Meske tynt vs tykt.

Mortenpip

Norbrygg-medlem
Er det noe pros and cons her?
Vet at ved å skylle mindre får utbyttet ned:rolleyes:
Når jeg brygger i mitt 3 kjele HERMS bryggeri har jeg en grain/water ratio på 2,6 l/kg.
Har plass i meskekjelen til mer, men ikke nok til no sparge.
tenker hovedsakelig at det hadde forkortet og forenklet en bryggedag i en ellers hektisk hverdag:(
Er det forskjell på ølstiler kanskje??
 
Det virker som nøkkelen hos oss er 27 liter til mesk og skyller med antall liter tilsvarende kg. malt. Mesker i 90 min. Kontinuerlig sirkulering og rører i mesken ett par ganger under mesken. Har 30 liter koker fra Netthandel med innebygget pumpe. Da har jeg de siste gangene fått rundt 80 % effektivitet.
 
Det virker som nøkkelen hos oss er 27 liter til mesk og skyller med antall liter tilsvarende kg. malt. Mesker i 90 min. Kontinuerlig sirkulering og rører i mesken ett par ganger under mesken. Har 30 liter koker fra Netthandel med innebygget pumpe. Da har jeg de siste gangene fått rundt 80 % effektivitet.
Jøss! Omtrent identisk oppsett da. (Netthandelen her også).
Klarte nettopp for andre gang å gi opp et brygg pga svært mye korn/mel i vørter, så tror det ble litt heftig sirkulering :-(.
 
Jøss! Omtrent identisk oppsett da. (Netthandelen her også).
Klarte nettopp for andre gang å gi opp et brygg pga svært mye korn/mel i vørter, så tror det ble litt heftig sirkulering :-(.
Har ikke hatt brygg med mer enn ca. 7 kg malt. Og rører i mesken ett par ganger for å løsne opp i maltet. Nå sist havnet jeg litt ovwr forventet OG :D
 
Er det noe pros and cons her?
Vet at ved å skylle mindre får utbyttet ned:rolleyes:
Når jeg brygger i mitt 3 kjele HERMS bryggeri har jeg en grain/water ratio på 2,6 l/kg.
Har plass i meskekjelen til mer, men ikke nok til no sparge.
tenker hovedsakelig at det hadde forkortet og forenklet en bryggedag i en ellers hektisk hverdag:(
Er det forskjell på ølstiler kanskje??

Partiskylling tar 20 minutter ekstra, og det er vel til å leve med. Og du får vesentlig bedre utbytte, og - etter min mening - ikke merkbart dårligere kvalitet. Litt ekstra styr med å varme opp vann til den andre runden, riktignok - hvor mye avhenger av hva du har av kjeler og varmekilder.

Så lenge du ikke går til en enda tjukkere mesk enn det du har der, spiller det antakelig liten rolle. Nøkkelfaktoren er gelatiniseringen av stivelsen, som går treigere og trenger høyere temperatur når mesken blir for tjukk. Jeg ville nok gått opp litt, for sikkerhets skyld. 3:1 er et greit forhold - eller høyere.

Tid er alltid en faktor. Har du en litt tjukk mesk og/eller litt grov kverning skal du nok regne med at 60 minutter kan være snaut.

@Miguel : De eksperimentene Troester gjennomførte der, er jeg litt skeptisk til. Vi har vel snakket noe om forskjellen på laboratoriebetingelser og "det virkelige liv", og det tror jeg slår ut her. Troster sier noe om det sjøl, også, i kommentaren til kverningsgradeksperimentet: "For some reason the mash experiments don't achieve the level of conversion efficiency which I commonly see in full size 60 min single infusion mashes. An indication of that is already present in the iodine tests which oftentimes showed a residual reaction after 60 min, something I don't see in full sized mashes either."
 
Partiskylling tar 20 minutter ekstra, og det er vel til å leve med. Og du får vesentlig bedre utbytte, og - etter min mening - ikke merkbart dårligere kvalitet. Litt ekstra styr med å varme opp vann til den andre runden, riktignok - hvor mye avhenger av hva du har av kjeler og varmekilder.

Så lenge du ikke går til en enda tjukkere mesk enn det du har der, spiller det antakelig liten rolle. Nøkkelfaktoren er gelatiniseringen av stivelsen, som går treigere og trenger høyere temperatur når mesken blir for tjukk. Jeg ville nok gått opp litt, for sikkerhets skyld. 3:1 er et greit forhold - eller høyere.

Tid er alltid en faktor. Har du en litt tjukk mesk og/eller litt grov kverning skal du nok regne med at 60 minutter kan være snaut.

@Miguel : De eksperimentene Troester gjennomførte der, er jeg litt skeptisk til. Vi har vel snakket noe om forskjellen på laboratoriebetingelser og "det virkelige liv", og det tror jeg slår ut her. Troster sier noe om det sjøl, også, i kommentaren til kverningsgradeksperimentet: "For some reason the mash experiments don't achieve the level of conversion efficiency which I commonly see in full size 60 min single infusion mashes. An indication of that is already present in the iodine tests which oftentimes showed a residual reaction after 60 min, something I don't see in full sized mashes either."

Det var mer ment som en pekepinn for videre egenforskning. Noe stemmer sikkert, annet stemmer sikkert ikke. Men det kan gi noe å søke videre etter.
 
Partiskylling tar 20 minutter ekstra...
Tid avhenger av prosess. Jeg har forenklet mitt oppsett og prosess de siste åra. Har gått fra tre til to kjeler på to kokeplater.
Mesker i 36L kjele. Varmer skyllevann i 50L kokekjele.
Etter endt mesk flytter jeg BIAB posen over i kokegryten @78 ℃ og setter meskegryten på max for kok.
Etter 15-20 min skylling, løftes BIAB posen ut av kokegryten som settes på max.
Jeg varmer vørter til kok før alt pumpes over i kokekjelen.
Jeg mister mao ikke tid på venting, og sparer tid på oppvarming i to kjeler
 
Tid avhenger av prosess. Jeg har forenklet mitt oppsett og prosess de siste åra. Har gått fra tre til to kjeler på to kokeplater.
Mesker i 36L kjele. Varmer skyllevann i 50L kokekjele.
Etter endt mesk flytter jeg BIAB posen over i kokegryten @78 ℃ og setter meskegryten på max for kok.
Etter 15-20 min skylling, løftes BIAB posen ut av kokegryten som settes på max.
Jeg varmer vørter til kok før alt pumpes over i kokekjelen.
Jeg mister mao ikke tid på venting, og sparer tid på oppvarming i to kjeler

Det virker jo ganske optimalt effektivt, det der. Hvordan blir det med grums? Kanskje ikke så mye hvis du kjører kontinuerlig sirkulering av mesken i begge kjelene?

Jeg kan nok ikke få til noe sånt her, pga. layouten. Men jeg har jo godt med tid, da, så jeg stresser ikke med å kutte tida mest mulig:).
 
Blir ganske mye grums, men det plager meg ikke. Det bunnfeller hurtig. Har kjøpt konisk tank, og da blir det enda mindre kritisk. Kommer trolig til å dumpe alt i kona, og tappe av et par ganger de første timene. Får teste litt.
 
Blir ganske mye grums, men det plager meg ikke. Det bunnfeller hurtig. Har kjøpt konisk tank, og da blir det enda mindre kritisk. Kommer trolig til å dumpe alt i kona, og tappe av et par ganger de første timene. Får teste litt.

Kanskje du like gjerne kunne kjøle i gjæringstanken, da:)?
 
Planlegger å installere kjølespiral via lokket. Da er det ett fett hvor jeg kjøler.
Det pumpes uansett over via motstrømskjøler
 
Tilbake
Topp