Ekstrakt brygging

Det kommer vel ann på om du ønsker å tørre ut øllet eller ikke
I dette tilfellet er det vel i hvetfall ikke no poeng
 
har hørt at gjæren ikke vil oppføre seg som ønsket om man bruke sukker, for rask gjæring og dårlig utgjæring tror jeg det var.

Det stemmer delvis ja, men spørs hvor mye sukker.

F.eks så vil man få en massiv gjærvektst i starten, med alt det som fører med, det kan være positivt, eller det kan være negativt hvis gjæren gir seg tidlig senere i forløpet, samt stort osmotisk trykk (ifht hvis man tilsetter sukkeret senere), samt at det er lettere å spise enkle sukkerarter etter at de tyngre er fortært, enn omvendt, noe som vil/kan gi lavere FG.
 
Det stemmer delvis ja, men spørs hvor mye sukker.

F.eks så vil man få en massiv gjærvektst i starten, med alt det som fører med, det kan være positivt, eller det kan være negativt hvis gjæren gir seg tidlig senere i forløpet, samt stort osmotisk trykk (ifht hvis man tilsetter sukkeret senere), samt at det er lettere å spise enkle sukkerarter etter at de tyngre er fortært, enn omvendt, noe som vil/kan gi lavere FG.

Man vil få ett øl med mindre maltpreg med sukker, er jo greit nok å teste.
Hvordan tilsetter man dette etter stormgjæring, som lake, nedkjølt, og må man røre dette ut i dunken?
Hvor mye sukker er ok på 20 liter og hvor mye øker det abv ca?
 
Man vil få ett øl med mindre maltpreg med sukker, er jo greit nok å teste.
Hvordan tilsetter man dette etter stormgjæring, som lake, nedkjølt, og må man røre dette ut i dunken?
Hvor mye sukker er ok på 20 liter og hvor mye øker det abv ca?

Jeg har tilsatt bare rent sukker fra posen / det jeg har veid opp i rett i dunken. Trenger ikke røre ut. Det andre du lurer på må noen andre svare på.

Du kan legge til sukker i et oppskriftsprogram, og så fjerne det. Det har ikke noe å si når du tilfører sukkeret, totale OG'en blir den samme samme når du tilsetter.
 
Jeg har tilsatt bare rent sukker fra posen / det jeg har veid opp i rett i dunken. Trenger ikke røre ut. Det andre du lurer på må noen andre svare på.

Du kan legge til sukker i et oppskriftsprogram, og så fjerne det. Det har ikke noe å si når du tilfører sukkeret, totale OG'en blir den samme samme når du tilsetter.
Dette skulle jeg fått greie på før.......
Jeg har aldri brukt noen oppskrift for å lage øl, bare prøvd meg frem, bommet litt på sg nå, tabbe at jeg fylte opp for mye vann før jeg målte så enda mer erfaring gjør god kokk
 
Dette skulle jeg fått greie på før.......
Jeg har aldri brukt noen oppskrift for å lage øl, bare prøvd meg frem, bommet litt på sg nå, tabbe at jeg fylte opp for mye vann før jeg målte så enda mer erfaring gjør god kokk

Du kan legge til alt av fermenterbart eller ikke fermenterbart ekstrakt, samme når det er tilsatt, til OGen din. Det er sammenlagt ekstrakt som er interessant.
 
Du kan legge til alt av fermenterbart eller ikke fermenterbart ekstrakt, samme når det er tilsatt, til OGen din. Det er sammenlagt ekstrakt som er interessant.
Har en slump igjen av dunken med ekstrakt kjøpte en slik 13-14 liter, eller kilo, har også laget med for høy OG, blir som å spise middag, ikke helt utgjæret. Tror nok å havne på 1055 er optimalt , bruker en halvkilo hvete spaymalt til hver dunk, føler det gjør seg.
 
Det ble segway, helt kanon, men det er ikke klart, enda, kanskje det er stikkordet, enda, men det var helt konge på smak

Hvis du mener klart som i sikt-klart så er det der mye av smaken til et humleøl ligger, i tåka. For min tunge er de hazy mye mer smakfulle enn de klare.
 
Hvis du mener klart som i sikt-klart så er det der mye av smaken til et humleøl ligger, i tåka. For min tunge er de hazy mye mer smakfulle enn de klare.
Nei ikke helt siktklart, så det er kanskje slik at det er da man får det beste ølet, selv en blind høne finner korn, heldigvis har jeg oppskriften i tråden her :beermug:
 
3,6 kg, flytende og spraymalt tilsammen.
50 gr bramling cross 5%
20 gr nugget 12%
20 gr jarrylo 12%
koker alt 20 min

satser på 18 liter igjen
 
Sist redigert:
Er det normalt nok med 11gr tørrgjær for 24 liter ? Hva om jeg bruker 2 poser, 22 gr , gjør det noe, og om det er 2 forskjellige typer gjær?
 
Nokså ny innenfor brygging, og har begynt med ett ekstraktbrygg (Captains IPA fra Europris). Kjøpte fatanlegg som jeg brukte i bryllupet vårt i fjor sommer (fikk hjelp til brygging), så jeg har tappet det over i et fat og det står nå til karbonering i kjøleskap.

I oppskriften til Captains IPA skulle man koke opp 3l vann. Så skulle man tilsette ekstrakten, det kokende vannet, posen med druesukker (?) i et gjæringskar. Så skulle man fylle opp karet til 23l med kaldt vann. Så tilsette gjær og la naturen ordne resten.

Jeg har kjøpt et nytt ekstraktbrygg fra Ølbrygging (American Pale Ale ekstraktsett - Ølbrygging.no - Ølbrygging AS), men har ikke åpnet posen og lest oppskriften enda. Her må man i tillegg ha 600gr dextrose/brew enhancer eller 700gr pure malt enhancer (spraymalt?). Har både brew enhancer og spray malt tilgjengelig.

Jeg har lest litt på diverse forum (bl.a. her) og leser at enkelte skriver at man skal koke ekstrakten, og ikke minst brew enhancer/spraymalten, mens enkelte skriver at man kan gjøre som jeg gjorde med Europris-brygget.

Er det noe fasit? Er det avhengig av type ekstrakt man bruker?
 
Nokså ny innenfor brygging, og har begynt med ett ekstraktbrygg (Captains IPA fra Europris). Kjøpte fatanlegg som jeg brukte i bryllupet vårt i fjor sommer (fikk hjelp til brygging), så jeg har tappet det over i et fat og det står nå til karbonering i kjøleskap.

I oppskriften til Captains IPA skulle man koke opp 3l vann. Så skulle man tilsette ekstrakten, det kokende vannet, posen med druesukker (?) i et gjæringskar. Så skulle man fylle opp karet til 23l med kaldt vann. Så tilsette gjær og la naturen ordne resten.

Jeg har kjøpt et nytt ekstraktbrygg fra Ølbrygging (American Pale Ale ekstraktsett - Ølbrygging.no - Ølbrygging AS), men har ikke åpnet posen og lest oppskriften enda. Her må man i tillegg ha 600gr dextrose/brew enhancer eller 700gr pure malt enhancer (spraymalt?). Har både brew enhancer og spray malt tilgjengelig.

Jeg har lest litt på diverse forum (bl.a. her) og leser at enkelte skriver at man skal koke ekstrakten, og ikke minst brew enhancer/spraymalten, mens enkelte skriver at man kan gjøre som jeg gjorde med Europris-brygget.

Er det noe fasit? Er det avhengig av type ekstrakt man bruker?

Du følger beskrivelsen, som er her

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/V3_MJ_GENERIC_INST_HR.pdf

Det avhenger av hvilken ekstrakt ja, men tror kanskje de fleste ekstraktsett er ferdig med bitterhumle i ekstrakten

Hvor stort fat har du , og har du tilsatt sukker for karbonering?

Jeg har aldri brukt fat, men trodde ikke disse ble tilsatt sukker, eller ble karbonert, men ble tilsatt gass ved tapping
 
Du følger beskrivelsen, som er her

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/V3_MJ_GENERIC_INST_HR.pdf

Det avhenger av hvilken ekstrakt ja, men tror kanskje de fleste ekstraktsett er ferdig med bitterhumle i ekstrakten

Hvor stort fat har du , og har du tilsatt sukker for karbonering?

Jeg har aldri brukt fat, men trodde ikke disse ble tilsatt sukker, eller ble karbonert, men ble tilsatt gass ved tapping
Samme oppskrift som Europris-brygget der altså.

Karbonerer med CO2, og ikke sukkerlake, ja. 19l cornelius. Har brukt "Keg Carbonation Calculator":
Screenshot
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp