åpen gjæring ala kinn

lurer på hva som kreves av div utstyr/ type rom for og gjære med åpen tank ala d kinn holder på med? spesiellt med tanke på infeksjoner ol
 
Det trengs nok ikke så mye i vår skala. Under stormgjæring ligger det et lag med gjær på toppen av vørteren (ale), samt at CO2 tyter ut og presser ting ut av gjæringskaret. Når stormgjæringen er over kan du sette på lokket.

Hvis du gjærer i et kjøleskap, kan du vaske det godt, kanskje spraye over med star san eller tilsvarende. Du kan også la lokket på bøtta ligge helt løst under stormgjæringen.
 
Det vil nok ikke gjøre veldig stor forskjell om man gjærer med eller uten lokk.
Hovedgrunnen til at yorkshire squares gir et helt annet gjæringsforløp enn koniske tanker, er at gjæren har større overflate å jobbe på.
Espen mener at dette gjør at gjæren jobber mer naturlig, og at den ikke blir stresset på grunn av at den er satt under trykk.

Så det er selve formen på gjæringskaret som er nøkkelen, og ikke så mye at det er gjæret uten å være tett. Så om du skal gjære mer som Kinn vil et firkantet kar med stor overflate være noe som gir en større effekt på det ferdige produkt, enn å bare gjære uten lokk.
Et morsomt eksperiment vil dog være om du deler en batch i to, og gjærer den ene med og den andre uten lokk.
Har aldri gjort det selv, så gi gjerne tilbakemelding om du prøver deg på noe slikt.
 
Thom79 skrev:
lurer på hva som kreves av div utstyr/ type rom for og gjære med åpen tank ala d kinn holder på med? spesiellt med tanke på infeksjoner ol

http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/60206319/#/20206316
Med påmontert kran vil eg tru desse er ypperlige som "mini yorkshire squares".

Open primærgjæring i 4 dager, også overfør ølet til lukka sekundærgjæring (med gjærlås) til ølet er ferdiggjæra.

Du treng nok eit rom som er delvis skjerma. Prøv å finne eit rom uten for mykje gjennomtrekk og støv så går det nok bra.
Rommet kan med fordel ha ein varmeovn med termostat, slik at du kan bruke romtemperaturen til å regulera gjæringstempen i ølet, både for å senke og skru opp temperaturen  igjennom gjæringsforløpet.

Om det viser seg at du ikkje finner passande sted, kan du prøve å legge eit tilhørande lokk løst over, men uten å tette heilt igjen. Gjerne la det vere ei lita glipe mellom lokk og kar.
 
Tilbake
Topp