1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Billig, ok masseoppbevaring av øl

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av HansSane, 11 Sep 2018.

 1. HansSane

  HansSane
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Jeg vil karakterisere meg som en nybegynner, da jeg kun har brygget fra ekstraktsett 4-7 ganger, men skal nå prøve igjen å brygge med å meske malt selv sammen med en annen. Jeg har hatt et langt "opphold" fra det her, pga at jeg har ikke følt jeg hadde tid å prioritere til dette, men når det nå er snakk om bryllup, tenkte jeg å eksperimentere fram til noe som kunne være et øl for det.

  Med en del erfaring med flasking og slik, og at det er jo gjerne mengder det er snakk i bryllup, og at prisen spiller en stor rolle, ser jeg på enkle og billige alternative måter for å oppbevare øl etter det er brygget (altså under karbonering). Jeg har mange flasker liggende, og det er fremdeles "siste utvei", men lurer på om det er den beste eller ikke. Jeg har sett på fat, men slik jeg ser det, er det veldig dyrt i innkjøp, er det ikke? Jeg så veldig på å bruke 20 liters plastdunk, som man kan sette på kran på (slike som gjerne brukes til vann på hytter). Jeg har sett i forum at det er advart mot dette, men har noen erfaring med dette? Funker det om man har mindre øl på? Evt. slipper ut luft av dem under karboneringen?
  Takker for innspill!
   
 2. Jo-Helge

  Jo-Helge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Eg meiner det er to alternativer som du kan bruke.
  Det er så enkelt som flasker og fat.

  Plastdunk er å kaste vekk mykje godt arbeid på dårleg lagra øl.

  Finest ein del alternativer på fat og det er mulig å selge for ein ok pris etter bruk.


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 3. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Vi brygga rundt 300 liter til et bryllup. Tok en del tid både å brygge og flaske. Halvparten på longneck 0.5L og resten på bjørnunger. Er 14 dager siden og er bare halvferdig å vaske flaskene igjen.. hadde dette skulle blitt gjort på ny hadde jeg nok lagd kun to sorter og leid kapasitet hos en med større bryggeri enn 50L og hatt ølet på fat/keykegs, og helst leid utstyr. Men spørs jo på mengde. Målet mitt var å holde 100 personer med drikke fra kl 18-24. Det ble faktisk litt lite, var tomt for alt anna enn havrestout kl 23'ish.
   
  Easybrew og Finn Berger liker dette.
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Dæven! Jeg er imponert. Var jeg deg, hadde jeg blitt sur hvis de folka skilte seg:p.

  Men til trådstarter: Flasking er mye jobb, men skal du kjøpe nye fat, blir det dyrt. Kanskje snille bryggere i nabolaget kan låne deg noen/la deg leie noen?
   
 5. HansSane

  HansSane
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Takker for svar!
  Av det jeg har lest om plastdunk, er først og fremst at de kan eksplodere (?), og forstår jo det at plast kan sette smak, men lurer likevel på hvor stor rolle det vil spille (om eksplosjonsfaren ikke er så stor). Vil gjerne høre om noen har prøvd det.

  Kan det være en god idè å kjøpe brukte fat, for så å selge dem igjen? Trenger i tilfelle også CO2-løsninger for det. Det er ting jeg aldri har prøvd før heller, men tror jeg har litt tid på meg. Jeg så jo også litt på party keg, men vet ikke hvor kostnadseffektiv den løsningen er heller.

  Steinar: wow, ikke verst! Synes 300 liter hørtes mye ut? Hvor mye annen alkohol ble servert? For min del er det som sagt lenge til, men har lyst til å få planlagt og eksperimentert. Jeg ser for meg at en pils eller noe tilsvarende vil være nødvendig (jeg er ikke så fan av det selv, men vet at det er mye det det vil være interesse for), og så regner jeg med at en IPA og en type til, muligens noe belgiskinspirert (både jeg og kjæresten er veldig glad i tremens delirium, chimay og rochefort) er greit å ha.

  Finn: Ja, det er veldig mye jobb... Og det er mye penger for nye fat, og jeg er ute etter noe som man kan komme kostnadsmessig greit ut av. Har det meste av bryggeutstyr allerede, men ikke fat, co2 og slik. Men igjen, lurte på hvor god ide det kan være å kjøpe brukt, og selge igjen? Jeg trenger neppe sitte med masse 19 litersfat... Og har noen prøvd keykeg/evt kostnader til det? Jeg tenker også litt på om brukte brusflasker kan fungere (plast), om de står lagret mørkt?
   
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Høres jo smart ut å kjøpe og selge igjen - men jeg aner ikke hvordan det markedet ser ut, og om de altså kan være vanskelige å bli kvitt.

  Pils krever at du har temperaturkontroll, siden den skal gjæres ved lav temperatur (9-10 grader). Et alternativ, om det er vrient å få til, er en american blonde eller en cream ale - lyse, snille øl som vanlige pilsdrikkere lett kan godta.
   
 7. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Finn Berger og msevland liker dette.
 8. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Tenkte å ikke spørre siden steinar ikke har sagt noe om det selv, men er det dette bryllupet?

  Edit: Argh. Det var jo du som skrev posten over..
   
  Steinar Huneide liker dette.
 9. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Fire dunker rødvin, noen flasker mjød, så hadde folk med seg noe butikk øl og noe sprit i tillegg. Vi hadde 8 sorter. Den som var desidert mest rift om var kveik amarillo/citra/simcoe IPAen. Pils, Festbier, Kölsch og APA ble også godt mottatt.
   
 10. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Var det bryllupet ja. :beermug::chickenleg:
   
 11. gustavf

  gustavf
  Expand Collapse
  Styremedlem

  Det er to problemer med plastdunker:
  • De tåler ikke trykk og du er avhengig av trykk for å få karbonering. Setter du trykk på ei slik kanne, får du en ballong.
  • De er ikke oksygentette. Skal du oppbevare øl over lengre tid, er du avhengig av noe som er mer diffusjonstett enn plastdunker. Dette er også (noe) av grunnen til at øl ikke kommer på tynne PET-flasker.
  Glassflasker eller ølfat er løsningen. Keykeg er kanskje litt billigere for engangsbruk, men krever også utstyr rundt.
   
 12. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Absolutt fat. Vi møtte på flere utfordringer med flasker. På våren da vi brygget ølet - kunne jeg ikke fantasere om at det i mai, juni, juli og start av august skulle være over 25 grader mer eller mindre sammenhengende. "kjeller temp" i garasjen var dermed bare å glemme. Måtte leie kjølerom. Dette var etter at etikettene var kommet på flaske, og med det resultat at papiret ble kaldt/fuktig og etikettene var ikke særlig pene etter 3 mnd i kjølerom (privat i enebolig).

  Med fat kan du ha en bar der du har kontroll på serveringen, det er noe mer tungvindt med kassevis med flasker. Veldig lett for at folk finner "lageret" og forsyner seg derfra utpå kvelden. Flasker som er naturlig karbonert har og en tendens til å bli litt hissige når de blir flytta på og kjørt rundt i henger/kassebil. Vi leide en skaphenger med kjøleaggregat til å kjøle ned mat og ølet, så det gikk jo på et vis.

  Siste "utfordringen" med flasker og naturlig karbonering, er sedimenter i flaska. Noen er livredd for å få det med over i glasset og skjenker typ 2/3 av innholdet og setter igjen resten. Sett over hele kvelden var det ganske mange liter som gikk vekk slik.

  Vi bestemte oss for flasker før vi satte i gang bryggingen, for en bekjent kunne levere oss slogen og nøgne ø tomgods fra arbeidsplassen sin. 15 cornelius fat hadde jo kosta oss en del tusenlapper, det samme å kjøpe x antall flasker til kr 7-8 pr stk. Så vi fikk inn flasker, og fjerna etiketter og lim, og brukte det. Men vi måtte ha kasser. Kr. 12,90 høres billig ut for en lengdemeter med 16x98 firkantkledning, helt til man forstår hvor mange meter som skal til for å bygge 30 kasser.. Og jobben med å bygge kassene, og at man må ha utstyret eller kjentfolk til å hjelpe med det.
   
 13. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Hadde du spurt skulle du fått låne tønna.
   
  RETBergen liker dette.
 14. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hehe, det hadde gått rett inn i temaet for festen. Glassflasker var vel heller lite brukt i år 800-900.
   
  erikraude liker dette.
 15. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Det hadde vært perfekt. :)
   
 16. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Jeg tenker uansett at TS må få det over på tett beholder med o2 barriære, som nevnt øverst i tråden er det gjerne fat eller flasker. Evt få et bryggeri til å brygge og så kjøpe ølet fra de.
   
 17. HansSane

  HansSane
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Takker for veldig mange gode innspill! Som nevnt tidligere har jeg heldigvis god tid på det her. Og det er mye jeg må lære meg! Selv om jeg har brygget fra ekstraktsett en del ganger før (noe jeg ikke synes ble bra i det hele tatt), er målet å få brygget sammen med ei venninne av meg til helga. Da blir det St. Hallvard all-grain, med tanke på å ha til jul, og i.o.m. at vi deler 20 liter, så blir det nok veldig overkommelig å flaske dette. Men jeg vil gjerne være i forkant.

  Foreløpig ser jeg at fat nødvendigvis virker best. Men det er jo forutsatt at det er en god løsning å få tak i det brukt, og å kunne selge igjen, evt om det er anledning for å leie, som Finn nevner. Har noen vært borti det?

  Ellers må jeg se veldig an om vi får løsninger på plass å gjære på så lave temperaturer til den tid, og som det blir sagt - kan fint ha alternativer som også er lyse.

  Takker for mye nyttig delt erfaring Steinar. Har ikke tenkt på frakting/oppbevaring av flasker heller...

  Å få et bryggeri til å brygge det tror jeg neppe blir så aktuelt. Har allerede bra med bryggeutstyr nå egentlig, og har jo en viss interesse. Selv om litt av hensikten åpenbart er å få noe "eget", er det også i stor grad for å prøve å spare penger på å ikke måtte kjøpe inn øl.

  Men jeg må definitivt sette meg mer inn i hvordan fatoppbevaring fungerer. Jeg tenkte på å starte med å kjøpe ei pakke, med et 9 liter fat, regulator, slanger og tappekran, som kunne festes på SodaStreamer co2-flaske. Det bruker jeg fra før av uansett. Nå vet jeg ikke hvor mange liter øl ei slik co2flaske kan holde til, men mistenker at det kanskje blir lite i lengden. Men uansett, hvis øl på fat kan ha lang holdbarhet, er dette en god løsning å ha hjemme også. Det blir også litt off topic, men har dere merket problemer med kvalitet dersom man kobler til ett fat med en type øl til et tappetårn - hvor lang tid man har å drikke det før det blir dårlig? Og om man kan bytte til en annen type en stund også (om man har lyst på en IPA en gang, og en porter en annen gang)?

  Har noen også erfaring med keykeg? Finner lite info om pris så langt...
   
 18. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  En 425 gram CO2 patron burde holde til å servere 50 liter øl. Skal man purge fat og headspace, samt karbonere, går det fort minst dobbelt så mye gass. Øl på fat har veldig god holdbarhet, da det er helt tett, under trykk, luft er ventilert ut via sikkerhetsventilen og erstattet med CO2, og fatet er jo naturligvis også lystett. Bytter du øltype, er det bare å tappe en god halvliter som man slår ut, da er det rester fra det andre ølet i slangen, og litt grums fra bunn av fatet du har kobla til. Så er det bare å tappe og nyte det nye fatet.
   
 19. Jo-Helge

  Jo-Helge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem


  Fat kan du koble på og av uten å tenke på om ølet vert dårleg.

  Keykeg er det behov for ein del utstyr. Du må ha eit fylle haud og eit tappe haud. Ganske stiv pris. Sjølve kegen er 338 kr for å kjøpe ein på pettit , så for hobby bryggere er det ein stiv pris. Og det er bruk og kast


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 20. TommyH

  TommyH
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Miðgarðr
  Kan det være en idè å ta litt betalt for ølet, om det da ikke er en bryllupsgave?
  Om man f.eks brygget 300 liter øl og tok 15 kroner halvliteren utover kvelden (gratis til maten, selvfølgelig), så får man inn kansje 3-4 tusen kroner, som omtrent dekker fire fat og en oppfylling av 6kg co2. Nå vet ikke jeg hvor sosialt akseptert det ville være å ta betalt i denne situasjonen, men det er jo nærmest en symbolks sum for å dekke inn litt av utgiftene til lagring og tapping. Forutsatt at det kan gjøres lovlig i form av et slags brygge/spleiselag

  Edit: Ble gjort oppmerksom på at dette ikke ser ut til å kunne gjøres lovlig, så da utgår det forslaget.
   
  #20 TommyH, 13 Sep 2018
  Sist redigert: 13 Sep 2018

Del denne siden