Nylig innhold av Juell

  1. Juell

    Tråden for dumme spørsmål.

    Var redd jeg kom til å trenge fryktelig mye vann og dermed tynne ut ølet? Mente jeg leste et sted (som jeg ikke finner igjen nå) at det kreves 10 ganger mer vann for å løse opp laktose enn sukrose... EDIT: Forsøk på å finne tilbake denne kilden har vist et par andre resultater som sier at det...
  2. Juell

    Tråden for dumme spørsmål.

    Glemte å tilsette laktose under kok og har nå 600g laktose som skal ned i 25 liter øl i gjæringskar som p.t. er under stormgjæring. Vil det løse seg opp om jeg bare har det rett oppi nå? Hva kan jeg evt gjøre? Vil nødig at alt bare skal ligge på bunnen sammen med gjærkaka.
  3. Juell

    Pastry Stout?

    Bestemte meg litt impulsivt for å brygge denne i dag - fant dog ut rundt kokeslutt at jeg hadde glemt å bestille laktose. Får ordne det snarest og pøse det rett i tanken? Er det noe spesielt jeg bør gjøre da for å sikre meg at det løser seg opp? Har heller ikke bestemt meg hvordan jeg skal...
  4. Juell

    "Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

    Det blir en del hverdagsdrikking om dagen, og tenkte det hadde vært stas å ha en batch som var i lettøl-land alkoholmessig men fortsatt hadde en mer spennende smak å by på en den kommersielle lettølen. Et pale ale a la johnny low, eller en lett wit, for eksempel. Kom over denne i denne tråden...
  5. Juell

    Kan vi snakke om Kölsch?

    Takk for svar. Vurderte å sette den ut i kulda for å få den fortere ned på 14, men ble mye styr. Tanken er tung, og ute er kaldt, og virket som om brewjacketen var i støtet med nedkjølingen. Den har imidlertid stoppet opp på 15.5, og SG er allerede nede i 1.024. Oh well. Ser mange har brygget...
  6. Juell

    Kan vi snakke om Kölsch?

    Brygget min første Kölsch i går. Oppskriften jeg har basert meg på (fra Gordon Strong) anbefaler 4 dager på 14 grader og så at man går opp til 20. Litt brewjacket-problemer gjorde at den lå på 18 over natta og først nå er kommet ned mot 16 - er vel på 14 i løpet av kvelden/natta, kanskje, men...
  7. Juell

    Tråden for dumme spørsmål.

    Tenkte å delta i NM i år for første gang, med et par favorittbrygg fra den siste tiden. Meeen, de er i flasker med patentkork, som jeg akkurat har innsett at kvalifiserer til automatisk diskvalifisering. Antar det er relativt dødfødt å helle dem over i en godkjent flaske med trakt mtp...
  8. Juell

    Tråden for dumme spørsmål.

    Tenkte ikke mest på bedømmingen (umulig for dommerne å vite hvor oppskriften er fra), mer om det blir sett på som "dårlig stil". Tok også Google til hjelp etter jeg skrev spørsmålet (feil rekkefølge, I know). Virker som om svaret er det samme, at det ikke blir uglesett uansett om du sender inn...
  9. Juell

    Tråden for dumme spørsmål.

    Om man deltar i f.eks. NM, er det noen skrevne eller uskrevne regler på hvor "original" oppskriften må være? Det er jo et stort spektrum fra helt hjemmemekka oppskrifter via varianter og tilpasninger av andres oppskrifter funnet på nett/i bøker, uforandrede oppskrifter, til helt ferdige sett...
  10. Juell

    Tråden for dumme spørsmål.

    Jepp. Jeg hadde tenkt å følge denne her, men hadde i utgangspunktet tenkt å være lat og bare basere meg på dager, siden jeg bruker en Speidel-tank med BrewJacket og derfor har tapet tappekrana og det er litt mas med å ta prøver - men jeg tror jeg får ta noen prøver underveis nå så jeg får lagt...
  11. Juell

    Tråden for dumme spørsmål.

    Forkjølelsen tiltok såpass at den gjorde valget for meg, tror jeg. Har i alle fall ikke kommet meg på handletur etter gjær ennå, og nå plopper det såpass at jeg lurer på om fredag kveld blir i seneste laget for det å gjøre noen forskjell. Innen den nye hypotetiske gjæren våkner, så er vel mye av...
  12. Juell

    Tråden for dumme spørsmål.

    Satte en lager på søndag (>25 liter OG 1.042), og urutinert lagerbrygger som jeg er, fulgte jeg instruksjonene på pakka og pitchet én pakke S-189 rett i vørteren uten rehydrering, på 10°C. Innså feilen min idag, påfølgende onsdag. Burde jeg stikke og kjøpe en pakke eller to til og etterpitche...
  13. Juell

    Oppskrift på en god juleøl

    Re: krydder, anbefaler å lage tinkturer av de forskjellige tilsetningene ved å legge dem i vodka e.l. mens du gjærer ølen, eller gjerne før, og så bruke en graduert sprøyte eller pipette til å smake deg fram til riktig ratio på en liten mengde ferdig gjæret øl, og så skalere opp til hele...
  14. Juell

    Split batch med forskjellige tilsetninger og oksygen

    Har 25L med Wit som snart er ferdig gjæret. Kunne tenke meg å splitte opp batchen for å gjøre noen eksperimenter med tilsetninger (bringebær, bl.a.), og har et par spørsmål til det praktiske. Hadde en idé om å for-gjære tilsetningene, ved å blande noe av ølen med fruktsaft/puré i en egen...
  15. Juell

    Erfaringer med Fermentasaurus (35l)?

    Ja, så den, men tenkte det kunne være fint å ha muligheten til å både kjøle og dumpe. Kanskje vanskelig å få gjort begge på samme brygg, men greit å vite om det går. Ellers virker jo snubnosen absolutt interessant!
Topp