Filtrering av øl

Hei,

Har brygget en god del, men har aldri filtrert ølet. Noen som har erfaringer med dette, som hjemmebrygger?

Tenkte jeg skulle lage en heftig Imperial IPA (ca 235g humle til 18 liter øl). Da kan det kanskje være best å filtrere før fat/flaske.

Ellers brygget jeg nylig en fruktøl med mye bringebær (200g/l), og god ble den på smak, men den hadde absolutt hatt god av å blitt filtrert før den havnet på corneliusfat. Fatet gikk tett og jeg måtte kappe stigerøret. I tillegg kommer det noen «ubåter» enda fra fatet. Tenker at et filtreringstrinn i prosessen hadde gjort nytten også her.
 
Hei,

Har brygget en god del, men har aldri filtrert ølet. Noen som har erfaringer med dette, som hjemmebrygger?

Tenkte jeg skulle lage en heftig Imperial IPA (ca 235g humle til 18 liter øl). Da kan det kanskje være best å filtrere før fat/flaske.

Ellers brygget jeg nylig en fruktøl med mye bringebær (200g/l), og god ble den på smak, men den hadde absolutt hatt god av å blitt filtrert før den havnet på corneliusfat. Fatet gikk tett og jeg måtte kappe stigerøret. I tillegg kommer det noen «ubåter» enda fra fatet. Tenker at et filtreringstrinn i prosessen hadde gjort nytten også her.

Det høres ut som om det du har behov for, bare er å få holdt tilbake grove partikler. Og da er filtrering vel overkill? Jeg har ikke satt meg inn i problematikken rundt filtrering, men det er vel noe du gjør for å få helt klart øl?

Når jeg skal tappe opp et tørrhumlet øl, knytter jeg en liten humlepose på enden av den slangen jeg overfører til tappekaret gjennom. Den fanger opp alle grovere partikler, men gir meg ikke klar IPA. Det er ikke det jeg er ute etter, heller.
 
Det høres ut som om det du har behov for, bare er å få holdt tilbake grove partikler. Og da er filtrering vel overkill? Jeg har ikke satt meg inn i problematikken rundt filtrering, men det er vel noe du gjør for å få helt klart øl?

Når jeg skal tappe opp et tørrhumlet øl, knytter jeg en liten humlepose på enden av den slangen jeg overfører til tappekaret gjennom. Den fanger opp alle grovere partikler, men gir meg ikke klar IPA. Det er ikke det jeg er ute etter, heller.
Forsåvidt det jeg også er ute etter. Liker best tåkete/uklar øl. Kanskje det er godt nok med en tilpasset humlepose
 
Forsåvidt det jeg også er ute etter. Liker best tåkete/uklar øl. Kanskje det er godt nok med en tilpasset humlepose

Egentlig var det en løsning jeg tydde til fordi jeg opplevde at humlepartiklene tettet tappestaven når jeg tappet opp tørrhumlet øl. Og jeg hadde ikke lyst til å begynne å bruke humleposer på den vanlige måten.

Knytt den godt fast rundt silikonslangen med en hyssing, og kok hele pakka - slange og pose - i 10 minutter før bruk.
 
For å filtrere ut grove partikler som blader fra humleblomst finnes det i handelen et fikst lite filter som kan tres på stigerøret. Du får tak i det her på Kvaløya, hvis du ikke synes det er langt å kjøre fra Bryne. Let etter "PureScreen" produsert av Krome Dispense.
 
Tilbake
Topp