Bryggertabber

Da ble det test-Batch #2 idag. En smash som skulle havnet på 1.065, men havnet på 1.050.. jeg testet det å ikke røre under mesking, så jeg mistenker at det var grunnen. Så heretter blir det røring.
en annen ting var at jeg fikk på ny trøbbel med den ene SSR´n.(samme som jeg byttet etter forrige testbatch) Så jeg mistenker nå en koblingsfeil, siden jeg ikke helt ser at to ssr`r har samme feil..
Merker at jeg også må øke kokevolumet for å nok vørter i gjæringskaret. Jeg taper nesten så mye som 4-5liter i deadspace i kokekjelen og motstrømskjøler

4-5 liter er det jeg sitter igjen med, også, når jeg stenger krana i det det begynner å komme uklar vørter. (Bruker dyppkjøler, og lar vørteren stå tre kvarter etter nedkjøling for at avfallet skal få bunnfelt seg.) Men avfallet kan brukes: Tapp det over i en egnet beholder og la det stå til dagen etter. Så kan du dekantere et par liter fin startervørter. (Men tenk på hvor god utgjæring den vil gi når du skal beregne størrelsen på starteren. Den aller mest dekstrinøse vørteren egner seg kanskje ikke så veldig godt.)

Det var et ganske dramatisk avvik fra forvententet OG. Jeg ville nok ikke latt vørteren stå helt i ro fra start til tapping, nei. Jeg rører noen ganger underveis i meskeprosessen, men den står lange perioder i ro, også, og jeg får god effektivitet. Jeg vil tro at mesketjukkelsen er ganske viktig her.
 
4-5 liter er det jeg sitter igjen med, også, når jeg stenger krana i det det begynner å komme uklar vørter. (Bruker dyppkjøler, og lar vørteren stå tre kvarter etter nedkjøling for at avfallet skal få bunnfelt seg.) Men avfallet kan brukes: Tapp det over i en egnet beholder og la det stå til dagen etter. Så kan du dekantere et par liter fin startervørter. (Men tenk på hvor god utgjæring den vil gi når du skal beregne størrelsen på starteren. Den aller mest dekstrinøse vørteren egner seg kanskje ikke så veldig godt.)

Det var et ganske dramatisk avvik fra forvententet OG. Jeg ville nok ikke latt vørteren stå helt i ro fra start til tapping, nei. Jeg rører noen ganger underveis i meskeprosessen, men den står lange perioder i ro, også, og jeg får god effektivitet. Jeg vil tro at mesketjukkelsen er ganske viktig her.
Sant. Det er første gang jeg bommer så mye på forventet OG.
Grunnen til at jeg ikke rørte under meldingen er at jeg nylig fikk manifold fra ss brewtech. Ss Brewtech Manifold | Mash Re-Circulation
Så da tenkte jeg å teste ut teorien jeg hører rundt omkring om st det ikke trengs noe røring. Men hos meg stemte ikle dette.

Jeg får feilsøke litt i kontrollskapet og røre i medlem neste gang. Så får jeg håpe neste brygg går fint.
 
Sant. Det er første gang jeg bommer så mye på forventet OG.
Grunnen til at jeg ikke rørte under meldingen er at jeg nylig fikk manifold fra ss brewtech. Ss Brewtech Manifold | Mash Re-Circulation
Så da tenkte jeg å teste ut teorien jeg hører rundt omkring om st det ikke trengs noe røring. Men hos meg stemte ikle dette.

Jeg får feilsøke litt i kontrollskapet og røre i medlem neste gang. Så får jeg håpe neste brygg går fint.

Det som antakelig skjer, er at du ikke får hydrolysert all stivelsen, slik at enzymene kan få jobbet effektivt med den. Og særlig hvis du har en tjukk mesk vil effekten bli stor.
 
Har gått på en underkarboneringssmell, tror jeg. Er 5,3 gram sukker per liter for lite for en tysk pils? Karboneringstesten etter 4 dager var ihvertfall ganske dvask.
 
8g/l er standarden. Noen karbonerer litt mer og.
Så mye har jeg aldri brukt. Ølet gikk på flaske ved 18 grader, uten noen form for cold crash. Burde gi 2.2 volumes CO2, som er innenfor for European Lagers, basert på kalkulatoren til Brewer's Friend. Spørsmålet er vel mer om dette med CO2 i ølet fra primærgjæringen. Er det pålitelig?
 
Så mye har jeg aldri brukt. Ølet gikk på flaske ved 18 grader, uten noen form for cold crash. Burde gi 2.2 volumes CO2, som er innenfor for European Lagers, basert på kalkulatoren til Brewer's Friend. Spørsmålet er vel mer om dette med CO2 i ølet fra primærgjæringen. Er det pålitelig?
Eg brukte 8, var friskt. Men joda, innenfor er innenfor;)
Ang. kalkulator og pålitelighet, så er nok andre flinkere en meg.
 
Så mye har jeg aldri brukt. Ølet gikk på flaske ved 18 grader, uten noen form for cold crash. Burde gi 2.2 volumes CO2, som er innenfor for European Lagers, basert på kalkulatoren til Brewer's Friend. Spørsmålet er vel mer om dette med CO2 i ølet fra primærgjæringen. Er det pålitelig?

Jeg bruker å legge meg på det nivået du bruker der. 8 gr/L synes jeg høres veldig mye ut. Da kommer du opp på 2,8 vol..

Du skal legge inn den høyeste temperaturen ølet har vært på (etter utgjæring). Kan du ha gjort noen feil der? En liten feil gjør lite utslag, men har du bomma grovt, kan det bety noe.

4 dager er alt for tidlig til å si noe. Hvilken gjær har du brukt? Jeg har erfaring for at L17 fra Imperial er gansgke treig, f.eks..
 
@Finn Berger ølet har ikke vært over 20 grader, ihvertfall. Gjæren er gjenbrukt W-34/70. Mulig jeg er for godt vant med kveik. Ellers har jeg ikke brukt sukker for karbonering på over et år, så er nok litt rusten. Mener kanskje jeg har brukt 6+ gram tidligere. Mener også å huske at 7gram nærmet seg for mye (vanskelig å helle opp uten for mye skum). Setter på etiketter til helgen, og gir vel flaskene en liten shake da, så får vi se om en ukes tid om det har hjulpet.
 
Så mye har jeg aldri brukt. Ølet gikk på flaske ved 18 grader, uten noen form for cold crash. Burde gi 2.2 volumes CO2, som er innenfor for European Lagers, basert på kalkulatoren til Brewer's Friend. Spørsmålet er vel mer om dette med CO2 i ølet fra primærgjæringen. Er det pålitelig?
2,2 er litt lite for en tysker. 2,6 - 2,7 er nok mer typeriktig. Helles og Tsjekkiske har gjerne litt lavere karbonering. CO2 nivået er pålitelig i BF-kalkulatoren, etter min erfaring.
 
@Finn Berger ølet har ikke vært over 20 grader, ihvertfall. Gjæren er gjenbrukt W-34/70. Mulig jeg er for godt vant med kveik. Ellers har jeg ikke brukt sukker for karbonering på over et år, så er nok litt rusten. Mener kanskje jeg har brukt 6+ gram tidligere. Mener også å huske at 7gram nærmet seg for mye (vanskelig å helle opp uten for mye skum). Setter på etiketter til helgen, og gir vel flaskene en liten shake da, så får vi se om en ukes tid om det har hjulpet.

Det er nok kveikens skyld:p.

Jeg brukte nok 5 gr som standard på det meste. Det gjør forresten Palmer, også! På de engelske lå jeg ofte lavere, ned mot 4.

Etter 4 dager er ølet som regel på det aller minst gode - det har litt kullsyre/tynt skum med store bobler, og en ubehagelig søtsmak fra sukkeret/vørteren. Jeg prøver å la være å teste det på det tidspunktet, men det klarer jeg aldri. Så blir jeg deprimert fordi jeg lager vondt øl, og lider ei ukes tid til jeg kan konstatere at det ikke ser så ille ut. likevel:confused:.
 
Det er nok kveikens skyld:p.

Jeg brukte nok 5 gr som standard på det meste. Det gjør forresten Palmer, også! På de engelske lå jeg ofte lavere, ned mot 4.

Etter 4 dager er ølet som regel på det aller minst gode - det har litt kullsyre/tynt skum med store bobler, og en ubehagelig søtsmak fra sukkeret/vørteren. Jeg prøver å la være å teste det på det tidspunktet, men det klarer jeg aldri. Så blir jeg deprimert fordi jeg lager vondt øl, og lider ei ukes tid til jeg kan konstatere at det ikke ser så ille ut. likevel:confused:.
Jeg har skapt mye trøbbel for meg selv tidligere ved å smake, måle, og tukle for tidlig og for ofte. Etter at jeg gjenoppstod som brygger jobber jeg hardt med selvkontrollen. Denne saisonen min feks - Glazen Toren karbonerer på 27C i tre uker, og jeg har sverget å vente like lenge. Merker at det er lettere å glemme det bort og la det stå når jeg har bestemt meg på forhånd for å gi det litt tid :)

På sukkerfronten var 6g/l min standard tidligere.
 
Har benyttet strike temp fra brewfather-appen et par ganger, og vært spot on. Kjempefornøyd! Så gikk litt på autopilot under siste brygg.. Varmet vann til foreslått temperatur, og slengte i maltet. Målte temp, og så at dette ikke var helt innenfor.
Oppskriften var importert, og sto til 66°C INFUSION. Dette gav meg en strike temp på 86°. (Byttet til "Type: Temperature", og da gav den strike temp på 72,9).
Mesking på 79° gadd jeg ikke en gang se hvordan ville gå. Vurderte å fryse ned noe til en evt. starter, eller noe slikt, men endte med ekspress-tur til bryggselv for ny malt. Greit å være LITT fokusert når man skal i gang med bryggedagen.
Har enda ikke helt forstått når man benytter "infusion" i brewfather-appen, så dersom kjenner den, og gidder forklare, så gjør gjerne det! ;)
 
Har benyttet strike temp fra brewfather-appen et par ganger, og vært spot on. Kjempefornøyd! Så gikk litt på autopilot under siste brygg.. Varmet vann til foreslått temperatur, og slengte i maltet. Målte temp, og så at dette ikke var helt innenfor.
Oppskriften var importert, og sto til 66°C INFUSION. Dette gav meg en strike temp på 86°. (Byttet til "Type: Temperature", og da gav den strike temp på 72,9).
Mesking på 79° gadd jeg ikke en gang se hvordan ville gå. Vurderte å fryse ned noe til en evt. starter, eller noe slikt, men endte med ekspress-tur til bryggselv for ny malt. Greit å være LITT fokusert når man skal i gang med bryggedagen.
Har enda ikke helt forstått når man benytter "infusion" i brewfather-appen, så dersom kjenner den, og gidder forklare, så gjør gjerne det! ;)
Infusjon brukes når du mesker eks i en kjøleboks. Da må vannet først varme opp boksen, deretter vil du få riktig temp til meskingen. Bruker man kjele med varme under må man bruke temperatur antar jeg :)
 
Infusjon brukes når du mesker eks i en kjøleboks. Da må vannet først varme opp boksen, deretter vil du få riktig temp til meskingen. Bruker man kjele med varme under må man bruke temperatur antar jeg

Ah! Det gir jo mening. Skal i alle fall dobbeltsjekke alle punktene etter import av oppskrifter heretter. :p
 
Glemte å skru av plata da jeg, i et svakt øyeblikk, gikk for å gjøre noe annet (lage mat til min gravide kone). Kom ned til en mesk som nå holder over 90 grader.

Bare å kaste?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tilbake
Topp