1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Bruk av gammel humle - må man regne om?

En tråd i 'Råvarer' startet av Torbjørn Karlsen, 15 Aug 2017.

 1. Torbjørn Karlsen

  Torbjørn Karlsen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hei, i sommer har jeg kjøpt en del humle fra 2014, som vel er høstet for omtrent akkurat tre år siden på denne tida. For bruk av gammel humle har noen laget denne kalkulatoren:

  http://brewerslog.appspot.com/HopAlphaCalc

  ...så man vet hvor mye alfasyreinnhold man har igjen i humla. Ifølge denne kalkulatoren har humlene, ila. 1100 dager vakuumpakket og nedfrosset, mistet omkring halvparten av alfasyren! Ifølge kalkulatoren later det til at humle som bare er noen måneder gammel, også kan være verdt å regne om for å kompensere for forvitringa.

  Samtidig, er det denne noe uhøytidelige "forskningsrapporten":

  http://brulosophy.com/2015/09/28/the-impact-of-age-hops-exbeeriment-results/

  ...hvor to brygg med tilsynelatende like mengder, men det ene med fersk, og det andre med ti år gammel humle, ikke er forskjellige nok til at en nokså stor gjeng med ølsmakere er i stand til å smake noe særlig forskjell. Dette er jo til å bli frustrert av. Må jeg doble dosene, eller har mange av dere erfaringer som tilsier at denne kalkulatoren trygt kan ignoreres?

  IBU-en er jo en ting, men vil tre år ha mye å si for smaken?
   
 2. RETBergen

  RETBergen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  For å gjøre det enda vanskeligere så er det også forskjell på holdbarhet mellom humletyper. Samt at behandling av humla før du fikk den kan spille inn. Mange sier blant annet at citra holder seg meget godt.
  Selv gjør jeg det så uvitenskapelig at jeg ganger 2015 humle med 1,33 og 2014 humle med 1,5 så har jeg i hvert fall kompensert en del.
  Sist jeg brukte en magnum humle fra 2014 og ganget med 1,5 følte jeg at bitterheten fremdeles ikke var høy nok, men det blir jo veldig subjektivt.
   
 3. steinmb

  steinmb
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bergen
  Har jeg gammel humle legger jeg meg litt over. 20-30% over. Prøver så langt som mulig å unngå å bruke gammel humle til tørrhumling. Har nå begynt å lage "single hop IPA", der jeg kvitter meg med eldre humler. Det er også veldig lærerikt.
   

Del denne siden