Belgisk wit blonde

Hartenkt å prøve meg på en Belgisk Blonde som skal serveres i bryllup. Har tatt utganspunkt i @Erlendso sin oppskrift men med ganske store modifiseringer, delvis basert på tilgjengelighet hos Bryggselv, delvis å få brukt opp ting jeg har liggende, delvis egen smak (f. eks mer hvete)

4.0 kg Best Pilsen Malt
1.0 kg Best Wheat malt
0.2 kg Best Caramel Aromatic Malt
0.5 kg Farin, evnt brunt sukker?

30 g Hallertauer Mittelfruh (Pellets, 4.50 %AA) boiled 60 minutes.
30 g Hallertauer Mittelfruh (Pellets, 4.50 %AA) boiled 15 minutes.
15 g Saaz (Pellets, 4 %AA) boiled 5 minutes.
Yeast: Safale T-58

Notes
--------------------------------------------------------------------------
Mash 1 hr @ 66 °C
Ferment @ 18-23 °C for 2 weeks

Vital Statistics
--------------------------------------------------------------------------
Original Gravity: 1.058
Terminal Gravity: 1.011
Color: ?
Bitterness: 21,29 IBU
Alcohol (%volume): 6.2 %

Ønsker at den skal være lys, fruktig, mild på bitterhet, frisk men ikke for tørr da den skal nå folk i alderen 20-80, der de fleste ser på øl som butikkpils.
Hva tror dere?


For ordens skyld, Erlendsos original:

General
--------------------------------------------------------------------------
Category: Belgian Strong Ale
Subcategory: Belgian Blond Ale
Recipe Type: All Grain
Batch Size: 24 L
Volume Boiled: 28.5 L
Mash Efficiency: 82 %
Total Grain/Extract: 5.65 kg
Total Hops: 52.0 g

Ingredients
--------------------------------------------------------------------------
4.8 kg English 2-row Pils
0.2 kg Wheat Malt Light
0.15 kg Belgian Aromatic
0.5 kg White Table Sugar (Sucrose)
12 g Magnum (Pellets, 14.50 %AA) boiled 60 minutes.
18 g Tettnanger (Pellets, 3.5 %AA) boiled 15 minutes.
22 g Tettnanger (Pellets, 3.5 %AA) boiled 1 minutes.
Yeast: White Labs WLP530 Abbey Ale

Notes
--------------------------------------------------------------------------
Mash 1 hr @ 66 °C
Ferment @ 18-23 °C for 2 weeks

Vital Statistics
--------------------------------------------------------------------------
Original Gravity: 1.058
Terminal Gravity: 1.011
Color: 4.41 SRM
Bitterness: 26.4 IBU
Alcohol (%volume): 6.2 %
 
Ja egentlig ikke ment å være en hveteøl, er en blonde basis med mere hvete enn vanlig. For meg virker det å være litt lite Malt men så lite som en halvkilo sukker kompenserer kanskje? Har man i sukker i mesk eller kok? T-58 håndterer sukker bra?
 

msevland

Sentralstyre
Wit Blond blir jo blanding av to stiler, og egentlig ingen av dem.
Wit er rundt 50% hvete, så da ville jeg ha gitt den et annet navn for å tilpasse deg forventningene :) Jeg laget meg en Belgisk Bleik som var en krysningsøl...
All gjær spiser sukker som has i kok eller kokt/nedkjølt i gjæringskaret etter noen dager. Enkelte gjærtyper kan bli litt late dersom de får mye sukrose, og kan da droppe konvertering av maltotriose.
Skal straks til med kandisirup, og er selv usikker på hvor jeg ønsker å tilsette den...
 
Sist redigert:
Wit Blond blir jo blanding av to stiler, og egentlig ingen av dem.
Wit er rundt 50% hvete, så da ville jeg ha gitt den et annet navn for å tilpasse deg forventningene :) Jeg laget meg en Belgisk Bleik som var en krysningsøl...
All gjær spiser sukker som has i kok eller kokt/nedkjølt i gjæringskaret etter noen dager. Enkelte gjærtyper kan bli litt late dersom de får mye sukrose, og kan da droppe konvertering av maltotriose.
Skal straks til med kandisirup, og er selv usikker på hvor jeg ønsker å tilsette den...

Hvis det var et lite hint om at andre kan komme med innspill så ville jeg dyttet det oppi når stormgjæringen er på hell. Liker selv en ganske kontrollert lag og pen og pyntelig start på gjæringen uten noe dessert først, slipper potensielle høyere alkoholer og du sikrer god utgjæring. Ikke at det er helt sikkert at disse to tingene skjer hvis du har det oppi koken. Men føler at det er safe veien å gå til en sunn og noenlunde kontrollert fermentering.
 

msevland

Sentralstyre
Min 'rådende' teori er at jeg koker opp min kandsirup og tilsetter mer vann for å gjøre den flytende - noe den ikke er per i dag. Har den på glassflaske med patentkork, og varmebehandler hele flaska på 80grader en time (enkel sousvide). Tenker at dersom både flasken og kandisirup er ca 80grader når jeg heller den på flaska, vil den ikke sprekke.
Deretter tilsetter jeg en 'splash' i ny og ne fra dag 5
 
Topp