Balanse i øl

Jeg sitter å lager noen oppskrifter på Beersmith 2. Når det diskuteres "balanse i ølet", menes det da OG vs Bitterhet? Når er et øl godt balansert og ikke?
 
Forholdet IBU/(OG*100-100) er forholdet mellom initiell sødme og bitterhet. Tallet må taes med en del salt fordi det ikke tar hensyn til FG - men hver ølstil har gjerne et forhåndstall som det kan være greit å forholde seg til.

Men i tillegg så bruker jo folk balanse for å snakke om hvordan esterprofilen står seg mot bitterheten, hvordan syra står seg mot sødmen, hvordan funken og fenolene matcher de øvrige smakskomponentene og hvordan restsødmen står seg mot bitterheten. At et øl er balansert er i høyeste grad en subjektiv opplevelse. Dog brukes det som om det er en objektiv måte å si at ølet er godt på.

Alt i alt synes jeg det er et helt ubrukelig utrykk. F.eks. er det ingenting som er balansert ved en vestkyst- eller New England IPA. Det er liksom hele poenget med stilen.

*Legge bort såpekassen*
 
Beer Judge Certification Program (BJCP) gir "retningslinjer/anbefalinger" som kan være hjelpsomme når man komponerer oppskrifter (BU:GU ratio). Men som det blir sagt av Per tar de ikke hensyn til FG.
 

Vedlegg

  • BU GU Ratio, Balancing Beer.pdf
    639,9 KB · Sett: 23
Hei har laget en rapport i Beersmith som tar hensyn til Relativ BU /GU som tar hensyn til FG (høy FG mer sødme og annet resultat), og sammenligner resultatet med gjennomsnittet på STYLE

Screenshot Studio capture #733.png
 
Tilbake
Topp