Oppbevaring av startergjær i labflaske

Stikkaren

Norbrygg-medlem
Hei

Planlegger mitt andre lagerbrygg nå på søndag. 25 liter tsjekkisk pilsner står på programmet. I og med at det nå har blitt vanskelig å få kjølt vørteren tilstrekkelig ned pga temperaturen på springvannet så ser det ut til å bli en natt i øleskapet på gjæringsbøtta før vørter oksygeneres og gjær pitches på mandag etter jobb.
Kommer ikke lenger ned enn ca 15 grader på springvannet her nå.
Setter en 3 liters starter på 2 pakker WLP800 i morgen.
Tenkte å helle den dekanterte startergjæren på en desinfisert halvliters labflaske for oppbevaring i øleskapet sammen med gjæringsbøtta da det ikke er plass til en 5 liters erlenmeyerkolbe der når gjæringsbøtta er skvist inn.

Noen betenkeligheter rundt dette?
 
Høres helt greit ut.
Bare pass på at ikke korken er helt skrudd igjen. Når du setter inn gjæringsbøtten på 15 grader, vil jo gjæren i labflasken varmes litt opp og så kjøles ned sammen med vørteren natten igjennom.
Det lille hoppet i temperatur kan vekke gjæren litt opp, og da vil du ikke at flasken skal sprekke.
Så korken litt oppskrudd, så går det nok helt greit.
 
En annen mulighet er å kjøle ned så langt du kommer, pitche og sette i kjøleskapet til nedkjøling mot ønsket temperatur. Det er en ganske vanlig metode for lagergjæring og fungerer fint. Da slipper man og økt risiko for at noen andre bakterier får tak før gjæren pitches.
 
En annen mulighet er å kjøle ned så langt du kommer, pitche og sette i kjøleskapet til nedkjøling mot ønsket temperatur. Det er en ganske vanlig metode for lagergjæring og fungerer fint. Da slipper man og økt risiko for at noen andre bakterier får tak før gjæren pitches.
Det er ikke ideelt.
 
Tilbake
Topp