For lav alkoholprosent i ferdiggjæret øl

Hei. Er ganske ny i ølbryggingen og er nå på mitt fjerde ekstraktbrygg. Har tidligere fulgt oppskriftene og brukt gjær som medfølger og tilsatt sukker. Alkoholprosenten har blitt som forventet og smaken helt ok. Fikk så tips om å bytte ut sukker med spraymalt og bytte ut gjær. Satte da en scottish export fra europris og tilsatte ca 1,2kg spraymalt + 100g strøsukker i håp om litt høyere alkoholprosent. OG målte til 1037, noe jeg synes var lavt, men tenkte jeg skulle la gå å se. Etter det var ferdiggjæret og det ikke var noe liv i gjærlåsen i 4 dager, målte FG til 1022, og alkoholprosenten ble da bare 2%. Det har vært stabil gjæringstemperatur på ca. 20 grader, og det har stått mørkt på vaskerommet. Gjæren jeg brukte var en mangrove jack’s empire ale yeast m15. Lurer på om jeg har gjort noe galt, om gjæren er feil, eller om jeg rett og slett må ha mer spraymalt/sukker i neste gang? Og nå som dette ølet er ferdiggjæret, kan jeg da ha mer spraymalt/sukker i og mer gjær og på den måten få høyere alkoholprosent, eller vil det gjøre vondt verre? Og om jeg kan, hvordan måler jeg da OG og FG om igjen for å få riktig bedømmelse av alkoholinnholdet?
 
Bytt ut gjæra. Mangrove Jack kan være ok dersom den har vært oppbevart riktig, men er etter min egen erfaring den produsenten der innholdet taper seg fortest. I kit der gjæra er lagret sammen med resten i romtemperatur, svinner gjærcellene 25-50% raskere enn om gjæra var oppbevart i kjøleskap. Kjøp deg noen pakker med Fermentis eller Lallemand til den ølstilen du ønsker, så skal du nok få se bedre utgjæring. Skal du ha ekstraktsettet sterkere, tilsetter du mindre vann. Bruk en bryggekalkulator for å regne ut vannmengde. Brewers Friend er gratis, Brewfather også inntil 10 oppskrifter.
 
Bytt ut gjæra. Mangrove Jack kan være ok dersom den har vært oppbevart riktig, men er etter min egen erfaring den produsenten der innholdet taper seg fortest. I kit der gjæra er lagret sammen med resten i romtemperatur, svinner gjærcellene 25-50% raskere enn om gjæra var oppbevart i kjøleskap. Kjøp deg noen pakker med Fermentis eller Lallemand til den ølstilen du ønsker, så skal du nok få se bedre utgjæring. Skal du ha ekstraktsettet sterkere, tilsetter du mindre vann. Bruk en bryggekalkulator for å regne ut vannmengde. Brewers Friend er gratis, Brewfather også inntil 10 oppskrifter.
Ta
Bytt ut gjæra. Mangrove Jack kan være ok dersom den har vært oppbevart riktig, men er etter min egen erfaring den produsenten der innholdet taper seg fortest. I kit der gjæra er lagret sammen med resten i romtemperatur, svinner gjærcellene 25-50% raskere enn om gjæra var oppbevart i kjøleskap. Kjøp deg noen pakker med Fermentis eller Lallemand til den ølstilen du ønsker, så skal du nok få se bedre utgjæring. Skal du ha ekstraktsettet sterkere, tilsetter du mindre vann. Bruk en bryggekalkulator for å regne ut vannmengde. Brewers Friend er gratis, Brewfather også inntil 10 oppskrifter.
Takker for raskt svar. Da skal jeg bytte ut gjæra til neste gang. Men kan jeg tilsette litt sukker nå, røre rundt og bruke gjæra som fulgte med kitet? For så å la gjære noen dager til? Vil jeg da få økt alkoholprosenten, eller er det umulig å gjøre noe nå som det er ferdiggjæret?
 
Hei. Er ganske ny i ølbryggingen og er nå på mitt fjerde ekstraktbrygg. Har tidligere fulgt oppskriftene og brukt gjær som medfølger og tilsatt sukker. Alkoholprosenten har blitt som forventet og smaken helt ok. Fikk så tips om å bytte ut sukker med spraymalt og bytte ut gjær. Satte da en scottish export fra europris og tilsatte ca 1,2kg spraymalt + 100g strøsukker i håp om litt høyere alkoholprosent. OG målte til 1037, noe jeg synes var lavt, men tenkte jeg skulle la gå å se. Etter det var ferdiggjæret og det ikke var noe liv i gjærlåsen i 4 dager, målte FG til 1022, og alkoholprosenten ble da bare 2%. Det har vært stabil gjæringstemperatur på ca. 20 grader, og det har stått mørkt på vaskerommet. Gjæren jeg brukte var en mangrove jack’s empire ale yeast m15. Lurer på om jeg har gjort noe galt, om gjæren er feil, eller om jeg rett og slett må ha mer spraymalt/sukker i neste gang? Og nå som dette ølet er ferdiggjæret, kan jeg da ha mer spraymalt/sukker i og mer gjær og på den måten få høyere alkoholprosent, eller vil det gjøre vondt verre? Og om jeg kan, hvordan måler jeg da OG og FG om igjen for å få riktig bedømmelse av alkoholinnholdet?

Høres ut som du har hatt dårlig gjær, ja. Og det hjelper ikke å tilsette mer sukker.

Hvordan smaker det? Det vil være nokså søtt om målingene dine er riktige. Du kan jo da prøve å bruke den opprinnelige gjæren, men da må den få ei flaske vørterøl å bygge seg opp i først. Hiv blandinga oppi ølet når den er kommet skikkelig i gang.
 
Tilbake
Topp