18% utbytte

Jeg vet at det er flere tråder om dette, men starter allikevel en ny.

Brygger med BB30, og har tidligere ligget på 70-80% utbytte.

Brygget i går med mål om svært høy OG (1.112) , og trippelmesket derfor.

Brukte totalt i overkant av 14 kg malt.
Startet med 18liter.
Mesket ca 7 kg malt på 63grader i en time.
Skylte med 7 liter vann på 72 grader.
Tømte ut malt, la ny malt i meskekaret.
Mesket på 63 grader i en time.
Målte OG, var alt for lav, valgte derfor å ikke skylle.
Tømte ut malt, og tilsatt siste rest.
Mesket på 63 grader i 30 minutt.
Fremdeles for lav OG.
Skylte med 7 liter vann (vi hadde nå ca bare 8 liter i karet, og måtte skylle følte vi)
Tilsatte 1,5 kg flytende ekstrakt.
Nærmet oss ønsket OG. (1.108)
Kokte i én time.
Hadde da ca 14 liter som gikk i gjæringskaret.

Utbytte havnet altså på ca 18%.

Vi bruker PID og pumpe, og temperatur ble holdt jevnt.
Gjennomstrømmingen var akkurat slik at pumpen på fullt ikke klarte å skape vann over malt (vannstanden lå rett under).

Noen tips om hva vi gjorde galt?

Har selv en tanke om at tilsettingen av 0,5kg riceshell for å slippe stuck mash kan ha gitt for god gjennomstrømming, men det kan ikke stå for et slikt stort tap i effektivitet i forhold til det vi vanligvis får?
 
Sikker på at dere faktisk brukte 14 kg? Fort gjort å telle feil... 18 % var jo begredelig utbytte!
Kan det ha blitt et hull i mesken, sånn at vannet har funnet en snarvei? Jeg synes forøvrig at 72 grader hørtes ut som litt for lav temperatur på skyllevannet, men det alene forklarer uansett ikke 18 % utbytte.
 
Jada, vi brukte 14kg. Vi rørte i mesken, så tror ikke vannet fant en snarvei. Dessuten lå vannstanden i mesken rett under toppen av malten.

Har selv litt vanskelig for å forstå hva som kan ha skjedd.
 
Brukte totalt i overkant av 14 kg malt.
Startet med 18liter.
Mesket ca 7 kg malt på 63grader i en time.
Skylte med 7 liter vann på 72 grader.

Hvor mye vann mesket du med her?

Tømte ut malt, la ny malt i meskekaret.
Mesket på 63 grader i en time.
Målte OG, var alt for lav, valgte derfor å ikke skylle.

Hvor mye vann mesket du med her? Hvilken OG var lav?

Tømte ut malt, og tilsatt siste rest.
Mesket på 63 grader i 30 minutt.
Fremdeles for lav OG.
Skylte med 7 liter vann (vi hadde nå ca bare 8 liter i karet, og måtte skylle følte vi)

Du hadde 8 liter i kokekaret på dette tidspunktet?

For meg virker det som om du har mesket med alt for lite vann, og droppet skylling slik at mesteparten av sukkeret har blitt igjen i mesken du kasserte. Husk at 1 kilo malt vil absorbere ca 1.5 liter vørter, og dette vil du ikke få ut uten å skylle!
 
Tilbake
Topp