Matøl(sjømat) - innspill?

Tar veldig gjerne mot innspill på denne matølen som er inspirert av Nøgne Ø sine Citrus Hystrix og India Saison, uten at jeg ønsker de skal være en kopi av dem. Vurderer også å tørrhumle med en god dæsj sitronmelisse, så om noen har erfaringer med det hører jeg gjerne om det også.

Ting jeg lurer litt på selv:

Stegmesking?
Tørrhumling?
Hvor mye rice shells trenger jeg egentlig?
Lage gjærstarter?
Er jeg optimistisk med den FGen?
Har også kalk, men usikker på hvordan tilsette dette. Aldri brukt det før, og vil ikke ødelegge det jeg tror kan bli et fantastisk øl.

Brygger i modet BB30 med PID og sirkulasjonspumpe.

"Mjølhus"

Style: Specialty Beer OG: 1.059
Type: All Grain FG: 1.006
Rating: 0.0 ABV: 6.94 %
Calories: 188 IBU's: 48.52
Efficiency: 75 % Boil Size: 28.00 L
Color:    7.2 SRM  Batch Size: 25.00 L
Preboil OG: 1.054 Boil Time: 90 minutes

Fermentation Steps
Name Days / Temp
Primary 17 days @ 20.0°C
Bottle/Keg 7 days @ 22.0°C
Bottle/Keg 7 days @ 13.0°C

Grains & Adjuncts
Amount Percentage Name Time Gravity
3.00 kg 42.86 % Vienna Malt 60 mins 1.036
3.00 kg 42.86 % Wheat Malt, Ger 60 mins 1.039
0.50 kg 7.14 % Rice Hulls 60 mins 1.000
0.10 kg 1.43 % Caramel/Crystal Malt -120L 60 mins 1.033
400.00 g 5.71 % Pale Malt, Maris Otter 60 mins 1.038

Hops
Amount IBU's Name Time AA %
10.00 g 7.50 Sorachi Ace 30 mins 11.00
10.00 g 3.54 Sorachi Ace 10 mins 11.00
20.00 g 3.89 Sorachi Ace 5 mins 11.00
10.00 g 9.00 Citra 30 mins 13.20
10.00 g 4.25 Citra 10 mins 13.20
20.00 g 4.67 Citra 5 mins 13.20
10.00 g 8.87 Centennial 60 mins 10.00
10.00 g 6.82 Centennial 30 mins 10.00

Yeasts
Amount Name Laboratory / ID
2.00 pkg Safbrew T-58 Fermentis T-58

Additions
Amount Name Time Stage
1.00 tbsp Irish Moss 15 mins Boil

Mash Profile
Medium Body Infusion 60 min @ 67.8°C
Add 17.91 L ( 2.91 L/kg ) water @ 76.4°C
Sparge
Sparge 19.05 L of 76.7°C water over 60 mins

Carbonation
Amount Type Beer Temp CO2 Vols
119.63 g Corn Sugar - Bottle Carbonation 22.2°C 2.00

Notes

www.iBrewMaster.com Version: 1.533



Vennlig hilsen
Anders Reve
 
Jeg hadde lagt inn et steg på 50 `c i 15 min så 64 grader i 60 min, mashout 78`c.
Rice hulls trenger du ikke, med mindre du pleier å slite med stuck mash...

Starter på tørrgjær er unødvendig.

Og vannjustering er alltid bra med tanke på å fremheve malt/humle... ta en titt i medlemseksjonen (artikkelen om vann)

Ellers så er 10 min tilsettning av sorachi i kombo med citra tørrhumling snadder...
 
Jeg har brukt den før på tilsvarende øl med hveteinnslag og den gir( under rette forhold/ gjæring) god utgjæring.
 
Som de sier, rice hulls er nok ikke nødvendig og temperaturen er kanskje en tanke høy.
Så ølet blir nok bra.

Jeg vil dog ta meg friheten å si at dette ikke vil være et idèelt øl for sjømat, litt grunnet det som vil være en ganske intens humlearoma men hovedsakelig for høy IBU. Selv den feteste sjømaten (kongekrabbe, kveite etc) har veldig delikate smaker, og er skjøre produkter å jobbe med. Jeg ville ha foretrukket å dempe humlebruken og IBUen, og få et friskere, mindre bittert øl.
Tilsettning av humlen ville jeg ha flyttet mer mot slutten av kok, for å oppnå en "bløtere" bitterhet. Ellers er forøvrig Sorachi Ace en meget spennende humle som vil passe godt med den typen mat, og ville kanskje ha økt bruken av den og dempet litt på Citraen.
Mine personlige mening, om ikke annet.

Ble forøvrig veldig overrasket og nesten litt skuffet over at hr Moi gikk for en IPA som sitt "husøl", da det er en ølstil jeg synes er veldig vanskelig å matche mat med. Ølet er nydelig i seg selv som et drikkeøl, men i min mening et heller dårlig matøl.
 
Takker for dette innspillet, men da mye her var basert på smak (som jeg får inntrykket av at vi ikke deler), så vurderer jeg i henhold til dette.

Øke mengden Sorachi er jeg enig med deg i, da jeg ønsker å få frem den noe dill-aktige smaken som kan finnes i denne. Hvordan jeg får den best frem vet jeg dessverre ikke.

IPA ikke godt som matøl, den er vi veldig uenige i. Og jeg følte jeg hadde lagt opp til forholdsvis lav IBU?
 
Etter etterretning har jeg gjort følgende mod:

Style: Specialty Beer OG: 1.054
Type: All Grain FG: 1.005
Rating: 0.0 ABV: 6.42 %
Calories: 172 IBU's: 22.55
Efficiency: 75 % Boil Size: 30.00 L
Color:    6.6 SRM  Batch Size: 30.00 L
Preboil OG: 1.056 Boil Time: 90 minutes

Fermentation Steps
Name Days / Temp
Primary 17 days @ 20.0°C
Bottle/Keg 7 days @ 22.0°C
Bottle/Keg 7 days @ 13.0°C

Grains & Adjuncts
Amount Percentage Name Time Gravity
3.00 kg 42.25 % Vienna Malt 60 mins 1.036
3.00 kg 42.25 % Wheat Malt, Ger 60 mins 1.039
100.00 g 1.41 % Caramel/Crystal Malt -120L 60 mins 1.033
1.00 kg 14.08 % Pale Malt, Maris Otter 60 mins 1.038

Hops
Amount IBU's Name Time AA %
10.00 g 4.87 Sorachi Ace 20 mins 11.00
10.00 g 2.92 Sorachi Ace 10 mins 11.00
25.00 g 0.87 Sorachi Ace 1 mins 11.00
10.00 g 3.50 Citra 10 mins 13.20
10.00 g 0.42 Citra 1 mins 13.20
10.00 g 7.32 Centennial 60 mins 10.00
10.00 g 2.65 Centennial 10 mins 10.00

Yeasts
Amount Name Laboratory / ID
2.00 pkg Safbrew T-58 Fermentis T-58

Additions
Amount Name Time Stage
1.00 tbsp Irish Moss 15 mins Boil

Mash Profile
Medium Body Infusion 15 min @ 50.0°C
Add 19.57 L ( 2.91 L/kg ) water @ 55.8°C
Light Body Temperature 60 min @ 64.0°C
Heat to 64.0°C over 15 mins
Mashout 10 min @ 78.0°C
Heat to 78.0°C over 2 mins
Sparge
Sparge 20.13 L of 76.7°C water over 60 mins

Carbonation
Amount Type Beer Temp CO2 Vols
143.45 g Corn Sugar - Bottle Carbonation 22.2°C 2.00





Innspill tas fremdeles mot med glede!
 
andersreve skrev:
Takker for dette innspillet, men da mye her var basert på smak (som jeg får inntrykket av at vi ikke deler), så vurderer jeg i henhold til dette.

Øke mengden Sorachi er jeg enig med deg i, da jeg ønsker å få frem den noe dill-aktige smaken som kan finnes i denne. Hvordan jeg får den best frem vet jeg dessverre ikke.

IPA ikke godt som matøl, den er vi veldig uenige i. Og jeg følte jeg hadde lagt opp til forholdsvis lav IBU?

Det er det som er så deilig med smak, alle har en forskjellig en.
Jeg brygger mest mine øl mot mat, da jeg har jobbet med mat siden jeg ble yrkesaktiv. Jeg vet at det er særs få ølentusiaster (og kanskje spesielt hjemmebryggere) som er uenig i meg med at IPA er et dårlig drikkeøl, men jeg kan som sagt bare stole på mine egne smaksløker.

Ved å flytte tilsettningen av humle mer mot slutten vil du få fram enda mer av aromaene og en bitterhet som vil oppfattes som mer "rund". Om du ønsker mer av dill/urtepreget man finner i Sorachi , vil jeg anbefale å prøve å tørrhumle med den. Mange mener at dette gir en "grønnere" opplevelse av humlen, tenk kokt vs ukokte grønnsaker.

IBU kommer selvfølgelig ann på, igjen som du påpeker, smak. IBUen du legger opp til er en IBU man finner i american pale ale/english ipa, så det er ikke for høyt. Du har en del spesialmalt som balanserer opp mot bitterheten også, så det kan faktisk hende at det du påpeker er korrekt og at det vil passe bra med 25-30 IBU.

Uansett har du en god grunnoppskrift på et godt matøl, med forhåpentligvis en god balanse med malt og humle. Så er det bare å justere bitterhet og humlemengder når du har smakt første batchen.

Lykke til, og god jul :)
 
Takker for fornuftig tilbakemelding. Har du prøvd å tørrhumle med sitronmelisse? Hva er eventuelt dine tanker rundt det?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeg har ikke tørrmelisset, om man kan kalle det det...
Jeg har dog brukt mynte i fermenteringen, men lagde da en liten te av den før det ble tilsatt gjæringskaret.
Finner desverre ikke dosseringen i oppskriftene mine, men det ble brukt forholdsvis store mengder for å trekke ut aroma fra den.
Og mynte har en kraftigere aroma enn sitronmelisse, noe som kan være verdt å tenke på om du faller over foreslått dosering fra noen som har bedre styr på papirene enn jeg :)
 
Jeg har brygget en Saison med 100% Sorachi Ace å det er snadder til sjømat. Jeg har da 95% pilsner malt og 5% lys candi sirup. IBU er 37 OG er 1.060 å FG er 1.003sg gjærer med Wlp565 på 30-35 grader.
Et utmerket sjømat øl om jeg skal si det selv.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeg har brygget en Saison med 100% Sorachi Ace å det er snadder til sjømat. Jeg har da 95% pilsner malt og 5% lys candi sirup. IBU er 37 OG er 1.060 å FG er 1.003sg gjærer med Wlp565 på 30-35 grader.
Et utmerket sjømat øl om jeg skal si det selv.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Veldig høy gjæringstemp, men den gjæren krever vel det? Jeg regner med å kunne gjære på vanlige 20-22 grader med gjæren jeg har valgt. ?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Kan legge til at jeg gikk bort fra rice shells, men burde definitivt hatt det. Mye problemer med stuck mash (aldri hatt det før) og svidd bunn (aldri hatt det før). Alt gikk galt i dag.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Siden folk krydrer med alt mulig rart, kan du vel krydre med dill. Det er jo så poppis til sjømat, f.eks lager jo flere akevitt med dillsmak, myntet på sjømat. Men da må du antagelig justere humlen deretter...
 
Vurderte både dill og selvsagt fersk koriander, men slo det fra meg. Ønsket et ukrydret øl med bare de "originale" ingrediensene. Når denne oppskriften er perfeksjonert, så skal jeg på ny vurdere krydder.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Kittelsen skrev:
Jeg har brygget en Saison med 100% Sorachi Ace å det er snadder til sjømat. Jeg har da 95% pilsner malt og 5% lys candi sirup. IBU er 37 OG er 1.060 å FG er 1.003sg gjærer med Wlp565 på 30-35 grader.
Et utmerket sjømat øl om jeg skal si det selv.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Denne frister veldig å prøve å brygge.
Hvordan er gjæringsforløpet når du gjærer denne? Hvilken temperatur pitcher du på, og i hvilken hastighet øker du temperaturen på?

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
 
Tilbake
Topp