1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Belgisk wit

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Sailorboy, 6 Mar 2015.

  1. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    Jeg skal brygge belgisk wit, helst noe i nærheten av Hoegaarden og lurer på om det går greit med 50% pilsner malt og 50 % flaket hvete, eller bør jeg redusere mengden med flaket hvete?

    Hvilken type tørket appelsin er best i wit, den søte, eller den bitre?

    Er mesketemp på 65 c i 1 time greit her, eller bør jeg kjøre stegmesking?
     
  2. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tromsø
    Benyttet 40gr fersk revet appelsinskall (økologisk) på en 25l batch (+20 gr Indisk korianderfrø) - perfekt :)
     
    Sailorboy liker dette.
  3. Øltilfolket!

    Øltilfolket!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har en Hoegaarden klone stående å gjære nå.
    oppskriften jeg brukte er som følger:
    Batch størrelse: 25L

    2.1kg Pilsnermalt
    2.1kg Hvetemalt
    1kg flaket hvete
    150gr flaket havre
    15gr East kent goldings 60 min
    15gr Saaz 45 min
    15gr East kent goldings 30 min
    15gr Saaz 15 min
    15gr Bitter appelsinskall
    15gr korianderfrø (brukte ca 20)
    WLP400

    Mesket på 65 grader i en time og ca 15 min på 72/71 grader

    OG ble 1.041

    Dette er dog en "google-oppskrift" men fargen så veldig typeriktig ut. Batchen skal flaskes neste helg, kan oppdatere deg etter en smaksprøve om du ønsker?
     
  4. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    Takk for info! Fint viss du vil gi en tilbakemelding på hvordan smaken ble
     
  5. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I et ok meskekar bør det være uproblematisk å bruke 50/50 pilsnermalt/hveteflak.
     
  6. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    Ok, jeg bruker 20 liter Speidel.
    Har du noe anbefalt fordeling, som vil fungere på denne? Har bare brygget en wit før, men denne var av en annen sammensetning.
     
  7. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har fint lite erfaring med Speidel, men en typisk wit kan som sagt bestå av ca. 50/50 hveteflak og pilsnermalt.
     
    #7 Gahr, 10 Mar 2015
    Sist redigert: 25 Apr 2015
    Jan André Møst liker dette.
  8. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    Ok, da skal jeg prøve dette, så finner jeg fort ut av det
     
  9. karl flisram

    karl flisram
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Hvordan ble det brygget i forhold til Hoegaarden?
     
  10. Øltilfolket!

    Øltilfolket!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hadde jo helt glemt av denne tråden.
    Klonen ble veldig bra!
    Hadde ikke den ekte varen å sammenligne med, men for en som ikke er alt for erfaren med ølsmaking så vil jeg si den ble ganske så lik, kanskje et snev mindre friskhet i den jeg lagde. Jobben som WLP400 gjør merkes veldig godt i ølet. Jeg brukte 20 gram koriander i stedet for 15. Kan godt hende jeg vil bruke 20 gram appelsinskall i neste batch jeg lager med denne.
     
  11. karl flisram

    karl flisram
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Sweet, får prøve meg på den når gjæringsskapet mitt blir ledig om 2 uker :)
     
  12. Øltilfolket!

    Øltilfolket!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det kan jeg anbefale ja. Jeg smakte på den når den hadde stått på flaske i ca. 8 dager, så jeg har håp om at den skal bli enda bedre når det får modnes frem mot sommeren.
     
  13. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    Kan også nevne at 50 % pilsnermalt og 50 % flaket hvete gikk fint i 20 l speidelen, blandet ca 100 gram ris skall i lag med. Jeg har også en wit på gjæring nå som skal flaskes om ca 1 uke. Jeg hadde 55 gram ferskrevet appelsinskall av økologiske appelsiner. Det lukter og smaker foreløpig veldig godt av vørter, så denne har jeg tro på
     
  14. karl flisram

    karl flisram
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Full mash og koriander og appelsinskall 5min før slutt?
     
  15. Øltilfolket!

    Øltilfolket!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vet ikke hvem du spurte, men jeg tror jeg kokte koriander og appelsinskall i 10 minutter.
    Edit: 5 minutter var det.
     
  16. karl flisram

    karl flisram
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Var deg ja :)
     
  17. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    For min del kjørte jeg 53C i 10 min, 67C i 45 min og 78C i 5 min.
    Appelsinskall og koriander ble tillsatt siste 5 min av koketid.
     
  18. karl flisram

    karl flisram
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Update da sailorboy når du har smakt på ferdig produkt.
     
  19. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    Det skal jeg gjøre
     
  20. BlindMission

    BlindMission
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Anyone: Har lyst å prøve denne, men har aldri brukt appelsinkall før. Rasper man kun av det oransje eller bruker man hele skallet?
     

Del denne siden