Karbonering av juleøl med C02

Jon S

 
Hallo
Har et Corneliusfat med juleøl som har stått til kjøling i 4 uker, nå er det snart klart for karbonering. Bruker CO2, fra før har jeg karbonert lager og ale med trykk på 1 - 1,3 bar.
fatene har stått under trykk en uke og karboneringen har da blitt helt bra. Har ikke karbonert mørkt øl før, så da kommer spørsmålet: Hvor stort trykk skal jeg bruke til karboneringen av juleølet, ølet er mørkt, med en OG 1068 og FG 1008.
 
Hvilket trykk du skal bruke avhenger av hvilken temperatur ølet står på og hvor mye CO2 du ønsker i ølet. Om du ønsker ca. 2,3 vol (som er relativt ok for de fleste øl), kan du f.eks. ha det stående på 10 C med 1 bars trykk, eller på 4 C med 0,7 bar.
 
Finnes det ein lett forståelig skala eller mal på dette med bar v.s temperatur på ølet  noko plass her på forumet?  :attevar:

Og evt en rettleiing på kva Co2/Volum som er "normalt/lite/mykje" for dei forskjellige ølsortene?
 
Har vore inne og lest den, og mange bra tips der... Men er det bare å "smake" seg fram til kva co2 mengde en vil ha i ølet, eller er det ein mal med mengde co2 i f.eks Lager vs mørke øltyper?
 
Tilbake
Topp