Aroma humle, mengder?

Hei, korleis finn ein ut kor mykje aroma humle som er nok?? Er dette basert på ein tommelfinger-regel eller er det prøving og feiling som er tingen??
Er jo så klart stor forskjell i korleis type øl det er snakk om men ta for eksempel ein IPA, er det nokre tall på kor mykje som skal til før det blir for mykje??
Ser i nokon oppskrifter at det opplyses om eit visst antall gram pr. liter, kor kjem dette tallet fra?
Bitter humlen er jo grei å finne ut av med alle kalkulatorane som er tilgjengelige både på nettet og i brygge-software.
 
Om du tek utgangspunkt i ein amerikanske IPA og hentar inspirasjon frå Ray Daniels' "Designing great beers" kan ein sjå at han har sett at ei samling IPA-oppskrifter som eit snitt har ca 0,9 gram pr liter vørter som aromahumle og 1,5 gram pr liter vørter som tørrhumle. Men dette er mykje smak og behag, så du må nok berre prøve deg fram. Trøysta får vere - dersom det er amerikansk IPA du er på jakt etter - at sidan humla står i fokus er det greitt å teste ut ved å brygge mindre batchar basert på spraymalt.
 
Tilbake
Topp