks, alu-folie etc. (2 pakker av gjær)

Ristet ikke på gjæringskar etter overføring av vørter, og tilsatte heller ikke oksygen.

Jeg har lest noen tråder på forhånd som sa at man måtte være forberedt på at gjæringen muligens ikke startet før 2-3 dager, så var fornøyd når det var aktivitet i gjærlås etter få timer. (Ikke gjærlås, men slange i glass med starsan).

Så til selve spørsmålet: (burde kanskje komt først..)

Brygg satt natt til søndag. Mandag morgen ploppet det så vidt i glasset. Utover dagen ble det mer og mer, og på tirsdag var det full gang, og ploppet som bare det, men onsdag stoppet det helt opp igjen. I går (onsdag) var det helt dødt i gjærlåsen. Det er spenn på lokket, og når jeg trykker lett på dette, kommer det bobler. Sjekket igjen i dag morges, og fortsatt ingen aktivitet i glasset.

Tappet av og tok en måling av SG i går, og den var da på 1052. Smakte på dette, og ingen usmak etter min vurdering.

Etter planen skal det tørrhumles dag 7 (Søndag) men er da bortreist, så det blir mandag.

Jeg har landet på at jeg for erfaringens skyld bare bør la dette stå, og tørrhumle etter planen, og måle SG igjen i slutten av neste uke. Men er det sannsynlig at gjæringen ikke går etter planen, eller er dette vanlig? Og burde jeg evt. tilsatt ny/ekstra tørrgjær nå før helgen?


Takknemlig for innspill
 
Tror nok gjæringa går bra. Hvordan målte du SG til 1.052? Hydrometer eller refraktometer? Brukte du sistnevnte er SG lavere( omlag 1.042). Uansett skal den mere ned. Det kan være lokket ikke er helt tett og at co2 stikker av før gjærlåsen.
 
Takk for innspill. Da avventer jeg og krysser fingrene for at alt er ok.
Jeg målte 1052 med hydrometer. Brukte begge deler (for læring) ved måling av OG etter nedkjøling.

edit: 1.052 ja :)
 
Virker som en god og ryddig prosess.
Ingenting tilsier at dette ikke skal gå bra. Når dyner tilbake på mandag, kan du måle SG før du tilsetter humlen. Dersom den fremdeles er høy, kan du utsette humletilsetningen. Tørrhumling kan også begrenses til de siste 3-4 dagene. Har ikke så mye å si.

Velkommen til vår hobby :)
 
Tilbake
Topp