Forskjell på pilsner og lager

Hva er forskjellen på pilsner og lager øl?

Jeg er både pilsner fan og ale fan. Mange mener pilsner smaker revepiss men det er ikke jeg enig i. Mine favoritter blant pilsner er Arendals og Hansa fatøl. (Hansa fat er vel en pilsner type?)

Jeg har ikke sett lagerøl i norge siden jeg var en stor guttunge og såg mange her i bygda satt utenfor butikken og drakk Arendals lagerøl.

Tidlig i vinter fikk jeg se lagerøl fra Jacobsen i Danmark som jeg kjøpte noen få av..mørk og lys..som smakte herlig!

Jeg vet begge (Lager og pilsner) er undergjæret. Men hva er forskjellen?
 
Ale og lager er de to hovedfamiliene innen øl (i tillegg kommer det spontangjærede, men det er en annen sak). Lagerfamilien ("undergjæret" øl) omfatter blant annet pilsner (i alle dens avarter), müchener (helles og dunkles), bokk, export, wienerøl, osv. Navnet "lager" kommer, naturlig nok, fra praksisen med relativt lang kaldlagring av disse øltypene.
 
Gahr skrev:
Ale og lager er de to hovedfamiliene innen øl (i tillegg kommer det spontangjærede, men det er en annen sak). Lagerfamilien ("undergjæret" øl) omfatter blant annet pilsner (i alle dens avarter), müchener (helles og dunkles), bokk, export, wienerøl, osv. Navnet "lager" kommer, naturlig nok, fra praksisen med relativt lang kaldlagring av disse øltypene.


Hvor lenge har den stått kaldlagret før den kan bli kallt lager ?
 
peinein skrev:
Hvor lenge har den stått kaldlagret før den kan bli kallt lager ?

Som Gahr var inne på, er dette et spørsmål om gjærstamme mer enn prosess. Svaret er altså at du ikke behøver kaldlagring for å kalle noe en lager.
 
Jeg tror forvirringen til Jalle stammer fra at det som i dag er lettøl tidligere ble kalt brigg og før det igjen lagerøl.
 
Jalle skrev:
Hva er forskjellen på pilsner og lager øl?

Jeg er både pilsner fan og ale fan. Mange mener pilsner smaker revepiss men det er ikke jeg enig i. Mine favoritter blant pilsner er Arendals og Hansa fatøl. (Hansa fat er vel en pilsner type?)

Jeg har ikke sett lagerøl i Norge siden jeg var en stor guttunge og såg mange her i bygda satt utenfor butikken og drakk Arendals lagerøl.

Tidlig i vinter fikk jeg se lagerøl fra Jacobsen i Danmark som jeg kjøpte noen få av..mørk og lys..som smakte herlig!

Jeg vet begge (Lager og pilsner) er undergjæret. Men hva er forskjellen?

Fatøl er ikke pastaurisert, men ikke sikker på om det er filtrert.
Jeg synes også fatøl er ganske bra.
Å kalle pils for revepiss er en uvane nye bryggere har begynt med og selges sammen med ulvepiss for å holde elgen fra vei og jernbane. :)
 
Ale og lager er de to hovedfamiliene innen øl (i tillegg kommer det spontangjærede, men det er en annen sak). Lagerfamilien ("undergjæret" øl) omfatter blant annet pilsner (i alle dens avarter), müchener (helles og dunkles), bokk, export, wienerøl, osv. Navnet "lager" kommer, naturlig nok, fra praksisen med relativt lang kaldlagring av disse øltypene.
Nå vet jeg ikke om du har så mye tid lenger til å svare på disse eldgamle trådene lenger, men tar sjansen. Hva er egentlig export, annet enn at det er et forholdsvis lys, sterk pilsneraktig undergjæret øl? Er export egentlig en Dortmundter export, eller er dette en annen stil ? Har laget noe jeg kaller export, med pilsnermalt, og litt caramel malt , EBC 7, ibu på 24, OG 1061, FG 2015, ABV ca 6.2%). Er dette innenfor export ? En annen ting . . .Kreves det lengre kaldlagring enn vanlig pilsner av denne, for å få et bedre resultat ? . .
 
Nå vet jeg ikke om du har så mye tid lenger til å svare på disse eldgamle trådene lenger, men tar sjansen. Hva er egentlig export, annet enn at det er et forholdsvis lys, sterk pilsneraktig undergjæret øl? Er export egentlig en Dortmundter export, eller er dette en annen stil ? Har laget noe jeg kaller export, med pilsnermalt, og litt caramel malt , EBC 7, ibu på 24, OG 1061, FG 2015, ABV ca 6.2%). Er dette innenfor export ? En annen ting . . .Kreves det lengre kaldlagring enn vanlig pilsner av denne, for å få et bedre resultat ? . .

Kan prøve jeg, siden jeg tror Gahr har forlatt forumet etter sin mest aktive periode.
Export - det er rett og slett en kraftigere variant av "lager" (pils), ofte har de hatt litt mer maltsmak, men først og fremst så er det høyere ABV som er kjernen. Mer hokus pokus er det ikke, så langt jeg har fått med meg. Lagringstid skiller seg ikke fra vanlig lager / pils
 
Wohoo! Jeg har brygget Export da! Hadde uventet høy effektivitet og er egentlig usikker på om ikke pilsneren blir i det sterkeste laget...
 
Wohoo! Jeg har brygget Export da! Hadde uventet høy effektivitet og er egentlig usikker på om ikke pilsneren blir i det sterkeste laget...

Eller kanskje du har laget den moderne varianten av Oktoberfestbier, altså ganske enkelt "Festbier"? Hvis du har litt farge i den, og ikke bare pilsnermalt.

Det slår meg at det er relativt fine nyanser som skiller ulike varianter av tysk undergjæret øl.
 
Kan prøve jeg, siden jeg tror Gahr har forlatt forumet etter sin mest aktive periode.
Export - det er rett og slett en kraftigere variant av "lager" (pils), ofte har de hatt litt mer maltsmak, men først og fremst så er det høyere ABV som er kjernen. Mer hokus pokus er det ikke, så langt jeg har fått med meg. Lagringstid skiller seg ikke fra vanlig lager / pils
Export er vel ikke en øltype, men en variant av diverse typer. Betegnelsen export er omtrent det samme som dobbel (Dobbel IPA) og imperial (som Imperial Stout). Det betyr altså en kraftigere variant enn normalen. Det kommer antagelig fra øltyper som ble gjort sterkere fordi de skulle eksporteres langt avgårde.
 
Export er vel ikke en øltype, men en variant av diverse typer. Betegnelsen export er omtrent det samme som dobbel (Dobbel IPA) og imperial (som Imperial Stout). Det betyr altså en kraftigere variant enn normalen. Det kommer antagelig fra øltyper som ble gjort sterkere fordi de skulle eksporteres langt avgårde.

Tror ikke jeg skrev at det var en egen øltype, jeg forsøkte å forklare forskjellen på normal pils og export. Ofte har bryggeriene fremhevet maltkarakteren i takt med økt ABV, ergo blir den "kraftigere"
 
Mente heller ikke at du sa det, klosset skrevet av meg. Forøvrig har du helt rett:)
 
Tilbake
Topp