1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Bruk av ombygde CO2 brannslukkere til karbonisering

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Rune Johannes Opstad, 19 Okt 2018.

  1. Rune Johannes Opstad

    Rune Johannes Opstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har flere kjøleskap med fat, CO2-flasker og tappekraner. Nå kjøpte jeg en ekstra 5 kg CO2 brannslukker for å slippe å dra med frem og tilbake på hytten. Brannslukkeren er ubrukt og det virker litt unødvendig å blåse ut 5 kg CO2, fjerne stigerøret og så fylle på igjen 5 kg CO2.

    Har tenkt på følgende løsning: Lage en solid ramme rundt flasken slik at jeg kan henge den opp-ned ved siden av kjøleskapet. Det er da kanskje litt flytende CO2 i stigerøret så jeg vil gi et lite trykk på utløserhåndtaket og blåse ut det som er flytende. Så kobler jeg på reduksjonsventil og slanger til Corneliusfatene og bruker CO2 fra flasken. CO2-flasken må hele tiden henge opp-ned. Etter 1 år eller så når flasken er tom, fjerner jeg stigerøret, fyller på CO2 og bruker den videre stående på gulvet på normal måte.

    Noen kommentarer? Regner med at dette vil fungere. Er det noen som vet om det er noen kvalitetsforskjell på CO2 til næringsmiddel og til industrielt bruk?
     
  2. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Blir sikkert bra det. hvordan kobler du til en regulator?
     
  3. Rune Johannes Opstad

    Rune Johannes Opstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bruker en vanlig regulator fra Vestbrygg med 2 utganger. Koblingen er standard CO2-kobling. Har det slik på to andre ombygde ( stigerør fjernet ) brannslukkere. Ulike fabrikat, men same kobling.
     
  4. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bruker selv co2 slokker med stigrør på. Men den står rett vei uten problemer med regulator. Når den er tom så kaster jeg den og tar i bruk neste co2 slokkeren. Co2
    Blir son regel kastet hos de fleste bedrifter bår den skal inn på sjekk da det er omtrent samme prisen å kjøpe nytt som kontrolleres.
     
  5. Rune Johannes Opstad

    Rune Johannes Opstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Disse som du kaster kan du jo istedet selge til andre bryggere. Det er enkelt å skru av toppen, sage av stigerøret og skru på igjen. Jeg betalte 400 pr stk for de to første 5-kg jeg kjøpte. Så fyller en hos en eller annen gassleverandør. Hvis du har en bekjent I brannvesenet slipper du sikkert billig unda. Eller hvis du har fri tilgang på CO2 slukkere fra bedrifter, så er jo det veldig bra.
     
  6. Jack MM

    Jack MM
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fredrikstad
    Hvis du tar det litt rolig når du skal fylle er det som skrevet over ingen poeng i å fjerne stigerør. Ei heller lage ett masse styr med å snu flaska oppned.

    Har tømt mange utrangerte brannslukkere uten større problem enn en litt frossen regulator hvis det tappes co2 i for høyt tempo. Alle med stigerør inntakt alle stående slik de skal.
     
  7. Atle Andersen

    Atle Andersen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Saltnes
    Har også brukt mange brannslukkere med stigrør uten å snu de opp ned, aldri hatt noen problemer det
     
  8. Olav Njaastad

    Olav Njaastad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Et spørsmål til dere med lang erfaring i bruk av industriell co2: Jeg spurte en kyndig person på "BryggSelv" om denne metoden. Svaret gikk slik: "Det er billigere, og det funker, men det vil følge små mengder av smøremidler/oljer ut i ølet. Når du bruker co2 som er laget til industriell bruk og ikke til matvarer er det ikke krav til matsikkerhet. Den vil derfor ofte være forurenset."

    Hva er erfaringene med dette?
     
  9. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    At det der er bullshit :p

    Hadde det kommet olje i ølen hadde det vært lett å se som oljefilm på toppen av ølet. Aldri sett noe til det..
     
    Olav Njaastad og Steinar Huneide liker dette.
  10. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg snakket med brannvernservice i Ålesund om dette. Svaret jeg fikk derfra var for at gassen skal være næringsmiddelgodkjent må beholderene åpnes og kontrolleres mellom hver fylling. Gassen er ellers identisk. Alle gassflaskene de selger ut med CO2 til ølbryggere er inspisert og godkjent.
     
    Olav Njaastad liker dette.
  11. TurboJens

    TurboJens
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det rette svaret de skulle gitt var at næringsmiddelgodkjent gass ikke skal inneholde olje etc, ikke at teknisk co2 alltid inneholder små mengder av det.
    Det er ikke slik at produktet er annerledes, det er distribusjonen/oppbevaringen som er annerledes (og så spørs det hvor stor forskjell det er i praksis).

    Men finnes alternativer til brannslukkere, jeg kjøpte selv en 9kg (eller 6kg? merket at den skal fylles fra 6kg til 9kg) for 500kr på finn.no, viste seg at det var gass i den også faktisk. Og det var heller ikke slik at jeg hadde flaks, den hadde ligget ute ganske lenge før jeg så den.
     
    Olav Njaastad liker dette.
  12. Olav Njaastad

    Olav Njaastad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    ...og dessuten ville det luktet... skal svært små mengder olje til før det "stinker"...
     
    PetterL liker dette.
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Næringsmiddelgodkjent co2 er vel gjerne filtrert, så renhetsgraden er høyere, om enn latterlig liten forskjell.

    Næringsmiddelgodkjente tanker har jeg aldri hørt at inspiseres etter bruk, men det kan jo stemme det, men det skal gjerne stå igjen trykk på de, de skal mao aldri tømmes helt, for da kan man få tilbakeslag av olje etc. Tror Yara eller hvem det var opererer med 2 bar.
     
  14. Bård Fosse

    Bård Fosse
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis du sjekker med Nippon Gases som produserer gass til industri og næringsmiddel industri får du vite det er renhetskrav mot næringsmiddel som ikke gjelder mot industri.
    Du får ikke næringsmiddel gass i grå flasker eller brannslukker hos dem det er andre farger. Du får ikke eie slike flasker heller de er kun til leie.

    Bryggesjappene har som regel Flaske pakke med næringsmiddel gass de fyller over fra.

    Så er det forskjeller data på også på industri/brannslukker er renhet på 99,7% (3000ppm som ikke er CO2 - hvis luft ca 600ppm oksygen) mens næringsmiddel er 99,99% som tilsvarer maks 100ppm som ikke er CO2, urenheter skal være annen inert gass som nitrogen.

    Jeg synes det er svært betenkelig at brannsenteret nevnt over sier det er samme gass for det er det ikke. Om noen mener det ikke betyr noe eller ei får være opp til hver enkelte, men at det er forskjeller er det ingen tvil om.
     
    Olav Njaastad liker dette.
  15. TurboJens

    TurboJens
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det kan fremdeles være samme gassen. En gass solgt med renhet på over 99.7, kan også være renere enn 99.9%.
    Kan være avvik etter selve produksjonen, f.eks om den er transportet flytende eller som tørris etc.

    For øvrig så er kravet til renhet på næringsmiddel-C02 på 99%, altså er selv den tekniske gassen godt innenfor selve kravet til renhet.

    Innhold Ikke under 99 % v/v på gassformig basis
    Karbonmonoksid Ikke over 10 μl/l
    Oljeinnhold Ikke over 5 mg/kg

    Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler - Forordninger - Lovdata
     
    Olav Njaastad og gustavf liker dette.
  16. Bård Fosse

    Bård Fosse
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg snakket med Nippon Gases i dag, næringsmiddel co2 99,9% garanti, industri co2 99,5% renhet everanse fra dem

    Næringsmiddel flaske er grønn med grå topp. Industri flasker er helt grå. Gode prisforskjellpå gassen er det også. Prosessen å produsere gass for næringsmiddel er mer krevende og fordyrende fikk jeg vite.

    Så ikke vet jeg men ihht de som lager gassen er det forskjell.

    Dersom forskriften krever noe (som du nevner) betyr ikke det dette er hva som kreves av kunde eller leveres, det pleier å være mye høyere krav. Akkurat som en borerigg får lov av myndighetene å operere i Norsk farvann men ikke av kunden for de har høyere krav.

    Dette sier seg selv ingen bryggeri ville godtatt bortimot 1% feil ukjent gass på det de trykker med, som godtas av kravene fra myndighetene. For drivhus helt ok for bryggeri slett ikke.
     
    Olav Njaastad liker dette.
  17. Bård Fosse

    Bård Fosse
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kjøp flytende karbondioksid eller komprimert karbondioksidgass (CO2)
    Vi har komprimert karbondioksid og flytende karbondioksid (CO2) i en rekke renhetsgrader og konsentrasjoner.

    PRODUKTNAVN RENHET SIKKERHETSDATABLAD
    Karbondioksid (CO2) til bruk i drikkevarer 99,9%
    Karbondioksid (CO2) til bruk i matvarer 99,8%
    Flytende karbondioksid, USP > 99,5%
     

Del denne siden