"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Hei. Prøver å lage en klone av Mastodon Mother Puncher fra Mikkeller. Har basert oppskriften på ingrediensene jeg har fått oppgitt av Mikkeller. Men har ikke forholdene og gjærtypen. Oppskriften er inspirert av en farmhouse-IPA og en annen pasjonsfrukt-IPA. Kom gjerne med tilbakemelding på om dette kan smake godt. Dette er første gang jeg prøver å sette sammen en oppskrift i BeerSmith.

Recipe: Alternativ 1: Mastodon Mother Puncher KLONE TYPE: All Grain
Style: Belgian IPA
---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------
SRM: 19,6 EBC SRM RANGE: 9,8-29,6 EBC
IBU: 57,8 IBUs Tinseth IBU RANGE: 50,0-100,0 IBUs
OG: 1,057 SG OG RANGE: 1,058-1,080 SG
FG: 0,999 SG FG RANGE: 1,008-1,016 SG
BU:GU: 1,017 Calories: 427,1 kcal/l Est ABV: 7,7 %
EE%: 75,00 % Batch: 25,00 l Boil: 28,77 l BT: 60 Mins

---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------

Amt Name Type # %/IBU
25,00 l Antwerp, Belgium Water 1 -

Total Grain Weight: 6,35 kg Total Hops: 137,37 g oz.
---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------
>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<
Amt Name Type # %/IBU
4,65 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 2 73,3 %
0,81 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Grain 3 12,8 %
0,58 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 9,2 %
0,50 tsp Yeast Nutrient (Mash 15,0 mins) Other 5 -


Name Description Step Temperat Step Time
add malt pipe Add 27,50 l of water and heat to 40,0 C 40,0 C 0 min
Protein Mode Heat to 52,0 C over 5 min 52,0 C 20 min
Maltose mode Heat to 63,0 C over 5 min 63,0 C 20 min
Saccharification Heat to 73,0 C over 5 min 73,0 C 35 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C 20 min

---SPARGE PROCESS---
>>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 20,0 C/20,0 C
>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWH
Fly sparge with 7,32 l water at 78,0 C

---BOIL PROCESS-----------------------------
Est Pre_Boil Gravity: 1,052 SG Est OG: 1,057 SG
Amt Name Type # %/IBU
20,00 g Amarillo [6,80 %] - Boil 60,0 min Hop 6 12,8 IBUs
16,02 g Simcoe [13,20 %] - Boil 60,0 min Hop 7 19,8 IBUs
1,00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 8 -
30,00 g Simcoe [13,20 %] - Boil 15,0 min Hop 9 18,4 IBUs
21,36 g Amarillo [6,80 %] - Boil 15,0 min Hop 10 6,8 IBUs
30,00 g Simcoe [13,20 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs
20,00 g Amarillo [6,80 %] - Boil 0,0 min Hop 12 0,0 IBUs


---FERM PROCESS-----------------------------
Primary Start: 22/02/17 - 14,00 Days at 19,4 C
Secondary Start: 08/03/17 - 10,00 Days at 18,3 C
Style Carb Range: 2,20-3,00 Vols
Bottling Date: 08/03/17 with 2,3 Volumes CO2:
---NOTES------------------------------------
Mastodon Mother Puncher is a farmhouse IPA, which basically means its packed with tons of funky flavors from the brettanomyces (used in brewing to heighten sensory reflexes) and mashed up with sweet and tart notes from passion fruit creating a deliciously funky IPA.

Fikk svar fra Mikkeller: We use Pilsner Malt, Cara Munich and flaked oats, Amarillo and Simcoe hops and passionfruit.

With help from our buddy Brann Dailor from the metal band Mastodon, we are releasing Mother Puncher this Tuesday. Mastodon Mother Puncher is a farmhouse IPA, which basically means its packed with tons of funky flavors from the brettanomyces (used in brewing to heighten sensory reflexes) and mashed up with sweet and tart notes from passion fruit creating a deliciously funky IPA. For the release on Tuesday, we’ll have the band and the beer at Warpigs, so if you’re in Copenhagen, come by and check it out, starts at 5pm.

https://www.beeradvocate.com/beer/profile/13307/180146/

Brewed by:
Mikkeller ApS
Denmark
mikkeller.dk

Style: Belgian IPA

Alcohol by volume (ABV): 6.60%

Availability: Limited (brewed once)

Notes / Commercial Description:
No notes at this time.

Added by Marius on 07-03-2015
Nå har ikke jeg smakt ølet du prøver å reprodusere, så jeg vet ikke helt hva du er på jakt etter, men har likevel noen kommentarer og spørsmål:

1. Malt: Maltsammensetningen ser grei ut, etter mine begreper, men det er kanskje litt mye karamellmalt? Det kommer jo an på hva du er på jakt etter, men nå for tiden er det ikke uvanlig å droppe denne typen malt i IPA'er, men ser jo at Mikkeller skriver at de bruker det. Hva er forresten hensikten med innmesk på 40 C? Er det er ferulsyresteg? Tror ikke dét er noe stort poeng i dette ølet, med mindre du er på jakt etter nellikpreg og bruker en gjær som kan produsere 4-vinylguaiacol. Ser heller ikke poenget med å tilsette gjærnæring i mesken. Ta den med de siste 15 minutter av koketiden i stedet.

2. Humle: Er det en spesiell grunn til at du bruker både Simcoe og Amarillo som bitterhumle? Det har lite å si for smaken, men du kan jo spare noen kroner på å kun bruke Simcoe. Jeg ville brukt mer humle sent i kok, kanskje til og med etter kok i en såkalt whirlpool-tilsetning. Jeg er også ca. 95 % sikker på at du bør tørrhumle, selv om jeg ikke har smakt ølet. Amarillo og Simcoe vil funke fint. Et sted mellom 60 og 200(+) gram tørrhumle kan være et utgangspunkt. Dette kan for eksempel tilsettes sammen med pasjonsfruktpuré etter stormgjæringen (hvordan dette bør foregå kommer an på gjærstammen og gjæringsforløpet du legger opp til).

3. Gjær: Nå har jeg null erfaring med brett-IPA, men har i alle fall lest litt, og tror du vil kunne få gode resultater med Brettanomyces Claussenii eller den brett-lignende Saccharomyces Trois. Vil anbefale å lese litt på egenhånd, for eksempel @Per Buer sin tråd om moderne brygging av surøl i medlemsseksjonen.
 
Takk for svar Hannaas:) Setter veldig pris på tips, dette er god læring for en nybegynner i øl-konstruksjon:)

1. Malt: Gjærnæringen var puttet på feil sted. Nå ligger den på 15 min kok.
Jeg har redusert caramunichen nærmere andre oppskrifter jeg kan se, og heller valgt en med mer EBC for å treffe riktig farge.
Hvilke meske-steg ville du kjørt på denne?
Jeg havner på 7,6 % alkohol på denn oppskriften, men Mikkeller sin ligger på 6,6 %. Ved å senke maltmengden mot 6,6 % alkohol ser jeg at stil-guiden i beersmith mener det blir for lav OG for en Belgian IPA.. Er dette bare å overse? Eventuelt hvodan kunne jeg fått ned alkoholen på andre måter?

2. Humle: Nei det er ikke noen god grunn, jeg har aldri laget en oppskrift før, så jeg kan ikke så mye om konstruksjonen av øl enda. Men lærer nå merker jeg:) Har endret litt profil i nytt forslag under. Har også lagt til tørrhumling og mer humle på 15-minutter, bør jeg ha enda senere i koken?

3. Gjær: Nei her må jeg lese meg opp ja. Brukte dette gjæret da jeg fant det i en oppskrift med mye av de samme ingrediensene. Men skal se mer på alternativer her. Jeg så forøverig en del reviews av dette øllet hvor de henviser til Brettanomyces-gjær, det er også derfor jeg har lagt til denne typen.

4. Tilsetning: Bør man koke pasjonsfrukten før man tilsetter, eller hvordan bør det gjøres i forhold til hygiene?



Ny versjon:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Alternativ 1: Mastodon Mother Puncher KLONE
Brewer: Anders og Marius
Asst Brewer:
Style: Belgian IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 28,77 l
Post Boil Volume: 26,77 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Bottling Volume: 24,00 l
Estimated OG: 1,057 SG
Estimated Color: 16,1 EBC
Estimated IBU: 62,4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 79,5 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,00 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 79,0 %
0,58 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 2 9,2 %
0,45 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 3 7,1 %
30,02 g Simcoe [13,20 %] - Boil 60,0 min Hop 4 37,2 IBUs
1,00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 5 -
30,00 g Simcoe [13,20 %] - Boil 15,0 min Hop 6 18,4 IBUs
21,36 g Amarillo [6,80 %] - Boil 15,0 min Hop 7 6,8 IBUs
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 8 -
50,00 g Amarillo [6,80 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs
50,00 g Simcoe [13,20 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
1,0 pkg Brettanomyces Bruxellensis (White Labs # Yeast 11 -
0,30 kg Fruit - Passion fruit (0,0 EBC) Adjunct 12 4,7 %
80,00 g Amarillo [6,80 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
80,00 g Simcoe [13,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 14 0,0 IBUs


Mash Schedule: Braumeister 4 step full body 73% efficiency
Total Grain Weight: 6,33 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
add malt pipe Add 27,41 l of water and heat to 40,0 C 40,0 C 0 min
Protein Mode Heat to 52,0 C over 5 min 52,0 C 20 min
Maltose mode Heat to 63,0 C over 5 min 63,0 C 20 min
Saccharification Heat to 73,0 C over 5 min 73,0 C 35 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C 20 min

Sparge: Fly sparge with 7,39 l water at 78,0 C
Notes:
------
Mastodon Mother Puncher is a farmhouse IPA, which basically means its packed with tons of funky flavors from the brettanomyces (used in brewing to heighten sensory reflexes) and mashed up with sweet and tart notes from passion fruit creating a deliciously funky IPA.

Fikk svar fra Mikkeller: We use Pilsner Malt, Cara Munich and flaked oats, Amarillo and Simcoe hops and passionfruit.

With help from our buddy Brann Dailor from the metal band Mastodon, we are releasing Mother Puncher this Tuesday. Mastodon Mother Puncher is a farmhouse IPA, which basically means its packed with tons of funky flavors from the brettanomyces (used in brewing to heighten sensory reflexes) and mashed up with sweet and tart notes from passion fruit creating a deliciously funky IPA. For the release on Tuesday, we’ll have the band and the beer at Warpigs, so if you’re in Copenhagen, come by and check it out, starts at 5pm.

https://www.beeradvocate.com/beer/profile/13307/180146/

Brewed by:
Mikkeller ApS
Denmark
mikkeller.dk

Style: Belgian IPA

Alcohol by volume (ABV): 6.60%

Availability: Limited (brewed once)

Notes / Commercial Description:
No notes at this time.

Added by Marius on 07-03-2015

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Takk for svar Hannaas:) Setter veldig pris på tips, dette er god læring for en nybegynner i øl-konstruksjon:)

1. Malt: Gjærnæringen var puttet på feil sted. Nå ligger den på 15 min kok.
Jeg har redusert caramunichen nærmere andre oppskrifter jeg kan se, og heller valgt en med mer EBC for å treffe riktig farge.
Hvilke meske-steg ville du kjørt på denne?
Jeg havner på 7,6 % alkohol på denn oppskriften, men Mikkeller sin ligger på 6,6 %. Ved å senke maltmengden mot 6,6 % alkohol ser jeg at stil-guiden i beersmith mener det blir for lav OG for en Belgian IPA.. Er dette bare å overse? Eventuelt hvodan kunne jeg fått ned alkoholen på andre måter?

2. Humle: Nei det er ikke noen god grunn, jeg har aldri laget en oppskrift før, så jeg kan ikke så mye om konstruksjonen av øl enda. Men lærer nå merker jeg:) Har endret litt profil i nytt forslag under. Har også lagt til tørrhumling og mer humle på 15-minutter, bør jeg ha enda senere i koken?

3. Gjær: Nei her må jeg lese meg opp ja. Brukte dette gjæret da jeg fant det i en oppskrift med mye av de samme ingrediensene. Men skal se mer på alternativer her. Jeg så forøverig en del reviews av dette øllet hvor de henviser til Brettanomyces-gjær, det er også derfor jeg har lagt til denne typen.

4. Tilsetning: Bør man koke pasjonsfrukten før man tilsetter, eller hvordan bør det gjøres i forhold til hygiene?



Ny versjon:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Alternativ 1: Mastodon Mother Puncher KLONE
Brewer: Anders og Marius
Asst Brewer:
Style: Belgian IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 28,77 l
Post Boil Volume: 26,77 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Bottling Volume: 24,00 l
Estimated OG: 1,057 SG
Estimated Color: 16,1 EBC
Estimated IBU: 62,4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 79,5 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,00 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 79,0 %
0,58 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 2 9,2 %
0,45 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 3 7,1 %
30,02 g Simcoe [13,20 %] - Boil 60,0 min Hop 4 37,2 IBUs
1,00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 5 -
30,00 g Simcoe [13,20 %] - Boil 15,0 min Hop 6 18,4 IBUs
21,36 g Amarillo [6,80 %] - Boil 15,0 min Hop 7 6,8 IBUs
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 8 -
50,00 g Amarillo [6,80 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs
50,00 g Simcoe [13,20 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
1,0 pkg Brettanomyces Bruxellensis (White Labs # Yeast 11 -
0,30 kg Fruit - Passion fruit (0,0 EBC) Adjunct 12 4,7 %
80,00 g Amarillo [6,80 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
80,00 g Simcoe [13,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 14 0,0 IBUs


Mash Schedule: Braumeister 4 step full body 73% efficiency
Total Grain Weight: 6,33 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
add malt pipe Add 27,41 l of water and heat to 40,0 C 40,0 C 0 min
Protein Mode Heat to 52,0 C over 5 min 52,0 C 20 min
Maltose mode Heat to 63,0 C over 5 min 63,0 C 20 min
Saccharification Heat to 73,0 C over 5 min 73,0 C 35 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C 20 min

Sparge: Fly sparge with 7,39 l water at 78,0 C
Notes:
------
Mastodon Mother Puncher is a farmhouse IPA, which basically means its packed with tons of funky flavors from the brettanomyces (used in brewing to heighten sensory reflexes) and mashed up with sweet and tart notes from passion fruit creating a deliciously funky IPA.

Fikk svar fra Mikkeller: We use Pilsner Malt, Cara Munich and flaked oats, Amarillo and Simcoe hops and passionfruit.

With help from our buddy Brann Dailor from the metal band Mastodon, we are releasing Mother Puncher this Tuesday. Mastodon Mother Puncher is a farmhouse IPA, which basically means its packed with tons of funky flavors from the brettanomyces (used in brewing to heighten sensory reflexes) and mashed up with sweet and tart notes from passion fruit creating a deliciously funky IPA. For the release on Tuesday, we’ll have the band and the beer at Warpigs, so if you’re in Copenhagen, come by and check it out, starts at 5pm.

https://www.beeradvocate.com/beer/profile/13307/180146/

Brewed by:
Mikkeller ApS
Denmark
mikkeller.dk

Style: Belgian IPA

Alcohol by volume (ABV): 6.60%

Availability: Limited (brewed once)

Notes / Commercial Description:
No notes at this time.

Added by Marius on 07-03-2015

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------

1. Gjærvalget og hvordan du legger opp gjæringen har en del å si for meskeregimet. Dersom du for eksempel skal ettergjære lenge med brett og bakterier, kan det hende du ønsker mer dekstriner og kanskje stivelse, enn i en vanlig IPA. Når jeg lager IPA (med vanlig sacc-gjær) pleier jeg å meske 20 minutter på 63 C, 20 minutter på 71 C og så fem minutter på 77 for utmesk. Totalt ca. 60 minutter inkludert tid til oppvarming. Men det vil funke helt fint med en time på 67 C før utmesk. Hvis du vil gjøre det ekstra komplisert kan du ta et beta-glukanase-steg på 37-45 C i 20 minutter for å løse opp noen av betaglukanene fra havren, men tror neppe det er nødvendig. Alkoholprosenten er et direkte resultat av OG og FG, så ulike gjærstammer vil gi ulikt resultat. En OG på 1,060 vil sannsynligvis gi deg omtrent 6,5 % alkohol med en gjær som gjærer langt ut. Med Brett B, som du har i oppskriften kan du regne med noe lavere FG og sterkere øl. Jeg pleier å legge OG på 1,065 når jeg lager IPA på ca. 6,5 % (med sacc-gjær). Hvis du ønsker mindre alkohol i en oppskrift kan du enten senke OG ved å bruke mindre malt, eller øke FG ved å meske varmere og/eller bruke en gjær med lavere utgjæring.

2. Humle: Synes det ser fint ut med 100 g på 0 minutter og 160 g tørrhumle.

4. Det kommer an på hva slags puré du bruker. Jeg ville prøvd de posene de har tatt inn på bryggselv. Bare desinfiser utsiden av posen og hell i ølet. Innholdet er nok helt uten villgjær/bakterier, så lenge pakningen er uåpnet.
 
Takk for hjelpen Hannaas. Da tror jeg at jeg har kontrollen og skal prøve meg på denne opskriften:) Når jeg la inn meskestegene du anbefaler fikk jeg lavere OG, så da traff jeg på 6,6 % med 1.059 i og. Du vil få rapport om noen uker når godsakene (håper jeg) er ferdig:)

Min endelige oppskrift ser slik ut:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Alternativ 1: Mastodon Mother Puncher KLONE
Brewer: Anders og Marius
Asst Brewer:
Style: Belgian IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 28,77 l
Post Boil Volume: 26,77 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Bottling Volume: 24,00 l
Estimated OG: 1,059 SG
Estimated Color: 16,2 EBC
Estimated IBU: 61,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 79,5 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,30 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 79,9 %
0,58 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 2 8,8 %
0,45 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 3 6,8 %
30,02 g Simcoe [13,20 %] - Boil 60,0 min Hop 4 36,3 IBUs
1,00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 5 -
30,00 g Simcoe [13,20 %] - Boil 15,0 min Hop 6 18,0 IBUs
21,36 g Amarillo [6,80 %] - Boil 15,0 min Hop 7 6,6 IBUs
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 8 -
50,00 g Amarillo [6,80 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs
50,00 g Simcoe [13,20 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
1,0 pkg Brettanomyces Bruxellensis (White Labs # Yeast 11 -
0,30 kg Fruit - Passion fruit (0,0 EBC) Adjunct 12 4,5 %
80,00 g Amarillo [6,80 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
80,00 g Simcoe [13,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 14 0,0 IBUs


Mash Schedule: Mother puncher Alternativ 1.
Total Grain Weight: 6,63 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
add malt pipe Add 28,78 l of water and heat to 63,0 C 63,0 C 0 min
Maltose mode Heat to 63,0 C over 5 min 63,0 C 20 min
Saccharification Heat to 71,0 C over 5 min 71,0 C 20 min
Mash Out Heat to 72,0 C over 5 min 72,0 C 5 min

Sparge: Fly sparge with 6,33 l water at 78,0 C
 
Du må se over meskestegene dine:
1. Normalt så mesker du inn med vann 5-8 gr over ønsket mesketemp.
2. Tidene for tempøkning virker knappe.Dette er selvfølgelig avhengig av hvilket utstyr du brygger på.
3. Utmeskssteget er normalt på 75-78gr
 
Har litt malt liggende, kan dette bli noe? Hva med humlesammensetningen?

Pilsner - 4.5 KG

Pale Malt - 4,5 KG

Munich Dark Malt - 1,5KG

Crystal 30 - 1.0 KG

Flaked Oats - 1.5 kG

Carapils - 1.0 kg

Chinook 12,7 % - 60Min
Amarillo 9,4 % - 15 Min
Cascade 5,7 % - 15 min
Amarillo 9,4 % - 1 Min
Cascade 5,7 % 1 Min
Southern Passion ? Dry
 
Med halvparten av Crystal og Munich malten tror jeg det kan bli en fin IPA
Cascade, Chinook, Amarillo er en knall kombo, men jeg har ingen erfaring med Southern Passion
 
Litt på siden av, men innafor vil jeg tro:

Tenker å bruke Mosaic og Citra i en standard Am-IPA, men vurderer sterkt å ha med en tredje humletype, og da tenkter jeg spesielt på Galaxy eller Chinook som gode kandidater.
1. Hvilken ville du valgt, og hvorfor? Andre som burde vurderes (cascade, Cennt)?
2. Hvilket "forhold" mellom mengder humle (ser man ofte toner ned Citra i combo med Mosaic )
 
Jeg kunne godt brukt begge, kommer ann på hva du ønsker å oppnå
du har allerede mye tropisk frukt så om du ønsker å fortsette med det bruker du Galaxy
eller hvis du vil tilføre litt sitrus/furu velger Chinook
Har selv brygget en Mosaic/Citra/Chinook IPA som ble knall
 
  • Like
Reaksjoner: JEG
Jeg funderer litt på om jeg skulle prøvd å brygge et øl med bare munich, og har satt opp noe sånt som dette:

100% Munich 20 EBC til OG 1056

Magnum ved 60 min til ca 30 IBU
Saaz 1,5 g/l 10 min
Saaz 2 g/l 1 min
Saaz 1,5 g/l tørrhumling i fem dager

Heller mot å meske for god utgjæring og satse på wlp002. Det er en av ytterst få gjærstammer jeg ikke har hatt urimelige og uforklarlige problemer med.

Har ennå ikke handla humle, så andre forslag tas imot med takk. Så lenge den er fra Europa.
 
@loebrygg : Takk for innspill. Går nok for Chinook, og sparer Galaxy-komboen til en NEIPA. Har du en lenke til humleskjema evt. "forholdstall"? Er jo markante humler alle, men Citra er vel spesielt potent. Men overdøver neppe de andre i ett omtrentlig 1:1:1-forhold? (Vanskelig å lese seg opp på humle-sammensetninger...)
 
Hei, jeg har brygget en mild for kort tid siden med wlp007, og tenker å bruke del av slurry til en Imperial stout. Jeg tenker å tilsette whisky og eikechips etter stormgjæring. Fint om noen har tanker om grunnoppskrift, og mengde chips og whisky.

20 liter i bøtta
OG 1.107
IBU 74

7 kg pale ale
1 kg havregryn
1 kg hvetemalt
1 kg munich
0.8 kg cara gold
0.3 kg roasted barley
0.3 kg chocolate
0.3 kg black malt

55g Target 90 min
20g Target 15 min

200 ml Lagavulin 16 etter stormgjæring
50 g french oak chips etter stormgjæring

wlp007

/Kristoffer
 
Oppskriften min er ikke fullført ennå, men skal lage en IPA om litt og den skal få Mandarina Bavaria og Amarillo av meg :)
Jeg er ikke så altfor god på IPA så jeg vil gjerne ha litt innspill på mengder, tidspunkter og forhold mellom de to, vil selvfølgelig ikke at den sterke amarilloen skal overdøve appelsin-kosebamsen min :D noen som kan hjelpe meg her? jeg jakter vel på 45-50 IBU
 
Postet egentlig denne under "hva skal du brygge i dag?", men prøver på nytt her pga lite respons:

Jeg plukket et kilo kreklingbær med en kamerat i fjor. Vi lagde 10 liter belgisk wit i går og puttet oppi halvparten av bærene.

Bærene skylte vi først, kokte i 20 min (sikkert for lenge), presset og silte av skallet før vi tok det i gjæringskaret.

Planen er å tilsette resten (500 g) etter stormgjæring.

Vi har ikke laget noe med krekling før, så alt er basert på synsing. Begynner å lure på om vi har gjort noe galt, siden saften av de kokte kreklingene smakte en blanding av lær og skosåle (plastikk). Ikke noe hint av syrlighet eller søtsmak.

Har noen erfaring med brygging eller behandling av denne bærtypen? Tør uansett ikke å tilsette dem rå, selv om de har vært fryst på forhånd. Krekling er spesielt kjent for å tiltrekke seg masse smådyr, og jeg har hatt problemer med infeksjon fra ukokte, frosne bær før.

Begynner også å lure på om vi bør gjøre noe annet med bærene som skal tilsettes etter stormgjæringen.
 
Hei, jeg skal prøve å lage noe som ligner mest mulig på Stelliger Divum. Bryggeriet svarer ikke på mailen jeg sendte, så jeg antar at de ikke er villig til å dele oppskriften.
Her er mitt forslag til et sluttvolum på ca 20 liter, jeg vil gjerne ha tilbakemeldinger om noe virker riv ruskende galt:

- Pale malt 3,6 kg
- Pilsner malt 0,9 kg
- Black patent 200 gram
- Roasted barley 100 gram
- LME Maris Otter 1,5 kg
- LME Light 3 kg
Humlen er Perle, målet er ca 70-75 IBU. En symbolsk mengde humle på slutten av kokinga.
Gjæres med US-05 i ca. 10 dager eller til gjæren ikke klarer mer.
Så tilsettes:
- Glukose 1,5 kg
- Kandissukker 0,5 kg
oppløst i ca to liter vann, som kjøles ned og tilsettes brygget sammen med en hel del WLP715 Champagne yeast.

Planen er at US-05 gjæren skal ta seg av mest mulig av de "vanlige" sukkerartene i vørteren til den den tar kvelden når det blir for mye alkohol; deretter skal champagnegjæren få spise enkle sukkerarter og øke alkoholgehalten med 5% eller mer.

Legg merke til at det ikke skal tilsettes noen form for cara-malt eller lignende, jeg regner med at det blir rikelig med restsødme uansett.

Så hva mener folket, er dette helt på viddene eller kan det funke?
 
5-D German Pils

Size: 76,81 L

Efficiency: 75%

Original Gravity: 1,052 (1,044 - 1,050)
Terminal Gravity: 1,010 (1,008 - 1,013)
Color: 8,34 EBC (3,94 - 9,85)
Alcohol: 5,49% (4,4% - 5,2%)
Bitterness: 39,3 (22,0 - 40,0)

Ingredients:
19000 g (100,0%) Pilsner Malt - added during mash

135 g (19,7%) Perle (6,7%) - added during boil, boiled 60 m
100 g (14,6%) Hallertauer Mittelfrüher (3%) - added during boil, boiled 15 m
250 g (36,5%) Hallertauer Hersbrucker (2,7%) - added during boil, boiled 5 m
200 g (29,2%) Saaz (2,8%) - added during boil, boiled 1 m

Results generated by BeerTools Pro 2.0.18

OK eller ?
Jeg tenker da på humlesammensetningen, årsaken til oppskriften er å nruke opp all pilshumle.
 
Jeg vil ha et lyst øl med litt maltfylde, og Mittelfrüh til omtrent 30 IBU. En litt fet Cream Ale, egentlig. Ser dette tilforlatelig ut:

Til 28 liter i kjelen etter kok. 82% effektivitet, batch sparge, 77% utgjæring. Preboil SG 1.040, OG 1.047, FG 1.011. 4,7% ABV. Meske på 63 + 68 grader. Gjære på 14 => 16

3 kg Pale ale malt
1 kg hvetemalt
0,5 kg Lys Munich
0,5 kg melanoidin

US-05 eller wlp004 (må gjære den siste litt høyere enn antydet ovenfor).

Mulig jeg skulle hive inn litt sukker?
 
Tilbake
Topp