Hveteøl uten bananhelvette

Hva skal man med hvete øl uten banan,
blir som.. hum nå fant jeg ikke no god metafor men du vet hva jeg mener

ba6536957422e7a1f78a3c59dabb5829--the-duck-comics.jpg

Litt banan er ok, S-33 synes jeg ga for mye. Ble rett og slett ikke god. M20 var grei, men ønsker mindre.
 
Litt banan er ok, S-33 synes jeg ga for mye. Ble rett og slett ikke god. M20 var grei, men ønsker mindre.
Stegmesker du?

Jeg vet ikke hva terskelen din er for hvor mye/lite banan som er greit, men leste du WLP380 innlegget mitt litt lengre opp? Hvis også det gir for mye banan så må du bytte gjær fra belgisk/tysk hvete helt og holdent omtrent. Evt få justere på gjæringstemperaturen. Noen begiske kan gi deg omtrent for det meste røyk, men med dårlig tempkontroll så som unngår bana, hvis du ikke er nøye ok i tempen, så kan du fortsatt få banan. Har selv klart å lage en bananbombe uten like (nesten) fordi jeg klarte å nappe ut termostaten ved en feiltakelse to ganger ila gjæringsforløpet.
 
Stegmesker du?

Jeg vet ikke hva terskelen din er for hvor mye/lite banan som er greit, men leste du WLP380 innlegget mitt litt lengre opp? Hvis også det gir for mye banan så må du bytte gjær fra belgisk/tysk hvete helt og holdent omtrent. Evt få justere på gjæringstemperaturen. Noen begiske kan gi deg omtrent for det meste røyk, men med dårlig tempkontroll så som unngår bana, hvis du ikke er nøye ok i tempen, så kan du fortsatt få banan. Har selv klart å lage en bananbombe uten like (nesten) fordi jeg klarte å nappe ut termostaten ved en feiltakelse to ganger ila gjæringsforløpet.

Har ikke utstyr for starter, så bruker kun tørrgjær. Kjører med STC. Holdt vel 19-20 grader på S-33. M20 var før den tid, og sto kun bod (20 grader i rommet, endel mer under stormgjæring)
 
Litt banan er ok, S-33 synes jeg ga for mye. Ble rett og slett ikke god. M20 var grei, men ønsker mindre.

Jeg lurer veldig på hva det er du egentlig er ute etter, men kan det være en belgisk blond slik Hansa brygger den, kanskje? Jeg ser ikke at banan er noe problem i en slik.

Der er en øltype jeg har vanskelig for å finne litteratur om - jeg lurer litt på om det rett og slett er en norsk oppfinnelse. For meg skiller den seg lite fra saison, og jeg tenker at det vel egentlig bare er en ganske lett saison? Så brygg en lett saison med en god del hvetemalt. Bruk Fermentis' BE-134. Antakelig får du det du leiter etter.
 
Hvetemalten får fraktisk frem mer estere, eller for å si det omvent. Byggmalt demper estere.

Men hvis nå poenget er å brygge et øl med en god del hvete - som trådtittelen sier? Og i en saison kan du jo hive oppi omtrent hva du vil - også om vi tenker typetiktighet.
 
Jeg lurer veldig på hva det er du egentlig er ute etter, men kan det være en belgisk blond slik Hansa brygger den, kanskje? Jeg ser ikke at banan er noe problem i en slik.

Der er en øltype jeg har vanskelig for å finne litteratur om - jeg lurer litt på om det rett og slett er en norsk oppfinnelse. For meg skiller den seg lite fra saison, og jeg tenker at det vel egentlig bare er en ganske lett saison? Så brygg en lett saison med en god del hvetemalt. Bruk Fermentis' BE-134. Antakelig får du det du leiter etter.

Denne er for meg ypperlig, uten banan. Bruker kun tørrgjær, da jeg ikke har magnetrører etc
 

Vedlegg

  • A431C61D-D1D3-4B80-93FF-BAC3367984BE.png
    A431C61D-D1D3-4B80-93FF-BAC3367984BE.png
    347,7 KB · Sett: 41
Men hvis nå poenget er å brygge et øl med en god del hvete - som trådtittelen sier? Og i en saison kan du jo hive oppi omtrent hva du vil - også om vi tenker typetiktighet.

Lukter at TS ikke vil bruke en belgisk eller tysk hveteøl-stamme, men hellr 3470 eller noe annet delvis rent, som ikke gir banan..
 
Denne er for meg ypperlig, uten banan. Bruker kun tørrgjær, da jeg ikke har magnetrører etc

Ikke sant. For meg er det der et øl som kun har hvete-malt i preget mtp "Hveteøl", et øl som vil veldig lite i mine øyne. Bruk 3470 eller us-05 eller noe mellom de to.

Det der er et klassisk eksempel på å kun forandre grist, ikke gjærtype, på en måte. Gir close to nada i gjær-avdelingen.

Eller. Prøv WB-06 på 20 grader. Når jeg tenker meg om så virker det der som et WB-06 øl. Mesk høyt, for 06 gir god utgjæring, type kvasi diastaticus-preg.
 
Det er litt uklart for meg hva dere refererer til i innleggene over, men bare for å gjøre noe klart:
  • Hansa Blond er ikke noen wit, sjøl om den er brygget med belgisk hveteølgjær (wlp400?). Den passer vel ikke inn i noen stilkategori hverken i BJCP eller hos Norbrygg, men er nærmest en lightversjon av det som egentlig er en belgisk blond, som er et sterkere øl (5,5 - 7%). Eller det er kanskje en lett saison, ganske enkelt?
  • BE-134 er en saison-tørrgjær, og helt klart den jeg ville valgt om jeg skulle prøvd meg på dette ølet med en tørrgjær, ut fra hva d'Erpe--Mere-entusiaster sier om den. Jeg tviler ikke på at den er en særdeles fin gjær, sjøl om jeg ikke har brukt den sjøl. Jeg har ikke oppfattet at den gir utpreget banan.
  • Du får ikke en wit av å bruke hvetemalt, du må ha umaltet hvete. Hansa blond har hvetemalt, men jeg aner ikke hvor mye.
 
Det er litt uklart for meg hva dere refererer til i innleggene over, men bare for å gjøre noe klart:
  • Hansa Blond er ikke noen wit, sjøl om den er brygget med belgisk hveteølgjær (wlp400?). Den passer vel ikke inn i noen stilkategori hverken i BJCP eller hos Norbrygg, men er nærmest en lightversjon av det som egentlig er en belgisk blond, som er et sterkere øl (5,5 - 7%). Eller det er kanskje en lett saison, ganske enkelt?
  • BE-134 er en saison-tørrgjær, og helt klart den jeg ville valgt om jeg skulle prøvd meg på dette ølet med en tørrgjær, ut fra hva d'Erpe--Mere-entusiaster sier om den. Jeg tviler ikke på at den er en særdeles fin gjær, sjøl om jeg ikke har brukt den sjøl. Jeg har ikke oppfattet at den gir utpreget banan.
  • Du får ikke en wit av å bruke hvetemalt, du må ha umaltet hvete. Hansa blond har hvetemalt, men jeg aner ikke hvor mye.

Referer vel til Frydenlund sitt hveteøl.
 
Prøvde Fargo fra Hogna Brygg, og den var full klaff. US-05 og noe tørrhumle, så denne blir det brygget etter hvert
 
Tilbake
Topp