WLP833.Jeg planlegger en Baltic Porter, og lurer litt på hvilken gjær som egner seg best. Jeg ser i forumet at både WLP 830, W 34/70 og S-23 er nevnt, og lurer som sagt på hvilken som er best egnet.
Synspunkter mottas med takk og ærbødighet!
Jeg har gjort et forsøk med Saflager s-189 som jeg syns funka godt. Brukte Dahls-gjær på en annen, som også ble ok.
Ja, jeg husker å ha lest noe om det. Jeg bryr meg ikke særlig om sånt, i hvert fall! Så lenge det blir øl!Fun-fact: Det er visst faktisk ikke en pastorianus, men en cerevisiae, altså en ale-gjær. But who cares?
Interessant! Hva vil du si er nok til en batch på 25 liter - 2 pakker?Ville gått for ville mengder 830. Clean as a whistle hvis man bruker nok. Jeg synes selv 833 er vanskeligere, har fått fenoler av den selv.
Fikk OG på 1.070 sist - kanskje den må få tre pakker?Ville gått for ville mengder 830. Clean as a whistle hvis man bruker nok. Jeg synes selv 833 er vanskeligere, har fått fenoler av den selv.
3 pakker er vell rundt 300 mrd celler, jeg bruker rundt 500 mrd celler på 20 liter med en OG på 1.047. Så å sette en starter eller økt antall pakker er å anbefale.Fikk OG på 1.070 sist - kanskje den må få tre pakker?
Jeg ville sagt ihvertfall ni pakker, hvis de var helt duggferske. Så med andre ord en starter.3 pakker er vell rundt 300 mrd celler, jeg bruker rundt 500 mrd celler på 20 liter med en OG på 1.047. Så å sette en starter eller økt antall pakker er å anbefale.
Fikk OG på 1.070 sist - kanskje den må få tre pakker?
Men, mindre gjær fra starten av gir også økt esterdannelse grunnet celledeling, noe som kanskje ikke er helt ønskelig i et slikt øl?