1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Belgisk wit

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Sailorboy, 6 Mar 2015.

  1. Øltilfolket!

    Øltilfolket!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det ytterste laget ja.
     
  2. VonRabben

    VonRabben
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Kun det oransje, altså zesten.

    Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
     
  3. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    Eg raspa kun det orange, på et rivjern, eg brukte ca 5 økologiske appelsiner på 50 gram.
     
  4. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tromsø
    Bruk rasp og kun det oransje...økologiske sådanne...
     
  5. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    Har tatt ein test i kveld av Wit'n og jeg er veldig fornøyd, smaket passelig med appelsin. Jeg karbonerte til 8 gram pr liter.
     
  6. BlindMission

    BlindMission
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Thanx for mange svar, da blir det Wit neste uke og karbonerer med 8 når så langt kommer.
     
  7. Bård Romar

    Bård Romar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Halden
    Rasper. Og bare det gule/oransje. Den siste delen er ganske viktig. Tro meg... Brukte endel for mye av skallet i den første hvete ølen, og den kalte vi bare PÅSKEØL og lata som det var kjempe godt. Smakte bare appelsin..
     
  8. Eltaco1

    Eltaco1
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Mulig noen har skrevet det tidligere, men har lest at man kan ta ut appelsinskallet før gjæring, mens andre har det i under gjæring. Hva er å foretrekke? Det første?
     
  9. UltimoHombre

    UltimoHombre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Tenkte kanskje jeg skulle prøve meg på denne oppskriften til mitt neste brygg. Hva var IBU på denne?
     
  10. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Kan ikke si noe om akkurat denne, men jeg har brygget en del Wit og sikter meg inn på 15, maks 20 IBU.
     
  11. UltimoHombre

    UltimoHombre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ja det er vel der de pleier ligge. Googlet litt og det ser ut som Hoegaarden ligger rundt 15, så sikter meg inn på det jeg også.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  12. ThoSan

    ThoSan
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bodø
    Gjør meg klar til brygg nr 2!
    Jeg er veldig gla i Hoegaarden så da måtte det bli en Wit. Oppskrifta er basert på "Lar-Gaarden fra Beer n' BBQ by Larry" på Youtube.

    2.5kg Pale Malt
    2.5kg Flaket Hvete
    250g Flaket Havre
    25g Hallertauer 60min
    25g Saaz 10min
    WLP400 2 liter

    25g Appelsinskall (Bitter) 5min
    25g Knuste korianderfrø 5min
    3 poser kamomille-te 5min

    Tenker å stegmeske i BIAB posen. 90min mesk.

    50c 20min = 13 liter 55c vann pluss malt på 18c
    66,5c 60min, tilsetter 7.5 liter 100c vann
    76,5c 10min, tilsetter 9.5 liter 100c vann

    30liter vann minus 5,25 liter pga kornet (1L/1kg) = 24,25 liter i kjelen
    24,25 liter - 10% avdamping (60min kok) + 2 liter gjær = 23,8 liter til fermentering.

    Fermenteres på 18c. Håper på en alk% på 3.5 - 4.5%

    Noe som ser stygg-galt ut her?
     
  13. Vinnes Ølet

    Vinnes Ølet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Her er ihvertfall Hogaarden Clonen, så får du sammenligne litt. Source: Zymurgy magasinet.
     

    Vedlagte filer:

  14. ThoSan

    ThoSan
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bodø
    Kræsjer dere witbier? Må gjerne være hazy men vil jo helst at den skal ha en fin farge og ikke være melkete
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ser ingen grunn til å kræsje hveteøl. Ingen av ølene mine som skal ha haze (bortsett fra IPA/APA) blir kræsjet. Det du f.eks kan gjøre er å senke temperaturen til en ønsket temperatur (evt en stund) etter at FG er nådd og holde i x antall dager for å felle ut noe av gjæren før du flasker.

    Men du må uansett passe på at du ikke bommer, mindre gjær over på flaska gir mindre preg av gjæren, når gjæren dropper helt ut, type stått lenge og kaldt, så er det et ganske kjedelig øl du sitter igjen med.
     
    #35 Miguel, 5 Feb 2018
    Sist redigert: 5 Feb 2018
  16. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Har brygget wit bare 3 ganger, men min erfaring er at appelsinskall gjør lite av seg. 7 gram i den Hoegaarden klonen må nesten være trykkfeil, tror jeg. Har brukt 50 gram – og det var ikke for mye. Koriander skal man derimot være mer forsiktig med. 15 - 20 g knuste frø er passe etter min smak.
     

Del denne siden