Testa PH på varmt/kaldt vann fra springen i dag.

Tenkte jeg skulle nevne dette om andre er i samme situasjon som meg:
I det siste har jeg hatt en litt sur smak å bryggene mine.. og de to siste som står på fat er så pass sur at jeg kommer til å kaste de i dass (har stått på fat et par mnd nå). Jeg har juksa litt med å ta varmt vann rett fra springen for å spare på tiden ved oppvarming av meskevann, samt skyllevann i det siste. Har tenkte at kanskje det kunne være PH-verdi på vannet som var problemet, og det stemte! Forskjellen var at kaldt vann var oppunder 7, mens varmt vann (nedkjølt før måling, siden jeg ikke vet om det har noe å si) hadde en PH på ca 5,5.

Er det noe forklaring på hvorfor varmtvann fra bereder har lavere PH enn kaldt vann? Berederen m rør helt frem er ca 4-5 år gammel, mens det kalde vannet har gaaaamle rør som sikkert er 30 år gammel(??) (Borettslag-huset er fra 50-tallet).
 
Det kan ha samlet seg mye rart i VVBen, eller det har nok gjort det. En generell regel er å aldri bruke vann fra VVBen.
 
Ja, den dagen det oppdages at pH forandrer seg ved oppvarming av væsken til 60-70 grader, ville jeg bli litt overrasket... Ville heller ikke overraske om du kjenner smaksforskjell på vannet, hvis du fyller to glass og lar dem stå til de har felles temperatur.
 
Morten K. Agerup Myhr skrev:
Ja, den dagen det oppdages at pH forandrer seg ved oppvarming av væsken til 60-70 grader, ville jeg bli litt overrasket... Ville heller ikke overraske om du kjenner smaksforskjell på vannet, hvis du fyller to glass og lar dem stå til de har felles temperatur.

pH i vann synker når temperaturen i vannet øker. Derfor må man måle pH i to vanndige løsninger ved samme temp for å gjøre en sammenligning.
Når det er sagt så skal ikke pH i vann synke til 5,5 ved 60 grader... Hvordan målte du? Hvis du brukte en pH måler så bør du måle ved kalibrerings temp.


Vann eller H2O foreligger i en likevekt som H2O -----> H[sup]+[/sup] og OH[sup]-[/sup]. En økning i vanntemperaturen gir økt dissosiasjon av protoner (H[sup]+[/sup]) og påvirker/forskyver denne likevekten mot høyre. Altså konsentrasjonen av H[sup]+[/sup] ioner i vannet øker når temperaturen på vannet øker.  Ved Måling av pH eller power of Hydrogen så vil økt temperatur gi lavere (pH)verdi siden det er flere H[sup]+[/sup] ioner i vannet.  
Kjekt å ha i bakhodet når man måler pH i mesken…..
 
Chrissor skrev:
Hvordan målte du? Hvis du brukte en pH måler så bør du måle ved kalibrerings temp.

Kjølte ned varmvannet før måling, ja.

Skal ta meg en smaksprøve seinere i dag, Morten K. Agerup Myhr :)
 
1) Mulig målefeil. Men, siden du bruker samme apparat og samme vanntemperatur så er vel det mindre sannsynlig.
2) Oppløste gasser forlater vannet forlater vannet pga oppvarmingen, eller CO2 opptas av kaldtvannet, men det burde gi motsatt pH-effekt.
3) Utfelling av vannbehandlingskjemikalier i rør eller bereder. F.eks om kalk er tilsatt av vannverket.

Rent vann uten vannbehandlingskjemikalier og oppløste gasser har pH på 7. Men i kontakt med luft vil pH synke til ca 5.5 pga opptak av CO2 fra lufta.
Vannet i kranen har normalt vært senket kjemisk med sulfater ned mot pH 4.5 i forbindelse med rensing for derettet øket med ulike alkalier opp mot pH8 ut fra vannverk.
I rørnettet fortsetter vannet å reagere med rørene i rørnettet på ulikt vis, avhenging av om rørene er av betong, stål eller plastrør.
Så pH-variasjoner kan ha ulike årsak og mekanisme.

Enten må du slutte å bruke varmtvann fra bereder, eller så må du gjøre din egen pH justering av vannet ditt.
 
Hvis ølet ditt smaker surt så kan det jo også være infeksjonsmonsteret som lurer....

Utover det så støtter jeg js i at du bør styre unna vann fra VVB og justere bryggevannet med div salter og mineraler på egen hånd.
 
Har glass med varmvann til kjøling på benken og et glass med kaldt.. begge skal få stå til de har samme romtemp, så skal jeg ta smaksprøve og ph-test på begge :)

Sikker på at PH går ned på varmt vann? Jeg har ikke noe kunnskap eller erfaring med det, så jeg leser bare..
Kilde: http://ph.answers.yahoo.com/question/index?qid=20091220230712AAHgRNm
Og her: http://www.buzzle.com/articles/distilled-water-ph-level.html
Og her viser en privat test at PH går opp om en måler mens vannet er varmt: http://www.rollitup.org/indoor-growing/34458-does-boiling-water-change-ph.html

Ellers leser jeg at om en fanger dampen av kokende vann/destilerer vann, får en lavere PH på utbyttet. Her: http://www.buzzle.com/articles/distilled-water-ph-level.html
Målingen gjør jeg i reagensrør, har i flytende middel som skifter farge etter PH-verdien på vannet. Settet blir solgt for måling av akvariumsvann. Har hardhetstest jeg skal teste også. Skal ikke si at det er noe super måte å gjøre det på.. kan godt være det bare er noe tullegreier, for alt jeg vet.
 
Resultat: Joda.. vannet fra varmtvannstanken smaker surere. Ikke mye, men kjenner det spesielt når jeg ruller med fremste delen av tunga. Kaldvannet var ikke så nøytralt det helle på smak (syrlig), egentlig, nå som jeg virkelig smaker etter.. litt lettere å kjenne nå som vannet var rom-temperert. Tror jeg må til å lære meg litt om salter og bikarbonat osv.. noen som har god link til slikt? Gjerne en som ikke er så VELDIG invikla!
 
Temperatur og pH henger sammen ja. I 100% rent vann ved romtemp. og uten noen form for stoffer løst i seg så vil pH være lik 7.0 Øker temp i dette vannet og man måler pH så vil man se at den synker.

http://www.utdallas.edu/~brikowi/Te..._Background.html#SECTION00712000000000000000
Ut i fra grafen på nettsiden over så ser man at temp i rent vann er lik 7 ved 25C men 6.6 ved 60C. altså ikke rare endringen vil noen si. Hvis du skal måle pH vann i fra springen og vann i fra varmtvannsberederen så må disse to prøvene ha samme temp f.eks romtemp når du måler. Hvis du har gjort det så er ikke dette noe å tenke på....

JensWiken: Når det gjelder kildene du bruker i din post så synes jeg denne fra http://www.rollitup.org (The Marijuana source) er noe tvilsom  ;D
http://www.rollitup.org/indoor-growing/34458-does-boiling-water-change-pH.html
Humle og marijuana er dog planter i samme familie.....
 
Chrissor: Haha! Huffda, det var en lei side å finne kilder på, ja. Merka meg ikke navnet på domenet :p
Nå glemte jeg jammen meg å måle PH på de to vannprøvene i romtemp.. jeg smaka bare, men men.
 
Tilbake
Topp