ABC Hop Sanatorium

Jørn Pedersen skrev:
Tror ikke du kommer mye billigere ut ved å kjøpe enkeltingrediensene. Settene til ABC/Bryggselv er supre!

Det står riktignok hvilke humletyper som er i settet, men ikke noe om fordeling. Det står noe om maltsorter, men heller ikke der noe om fordeling. Et kit er altså noe helt annet enn ei oppskrift.
 
GustavF skrev:
Jørn Pedersen skrev:
Tror ikke du kommer mye billigere ut ved å kjøpe enkeltingrediensene. Settene til ABC/Bryggselv er supre!

Det står riktignok hvilke humletyper som er i settet, men ikke noe om fordeling. Det står noe om maltsorter, men heller ikke der noe om fordeling. Et kit er altså noe helt annet enn ei oppskrift.

Men her er oppskriften:

ABC Hop Sanatorium IPA

OG: 15,5-16.1 ̊P
FG: 2,7-3,3 ̊P
IBU: 75 (Noonan)
92,5 % pale malt, 5,5 EBC
4,2 % münchenermalt, 25 EBC
1,6 % pale crystal malt 75 EBC
1,6 % crystal malt 120 EBC
Chinook til target IBU, 60 min.
0,88 g/l Chinook, 15 min.
1,76 g/l Mosaic, 15 min.
0,88 g/l Chinook, 2 min.
1.76 g/l Mosaic, 2 min.
1 g/l Chinook, tørrhumle fra dag 5
1 g/l Mosaic, tørrhumle fra dag 5
1 g/l Amarillo, tørrhumle fra dag 5
Servomyces, 15 min.
Protafloc, 15 min.
White Labs WLP001/Wyeast 1056/Fermentis US-05

Mesk: 25 min på 62 °C, 20 min. på 70 °C, 5 min. på 77 °C. ev. 90 min. på 64 °C.
Koking: 90 min.

Gjæring: 16-19 °C. tørrhumle fra dag 5.
 
Gahr skrev:
GustavF skrev:
Jørn Pedersen skrev:
Tror ikke du kommer mye billigere ut ved å kjøpe enkeltingrediensene. Settene til ABC/Bryggselv er supre!

Det står riktignok hvilke humletyper som er i settet, men ikke noe om fordeling. Det står noe om maltsorter, men heller ikke der noe om fordeling. Et kit er altså noe helt annet enn ei oppskrift.

Men her er oppskriften:

ABC Hop Sanatorium IPA

OG: 15,5-16.1 ̊P
FG: 2,7-3,3 ̊P
IBU: 75 (Noonan)
92,5 % pale malt, 5,5 EBC
4,2 % münchenermalt, 25 EBC
1,6 % pale crystal malt 75 EBC
1,6 % crystal malt 120 EBC
Chinook til target IBU, 60 min.
0,88 g/l Chinook, 15 min.
1,76 g/l Mosaic, 15 min.
0,88 g/l Chinook, 2 min.
1.76 g/l Mosaic, 2 min.
1 g/l Chinook, tørrhumle fra dag 5
1 g/l Mosaic, tørrhumle fra dag 5
1 g/l Amarillo, tørrhumle fra dag 5
Servomyces, 15 min.
Protafloc, 15 min.
White Labs WLP001/Wyeast 1056/Fermentis US-05

Mesk: 25 min på 62 °C, 20 min. på 70 °C, 5 min. på 77 °C. ev. 90 min. på 64 °C.
Koking: 90 min.

Gjæring: 16-19 °C. tørrhumle fra dag 5.

Gahr, jeg har ikke sett et meskeskjema som du nevner her før. Kunne du ha utdypt hvorfor dere har valgt det?

/Lars
 
Gahr skrev:
GustavF skrev:
Jørn Pedersen skrev:
Tror ikke du kommer mye billigere ut ved å kjøpe enkeltingrediensene. Settene til ABC/Bryggselv er supre!

Det står riktignok hvilke humletyper som er i settet, men ikke noe om fordeling. Det står noe om maltsorter, men heller ikke der noe om fordeling. Et kit er altså noe helt annet enn ei oppskrift.

Men her er oppskriften:

ABC Hop Sanatorium IPA

OG: 15,5-16.1 ̊P
FG: 2,7-3,3 ̊P
IBU: 75 (Noonan)
92,5 % pale malt, 5,5 EBC
4,2 % münchenermalt, 25 EBC
1,6 % pale crystal malt 75 EBC
1,6 % crystal malt 120 EBC
Chinook til target IBU, 60 min.
0,88 g/l Chinook, 15 min.
1,76 g/l Mosaic, 15 min.
0,88 g/l Chinook, 2 min.
1.76 g/l Mosaic, 2 min.
1 g/l Chinook, tørrhumle fra dag 5
1 g/l Mosaic, tørrhumle fra dag 5
1 g/l Amarillo, tørrhumle fra dag 5
Servomyces, 15 min.
Protafloc, 15 min.
White Labs WLP001/Wyeast 1056/Fermentis US-05

Mesk: 25 min på 62 °C, 20 min. på 70 °C, 5 min. på 77 °C. ev. 90 min. på 64 °C.
Koking: 90 min.

Gjæring: 16-19 °C. tørrhumle fra dag 5.

Tusen takk ;D
 
lmb skrev:
Gahr, jeg har ikke sett et meskeskjema som du nevner her før. Kunne du ha utdypt hvorfor dere har valgt det?

/Lars

Det er egentlig basert på meskeskjemate til Søgaard Bryghus, hvor ølet blir brygget for oss. Det er i grunnen et ganske standard meskeskjema i et kommersielt bryggeri. Hjemmebryggere har en tendens til å bruke ganske lange meskesteg, selv om det ikke egentlig er nødvendig.

Det viktigste poenget i mesken er å kjenne systemet sitt slik at man kan treffe ønsket FG i ølet. Selv har jeg gårr otver til stort sett alltid å meske på to forsukringssteg, et på 60-tallet og et på 70-talle, samt utmesk oå 77 ̊C. Jeg bruker stort sett aldri mer enn 20 min. på hvert sted. Moderne malt har så mye enzymer at omdannelsen av stivelse går svært raskt. Hvilke temperaturer man velge på stegene vil avhenge av egne erfaringer basert på gjærtypen man skal bruke og resultatene man får i eget bryggeri. Skulle jeg brygget Hop Sanatorium hjemme igjen, hadde jeg kanskje valgt noe høyere gjæringstemperaturer nå, men det er opp til den enkelte brygger å bruke det som fiungerer i eget bryggeri.
 
Men her er oppskriften:

ABC Hop Sanatorium IPA

OG: 15,5-16.1 ̊P
FG: 2,7-3,3 ̊P
IBU: 75 (Noonan)
92,5 % pale malt, 5,5 EBC
4,2 % münchenermalt, 25 EBC
1,6 % pale crystal malt 75 EBC
1,6 % crystal malt 120 EBC
Chinook til target IBU, 60 min.
0,88 g/l Chinook, 15 min.
1,76 g/l Mosaic, 15 min.
0,88 g/l Chinook, 2 min.
1.76 g/l Mosaic, 2 min.
1 g/l Chinook, tørrhumle fra dag 5
1 g/l Mosaic, tørrhumle fra dag 5
1 g/l Amarillo, tørrhumle fra dag 5
Servomyces, 15 min.
Protafloc, 15 min.
White Labs WLP001/Wyeast 1056/Fermentis US-05

Mesk: 25 min på 62 °C, 20 min. på 70 °C, 5 min. på 77 °C. ev. 90 min. på 64 °C.
Koking: 90 min.

Gjæring: 16-19 °C. tørrhumle fra dag 5.

Takk for oppskrift. Brygget dette settet som mitt aller første brygg og ble veldig fornøyd med resultatet. Kommer til å brygge denne på nytt. Kjekt å vite blandingsforhold og ikke bare ingrediensene. Lærer litt mer når man vet hva man brygger. :)
 
Når det står for eksempel "0,88 g/l Chinook, 15 min", menes det da liter til gjæring eller liter til kok (jeg tipper det første)?
 
Når det står for eksempel "0,88 g/l Chinook, 15 min", menes det da liter til gjæring eller liter til kok (jeg tipper det første)?

Leses slik: 0,88 gram pr. liter vørter når det er 15 minutter igjen av koketiden. Bruk volumet du skal ha til gjæring.
Dvs. har du en badge på 100 liter skal du hive oppi 88 gram Chinook
 
Tilbake
Topp