Peltierkjøling av gjæringskar

hva med å helle vørteren rett i kjøleboksen og bruke den som den er? Bare sette den på det kaldeste og legge temp. proben til STC'en i ølen?
 
Hvis du finner en peliterkjøleboks som er stor nok er det sikkert ikke noe i veien for å bruke den som den er. De vanligste er vel 23-24 liter, og det blir for lite.
Men jeg ville ha funnet en boks som har elementet montert på siden i boksen med en metallplate inni for kjøling og ikke en "vanlig" med kjøling i lokket og vifte på innsiden. Viftekjølingen vil ikke fungere bra siden du bare kjøler luften på toppen over ølet og det er store sjanser for at elektronikken blir ødelagt av fuktighet og skum. Så svaret er vel egentlig ja, men nei hvis du ikke finner en riktig type boks.
Om du skal kjøle eller varme vil være avhengig av gjæringstemperaturen og romtemperaturen. Hvis det alltid er varmere utenfor kan du bare kjøle, men det beste er en løsning som kan snu polariteten og både varme og kjøle. Jeg har skjema for hvordan dette kan gjøres med en STC-1000 og en relekobling for de spesielt interesserte.
 
Veldig interessant prosjekt, HansV! Flott at du deler både bygging og erfaringer!

Kanskje dette kunne vært løst med følgende;
En spiralkjøler, som sikkert kan være laget av PVC-/silikonslange, nedsenket i vørteren. Denne koblet til en liten in-linepumpe og en liten radiator (slik som brukes til vannkjøling til PCer). På radiatoren kobler man peltierkjøleren. Hvis dette er effektivt, er det jo ikke noe i veien for å koble på flere kjølespiraler i parallell (serie går vel om man har høy hastighet på vannet).

Diskutér!
 
Det var en bruker her på forumet som prøvde et slikt oppsett som du nevner Vaffel. Konklusjonen var vel at det gikk, men krevde mye tid og effekt for å oppnå ønsket temp.
 
Tilbake
Topp