3D printer - en kjøpsguide ?

msevland

NMKomiteen
Sentralstyre
Jeg kjenner etter hvert et stort (innbilt) behov for en 3D printer, men dette er et område jeg ikke innehar kompetanse. Er det noen av bryggerne her inne som både har printer og kompetanse som kan rettlede meg i kjøpsprosessen?
Det ligger litt spredt info i flere tråder fra både #FrodeAanes , #Eddy , #HaakonE , #Strandberg , #DanielH , og #A.borgen

Jeg vil oppdatere innlegg #1 med info som kommer inn, slik at nye lesere finner informasjonen på ett sted. Jeg starter med litt info fra forskjellige bryggere

Prosess & Software:
av FrodeAanes
Det heile begynner med en god ide...
Så tegnar eg delen i 3D med hjelp av Autocad i mitt tilfelle men korleis som helst cad software vil duge.

Deretter åpnar eg fila i eit program som kutter delen opp i skiver og genererer ein g-kode som printeren forstår, i dette programmet orienterer eg og delen i forhold til printerbordet og forteller korleis delen skal printast. Det er ein heil haug med parameter som kan forandras på men dei viktigaste er temperatur på printerbordet og ekstruderen(den delen som plasten går gjennom). Det er og her det blir bestemmt kor "tett" delen skal printast, 100% er heil ved mens delen som blir printa på bildet nedanfor har eit bikubemønster innvendig og ligg vel på ca 25%. Då blir delen lettare, ein brukar mindre tid og plast men delen blir ikkje så sterk.
Repetier Host var det som fulgte med printeren men eg bruker ikkje slice programmvaren som fulgte med, eg bruker heller Cura engine som er en del av Repetier.Plasten kjem på rullari alle tenkelige fargar

Utskriftsmateriale:
av A.borgen
De fleste hjemmeprintere bruker PLA, en biooplast laget av maisstivelse, den fleste printere kan også håndtere ABS, noen printer i PS, og noe leker seg med Nylon. Felles for de aller fleste hjemmeprintere er at de ikke er presise nok til å lage det du beskriver, de begrenser seg til grovere gjenger , og er skjelden trykktette... Derimot finnes det printere som printer (eller snarere sintrer) metallpulver til sterke metalldeler, men da snakker vi maskiner med mange nuller på prislappen... Om du er tegnekyndig vil jeg anbefale deg å ta en titt på Shapeways, der kan du kjøpe dine egne og andres design i mange forskjellige materialer, inklusive rustfritt... Ellers er det jo alltids en dreibenk og et stykke stål en fin måte å lage gjengede plugger på :p

Printertyper og 'Beste' kjøp:
FrodeAanes: Det er med ein ganske ok manual pluss at det ligger ein sammenstillingsvideo på youtube. Ingen kalibrering nødvendig, berre litt testing med temperaturer i forhold til hvilken plast en velger å bruke.
Endebryterene blir brukt på alle akser for å gi printeren et nullpunkt og z-akse bryteren er ganske viktig i og med at høyden på dysen i forhold til varmeplaten er veldig viktig for at det første laget skal feste seg skikkelig til platen. Strengt tatt er det berre nødvendig å skifte ut endebryteren på z-aksen.
Eg kjøpte mine brytere pluss nokre ekstra dyser frå: http://stores.ebay.com/wedo3dprinting?_trksid=p2047675.l2563

Produksjonssteder:
av #aleksag
Jeg kan tipse om http://www.shapeways.com/ og http://i.materialise.com/ der du kan laste opp en modell og få denne printet i bøttevis av ulike materialer og farger.
Og til slutt så har du https://www.3dhubs.com/ som er en plass der hvem som helst med 3d-printer kan ta på seg printeoppdrag.

Gratis 3D modeller:
av Eddy
Og hvis man ikke har 3D-modeller eller vet hva en skal printe; ta en tur på www.thingiverse.com og søk f.eks "beer" :D

Filene til Tappetårn for Corneliusfat
av Eddy
For de som måtte ha lyst på CAD-filene til bildene under, så har jeg nå lagt det i publicfolderen på dropboxen min:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/79736014/sodastreamSTLassy.STL
https://dl.dropboxusercontent.com/u/79736014/kegtap-driptray.STL
https://dl.dropboxusercontent.com/u/79736014/kegtap-top.STL
CorneliusTap.jpg
 
Sist redigert:
Takk for tipset om 3dhubs.com! Det var jo et fantastisk konsept (og flere i min hjemby Stavanger som printer), genialt.
 
Tilbake
Topp