Aktivere gjær

BrewBrat

Norbrygg-medlem
Hei! Har hatt en god pause fra ølbrygging pga mye jobbing osv. Tenkte å begynne å brygge igjen til søndag Jeg bare lurte på en ting jeg mener å ha lest tidligere et sted. Det er at man på en måte lager en liten starter til rehydrert tørrgjær for å gi den en boost så den er klar for fight med en gang den helles i bøtta. Husker ikke hva jeg leste rundt dette, men grunnen til at jeg ønsker dette nå er fordi tørrgjæren jeg besitter begynner å nærme seg utløpsdato og tenkte da å gi den en litrn push bak
 
Hei! Har hatt en god pause fra ølbrygging pga mye jobbing osv. Tenkte å begynne å brygge igjen til søndag Jeg bare lurte på en ting jeg mener å ha lest tidligere et sted. Det er at man på en måte lager en liten starter til rehydrert tørrgjær for å gi den en boost så den er klar for fight med en gang den helles i bøtta. Husker ikke hva jeg leste rundt dette, men grunnen til at jeg ønsker dette nå er fordi tørrgjæren jeg besitter begynner å nærme seg utløpsdato og tenkte da å gi den en litrn push bak

Gi den en liter med svak vørter - 1.020/25. La den få noen timer på magnetrører, eller med risting fra tid til annen, og la den så få stå i ro. Sett den i kjøleskap natt til søndag for å få bunnfelt den (om nødvendig), og dekanter før bruk.
 
Gi den en liter med svak vørter - 1.020/25. La den få noen timer på magnetrører, eller med risting fra tid til annen, og la den så få stå i ro. Sett den i kjøleskap natt til søndag for å få bunnfelt den (om nødvendig), og dekanter før bruk.
Takk for svar, men har du noen ca blandingsforhold for å få den verdien?
 
Takk for svar, men har du noen ca blandingsforhold for å få den verdien?

Bruk ca.60 gram tørrmalt (50 gram til en liter skulle gi 1.020). Det er ikke så farlig å være nøyaktig.

Denne starteren gir deg noe mer gjær, men ikke mye. Poenget er jo å ruste gjæren til innsats. Det er visst viktig å la gjæren få hvile i fred uten risting/røring - altså uten å få mer tilgang på oksygen - den siste halvparten av den tida det tar for den å bli helt ferdig. Da bygger den opp reservene på best mulig måte. Her betyr nok det at den ikke skal stimuleres med oksygen i veldig mange timer, siden det ikke er så mye næring den skal bruke opp.
 
Hei! Har hatt en god pause fra ølbrygging pga mye jobbing osv. Tenkte å begynne å brygge igjen til søndag Jeg bare lurte på en ting jeg mener å ha lest tidligere et sted. Det er at man på en måte lager en liten starter til rehydrert tørrgjær for å gi den en boost så den er klar for fight med en gang den helles i bøtta. Husker ikke hva jeg leste rundt dette, men grunnen til at jeg ønsker dette nå er fordi tørrgjæren jeg besitter begynner å nærme seg utløpsdato og tenkte da å gi den en litrn push bak
Det ser vel egentlig ut som du etterspør en forkultur. Altså at du rehydrerer (i vann) – og tilsetter gjæren i en vørter – som igjen tilsettes ølet uten nedkjøling. Da vil gjæringen kunne starte umiddelbart. Forskjellen på gjærstarter og forkultur er beskrevet her: https://www.bryggselv.no/blogg/gjaerstarter/
 
Det ser vel egentlig ut som du etterspør en forkultur. Altså at du rehydrerer (i vann) – og tilsetter gjæren i en vørter – som igjen tilsettes ølet uten nedkjøling. Da vil gjæringen kunne starte umiddelbart. Forskjellen på gjærstarter og forkultur er beskrevet her: https://www.bryggselv.no/blogg/gjaerstarter/

Der ja! Var der jeg hadde lest det. Takker så mye men forstod jeg det riktig at man dekanterer da forkulturen før man tilsetter gjæren i vørteren?
 
Der ja! Var der jeg hadde lest det. Takker så mye men forstod jeg det riktig at man dekanterer da forkulturen før man tilsetter gjæren i vørteren?
Nei, tror det er mest vanlig å dumpe alt sammen i vørteren. Gjæren er jo i full vigør og på jobb i forkulturen. Jeg lager som regel bare én liter til en vanlig batch, og da vil man ikke merke noe til en eventuell oksidasjon.
 
Tilbake
Topp